• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Hele kip uit de oven (met tomatensaus)

Hele kip uit de oven (met tomatensaus)

10 december 2013 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Een hele kip uit de oven is altijd leuk om op tafel te zetten. En de variaties zijn eindeloos. Speciaal voor kerst maak ik alleen een nog luxere variant, door de kip te pocheren in tomatensaus en in een braadzak. Fluweelzacht en lekker mals word het kippetje dan.

De braadzak zorgt ervoor dat alle ingrediënten en dus vitamines bewaard blijven. En door de druk in de zak ‘stoom’  je als het waren de hele kip uit de oven gaar. De tomatensaus met kruiden geeft zoveel meer smaak mee aan de hele kip uit de oven. En zorgt er tevens voor dat de kip niet uitdroogd, maar lekker mals en vochtig blijft.

Deze hele kip uit de oven, met tomatensaus is dan ook een ideaal kerstgerecht. Je bereid dit heel makkelijk voor en laat op de avond zelf de oven het werk voor je doen. Voor de rest wordt er geen olie of boter gebruikt, dus dit is ook nog eens een ‘skinny’ kippetje.  Heerlijk met gebakken aardappels uit de oven en een simpele salade of gestoomde groenten. Ook lekker: maak eens simpele gegrilde kippenbouten uit de oven.


Recept voor een hele kip uit de oven (met tomatensaus):

(hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 hele kip (ongeveer 1 kilo)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • handje basilicum
  • 3 takjes tijm
  • peper en zout

Extra:

  • oven
  • diepe ovenschaal
  • braadzak + sluitingsclip
  • een extra paar handen  (geen grapje)

Bereidingstijd: 10 minuten + 60/70 minuten oventijd.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht.
  2. Verwijder het elastiek/draad van de kip, en snijd het puntige stuk van de  ‘chickenwings’  Zet hiervoor simpelweg een scherp mes op het scharnier zetten en snijden. Hele kip uit de oven met tomatensaus
    Spoel de kip hierna goed om (zowel binnen als buitenkant) onder een koude kraan. Doe de kip in een diepe kom en zet apart.
  3. Pel de ui, snijd door de helft, en stop deze in de holte/buik van de kip. Dit zorgt er voor dat de kip van binnenuit op smaak komt, en nooit uitdroogt.
  4. Pel de knoflook en pers deze uit.  Hak de basilicum grof. Ris tenslotte de tijm van de takjes.  Giet het blik gepelde tomaten in een kom en stamp deze fijn met een pureestamper, of gebruik hier je handen voor.
  5. Doe alle tomaten, knoflook, basilicum en tijm bij de kip in de kom, en breng op smaak met zout en peper. Hele kip uit de oven met tomatensaus Smeer de kip hier rondom mee in, en stop ook een beetje in de holte/buik.
  6. Nu is het handig om een tweede persoon om hulp te vragen, die vervolgens de braadzak voor je open kan houden. Stop de kip dus in de zak, en giet hier het tomatenmengsel ook bij.
  7. Bind de zak af met de sluitingsclip, maar niet te strak. Je pink zou als het ware nog door de opening moeten kunnen, en dit zorgt ervoor dat de hete lucht een beetje kan ontsnappen.Hele kip uit de oven met tomatensaus
  8. Leg de zak in de ovenschaal en bak de kip gedurende 60 minuten.
  9. Haal de kip uit de zak en leg in de ovenschaal. Giet de rest van de inhoud ook over de kip, en zet nogmaals 10 minuten terug in de oven. Zo wordt het velletje ook lekker krokant.

Serveer de kip uit de oven gewoonweg in de ovenschaal aan tafel. Laat iedereen vervolgens zijn favoriete stukje kip afsnijden.

Eet smakelijk!

Hele kip uit de oven met tomatensaus

Category: Gevogelte Recepten Tags: basilicum, Glutenvrij, hoofdgerechten, Italiaanse keuken, Kerst recepten, Kip, knoflook, oven, tijm, tomaten, uien

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « FoodWeLove ‘East Meets West’ box + WINACTIE
Volgend bericht: Aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven »

Lees Interacties

Reacties

  1. attie de jong

    7 februari 2014 om 3:57 pm

    Lijkt me heerlijk, maar welke groente serveer ik erbij?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 februari 2014 om 4:37 pm

      Hi Attie,

      hier kunnen allerlei soorten groenten bij geserveerd worden.
      Mijn persoonlijke favorieten zijn gestoomde broccoli of gegrilde aubergine.

      Groetjes,Betty

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#SINTERKLAAS

Sinterklaas recepten

Vier Sinterklaas met deze zoete en hartige Sinterklaas recepten

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

sinterklaas cake met kruidnoten © bettyskitchen.nl

Sinterklaas Cake met kruidnoten (video)

recept voor cupcakes met speculoos creme met roomkaas

Cupcakes met Speculoos Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

rauwkost skelet voor gezonde halloween snacks © Bettyskitchen.nl

Gezonde Halloween Snacks (video)

recept halloween popcorn maken © bettyskitchen.nl

31x Film tips voor Halloween

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

20x klassieke pasta recepten © bettyskitchen.nl

20x Klassieke Italiaanse Pasta Recepten

recept pasta met boerenkool en pompoen © bettyskitchen.nl

Vegetarische Pasta met pompoen en boerenkool

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in