Ben jij ook een liefhebber van een klein zuurtje of iets knapperigs toevoegen aan je gerechten? Maak dan eens zelf mosterd kaviaar. Dit zijn eigenlijk ingelegde mosterdzaadjes die lekker fris, zout, zoet en zuur van smaak zijn en je kunt ze echt bijna overal voor of bij serveren.
Zoete ingelegde Mosterdzaadjes maken als vegan kaviaar
Door groente in te maken kun je ze vaak heel lang op voorraad houden en geven ze een mooi zuurtje aan je gerechten. Denk bijvoorbeeld aan ingelegde uien of de Indonesische Atjar Tjampoer. Maar wist je dat je ook ingelegde mosterdzaadjes kunt maken? Ook als je geen liefhebber bent van smeerbare mosterd – omdat dit toch vaak best pittig kan zijn – is onderstaand recept een heerlijk, mild en zelfs beetje zoete manier van mosterzaadjes serveren. Het wordt dan bijna een delicatesse en sommigen noemen het dan ook wel ‘mosterd kaviaar’. Daarnaast is dus ook een leuk vegan alternatief voor de viskuit!
Waar serveer je mosterd kaviaar of ingelegde mosterdzaadjes bij?
Als de weckpot eenmaal geopend bewaar je mosterd kaviaar het liefst in de koelkast
- Bij een kaasplankje of op een broodje met kaas
- Andijvie Stamppot met Rundervinken
- in deze Pompoen Chutney
- Carpaccio van gerookte zalm
- Hutspot met Sukadelappen
- Als topping voor een Huzarensalade
Zelf Mosterd Kaviaar maken
- Prep Time: 5 min. + koelen
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 30 minuten + koelen
- Yield: Voor een weckpot 400 ml
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 100 gram gele mosterdzaadjes
- 100 ml azijn
- 100 ml water
- ½ citroen
- 1 laurierblaadje
- 1 kruidnagel
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- ½ theelepel zout
Instructions
- Stop de mosterdzaadjes in een kleine kookpan. Voeg azijn en water toe, evenals de kruidnagel, suiker en zout. Breng aan de kook en verlaag daarna het vuur naar medium laag. Laat gedurende 20 minuten zachtjes stoven, maar check tussentijds wel dat de pan niet droog kookt. (Voeg anders wat meer water toe).
- Snijd een plakje van de citroen af en stop tegen de binnenwand van een schoongemaakt weckpotje. Pers de citroen uit. Ik had ongeveer 30 ml sap en voegde hier een gelijke deel water aan toe.
- Draai het vuur van de pan nu naar laag en verwijder de kruidnagel en laurier. Voeg de 60 ml citroenwater toe, roer goed door en laat een extra 5 minuten stoven op zeer laag vuur.
- Giet daarna de mosterzaadjes met vocht en al in de weckpot en laat volledig afkoelen. Bewaar de mosterd kaviaar in de koelkast. TIP: kijk, proef en ruik altijd even om zeker van te zijn dat je het nog kunt gebruiken.
Eet smakelijk!
Notes
Als je potjes met ingelegde mosterdzaadjes voor in de voorraadkast maakt ,dan dien je de weckpotten na het vullen direct te sluiten. Door het afkoel process zullen de potten vacuum trekken en kun je de weckpotten veel langer op voorraad houden. Na opening svp in de koelkast bewaren.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor homemade ‘Mosterd Kaviaar’ ofwel ingelegde mosterdzaadjes wilt gaan maken.
Geef een reactie