• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Hele kip uit de oven (met tomatensaus)

Hele kip uit de oven (met tomatensaus)

10 december 2013 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Een hele kip uit de oven is altijd leuk om op tafel te zetten. En de variaties zijn eindeloos. Speciaal voor kerst maak ik alleen een nog luxere variant, door de kip te pocheren in tomatensaus en in een braadzak. Fluweelzacht en lekker mals word het kippetje dan.

De braadzak zorgt ervoor dat alle ingrediënten en dus vitamines bewaard blijven. En door de druk in de zak ‘stoom’  je als het waren de hele kip uit de oven gaar. De tomatensaus met kruiden geeft zoveel meer smaak mee aan de hele kip uit de oven. En zorgt er tevens voor dat de kip niet uitdroogd, maar lekker mals en vochtig blijft.

Deze hele kip uit de oven, met tomatensaus is dan ook een ideaal kerstgerecht. Je bereid dit heel makkelijk voor en laat op de avond zelf de oven het werk voor je doen. Voor de rest wordt er geen olie of boter gebruikt, dus dit is ook nog eens een ‘skinny’ kippetje.  Heerlijk met gebakken aardappels uit de oven en een simpele salade of gestoomde groenten. Ook lekker: maak eens simpele gegrilde kippenbouten uit de oven.


Recept voor een hele kip uit de oven (met tomatensaus):

(hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 hele kip (ongeveer 1 kilo)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • handje basilicum
  • 3 takjes tijm
  • peper en zout

Extra:

  • oven
  • diepe ovenschaal
  • braadzak + sluitingsclip
  • een extra paar handen  (geen grapje)

Bereidingstijd: 10 minuten + 60/70 minuten oventijd.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht.
  2. Verwijder het elastiek/draad van de kip, en snijd het puntige stuk van de  ‘chickenwings’  Zet hiervoor simpelweg een scherp mes op het scharnier zetten en snijden. Hele kip uit de oven met tomatensaus
    Spoel de kip hierna goed om (zowel binnen als buitenkant) onder een koude kraan. Doe de kip in een diepe kom en zet apart.
  3. Pel de ui, snijd door de helft, en stop deze in de holte/buik van de kip. Dit zorgt er voor dat de kip van binnenuit op smaak komt, en nooit uitdroogt.
  4. Pel de knoflook en pers deze uit.  Hak de basilicum grof. Ris tenslotte de tijm van de takjes.  Giet het blik gepelde tomaten in een kom en stamp deze fijn met een pureestamper, of gebruik hier je handen voor.
  5. Doe alle tomaten, knoflook, basilicum en tijm bij de kip in de kom, en breng op smaak met zout en peper. Hele kip uit de oven met tomatensaus Smeer de kip hier rondom mee in, en stop ook een beetje in de holte/buik.
  6. Nu is het handig om een tweede persoon om hulp te vragen, die vervolgens de braadzak voor je open kan houden. Stop de kip dus in de zak, en giet hier het tomatenmengsel ook bij.
  7. Bind de zak af met de sluitingsclip, maar niet te strak. Je pink zou als het ware nog door de opening moeten kunnen, en dit zorgt ervoor dat de hete lucht een beetje kan ontsnappen.Hele kip uit de oven met tomatensaus
  8. Leg de zak in de ovenschaal en bak de kip gedurende 60 minuten.
  9. Haal de kip uit de zak en leg in de ovenschaal. Giet de rest van de inhoud ook over de kip, en zet nogmaals 10 minuten terug in de oven. Zo wordt het velletje ook lekker krokant.

Serveer de kip uit de oven gewoonweg in de ovenschaal aan tafel. Laat iedereen vervolgens zijn favoriete stukje kip afsnijden.

Eet smakelijk!

Hele kip uit de oven met tomatensaus

Category: Gevogelte Recepten Tags: basilicum, Glutenvrij, hoofdgerechten, Italiaanse keuken, Kerst recepten, Kip, knoflook, oven, tijm, tomaten, uien

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « FoodWeLove ‘East Meets West’ box + WINACTIE
Volgend bericht: Aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven »

Lees Interacties

Reacties

  1. attie de jong

    7 februari 2014 om 3:57 pm

    Lijkt me heerlijk, maar welke groente serveer ik erbij?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 februari 2014 om 4:37 pm

      Hi Attie,

      hier kunnen allerlei soorten groenten bij geserveerd worden.
      Mijn persoonlijke favorieten zijn gestoomde broccoli of gegrilde aubergine.

      Groetjes,Betty

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in