• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Gezondheid / De Glutenvrije Quiz + Winactie

De Glutenvrije Quiz + Winactie

30 september 2018 Door Betina Oostveen 30 Reacties

WINACTIE IS REEDS AFGELOPEN – Glutenvrij eten is niet zomaar een dieet, het is een way of living voor mensen die geen gluten kunnen verdragen. Omdat niet iedereen weet wat coeliakie is bedacht ik deze glutenvrije quiz die hopelijk veel voorkomende vragen omtrent gluten zal beantwoorden. En voor de glutenvrije foodies onder jullie verloten we een lekker glutenvrij win-pakket van Schär om dit najaar mee door te komen!

De Glutenvrije Quiz: True or False

1) Coeliakie is een tarwe allergie

False – Een persoon met tarwe allergie krijgt enkel een allergische reactie op producten gemaakt van tarwe. Maar personen met coeliakie hebben een glutenintolerantie en gluten komen voor in meerdere soorten granen. Personen met coeliakie mogen geen tarwe en spelt, maar dus ook geen rogge, gerst en kamut

2) Gluten sensitiviteit kan niet met een test gediagnosticeerd worden

True – Er zijn ook mensen met een gluten sensitiviteit. Zij hebben vaak klachten die veel lijken op coeliakie, echter is er uit tests (nog) niets uitgewezen of vastgesteld. Deze groep, en daar ben ik er een van, heeft wel overduidelijk veel baat bij glutenvrij eten.

de glutenvrije quiz + winactie schar © bettyskitchen
de glutenvrije quiz + winactie schar © bettyskitchen

3) Maar als je geen volkorenbrood meer eet, krijg je te weinig vezels binnen.

False – Vezels zitten niet alleen in volkoren tarweproducten, maar ook bijvoorbeeld in groente, fruit en peulvruchten. Volkorenbrood is wel een belangrijke bron van deze vezels, het is daarom ook niet aan te raden om brood volledig te schrappen uit je voeding en gelukkig hoeft dat ook niet met goede glutenvrije opties die we vandaag de dag in de schappen kunnen vinden. Zo voegt Schär bijvoorbeeld extra vezelrijke ingrediënten toe aan hun broden, om zo een volwaardige volkorenbrood vervanger te creëren.

4) Quinoa, Boekweit en Havermout zijn glutenvrij

False –  Ja, quinoa, boekweit en havermout zijn van nature glutenvrije granen. Maar waar je hier wel altijd rekening mee dient te houden, is kruisbesmetting tijdens het productieproces. Als bijvoorbeeld de quinoa over dezelfde rolband is gegaan, in een fabriek waar eerder tarwe is verwerkt, dan kan je quinoa gluten bevatten. De enige manier om 100% zeker te zijn van een glutenvrij product is om je verpakking te controleren voor een glutenvrij keurmerk.

5) Glutenvrij betekent dus nooit meer brood, pizza of pasta eten.

False – Gelukkig bestaan er fabrikanten zoals Schär die zich specialist maken in het ontwikkelen van glutenvrije producten. Van sneetjes brood en bolletjes, maar ook pizza (bodems en kant-en-klaar), wraps, diverse soorten pasta en zoete lekkernijen zoals koekjes en chocolate bars. Elk vervaardigd met hoogwaardige alternatieve meelsoorten en heerlijk van smaak.

6) Een glutenvrij bestaan vier je met een biertje

True – Normaliter wordt bier gemaakt van gerst, dus het standaard bier valt helaas af voor personen met coeliakie. Maar er zijn vandaag de dag zulke goede glutenvrije bieren verkrijgbaar, op basis van bijvoorbeeld rijst en/of quinoa. En wat dacht je van wijn, sherry, champagne of cider? Deze alcoholische versnaperingen zijn sowieso glutenvrij.

de glutenvrije quiz + winactie schar © bettyskitchen
de glutenvrije quiz + winactie schar © bettyskitchen

7) Ook al zijn aardappels glutenvrij, een frietje is hoogstwaarschijnlijk niet glutenvrij

True – Het grote probleem met gefrituurd eten is dat er mogelijk resten van eerdere producten achterblijven in het frituurvet. Dus als je glutenvrije frieten gebakken worden in vet waar net 6 kroketten en een kaassoufle in hebben gelegen… is je frietje niet meer glutenvrij. Check dit zeker even bij je lokale snackbar. Oh en hoe men er dan soms bij komt dat glutenvrij eten een afslankdieet zou zijn, is mij een raadsel. In geen enkel afslank dieet passen namelijk frietjes en bier samen 🙂

8) Gelukkig serveren restaurants ook glutenvrije opties, dus je kunt ook zonder zorgen uit eten.

True –  Ook voor restaurants geldt nog steeds het grote risico op kruisbesmetting. Denk maar aan het glutenvrije broodje gezond dat op dezelfde broodplank wordt gesneden en belegd als het gewone brood. Of de aspergesoep die alleen uit groenten bestaat en dus wel glutenvrij moet zijn, maar ondertussen gewoon ‘gebonden’ is met een roux van bloem. Gelukkig heeft Schär een handige website ontwikkeld: Glutenfree Roads! Zo weet je onderweg altijd welke supermarkten, hotels en restaurants een glutenvrij assortiment hebben.

Tot slot

Maar goed, kruisbesmetting kan thuis ook ontstaan als manlief een normale boterham smeert en zijn mes vol gluten in mijn chocopasta steekt. Het is daarom belangrijk om met je omgeving te praten en bij hen aan te geven wat jouw voorkeuren zijn en waar zij eventueel rekening mee kunnen houden om jou te helpen.

Ik hoop dat jullie dit een leuke glutenvrije quiz vinden? Deel hem gerust met mensen die hier nog een beetje van kunnen opsteken.

En om een van jullie lekker te verwennen met glutenvrije producten heeft Schär een goodiebag samengesteld voor een giveaway!! Doe je mee?

Groetjes, Betty


Inhoud giveaway:
Een aantal Schär goodies zoals: Wraps, Meesterbakker Vital, Mix It, Fette Crocanti Dunkel, Cracker Rosemarino en Mehrkornbroodjes, Digestive biscuits.

Hoe doe je mee?

Laat een reactie achter, onder aan deze pagina en deel daarbij jouw grappige\most awkward “oh eet jij glutenvrij’ moment. Vergeet svp niet een geldig e-mailadres in te vullen, anders kan ik geen contact met je opnemen.

En als je dit bericht deelt via Facebook of Instagram ( @bettyskitchenNL ) dan vind ik dat erg lief!!

Deze winactie loopt tot en met zondag 7 oktober 2018! De winnaar krijgt persoonlijk bericht en houd er rekening mee dat de prijs enkel wordt verzonden naar een afleveradres in Nederland.

Succes en groetjes Betty

*********************************

Deze winactie is afgelopen! Het goodiepakket is gewonnen door Doreen!

*********************************

Dit artikel betreft een samenwerking met Schar. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Gezondheid Tags: Glutenvrij, lifestyle, quiz, samenwerkingen, Schär, Winactie

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 3x Freakshakes maken (video)
Volgend bericht: Vegetarische enchiladas »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#SINTERKLAAS

recepten voor Sinterklaas

De sint is weer in het land!

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept sint maarten koek met chocolade snoep leftovers © bettyskitchen.nl

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

speculaas cookie dough met vanille ijs en karamel © bettyskitchen.nl

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept indonesische gehaktballetjes maken

Indonesische gehaktballetjes

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

20x klassieke pasta recepten © bettyskitchen.nl

20x Klassieke Italiaanse Pasta Recepten

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?