Een échte pasta lover maakt natuurlijk ook zelf zijn/haar pastadeeg. Met dit basisrecept pasta maken laat ik je zien dat dit helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. En als je het zelf pasta maken een beetje onder de knie krijgt, wil je eigenlijk nooit meer zonder.
Kinderen vinden het ook geweldig om zelf pasta te maken, dus maak er gerust een terugkerend weekend dingetje van. Begin met het basisrecept pasta maken en ga daarna over naar het maken van bijvoorbeeld gevulde pasta’s.
Zelf pasta maken
Veel mensen durven het niet aan om zelf pasta te maken. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is hoor! Met een goede pastamachine kom je al een heel eind. en natuurlijk met een goed basisrecept pasta maken. Zelf gebruik ik een pasta machine, met afneembaar spaghetti/tagliatelle gedeelte. Begin gewoon eens met dit als basis. En als je dan wat meer gewend bent, kun je je ook gaan toeleggen op bijvoorbeeld gevulde pasta’s,zoals ravioli.
Basisrecept pasta maken
Ga lekker zelf pasta maken. Met dit basis recept kun je alle kanten op. Van spaghetti tot en met ravioli maken.
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 6 minutes
- Total Time: 16 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Pasta
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 100 gram (pasta) bloem,
- snufje zout,
- 1 groot ei (L),
- 1 eetlepel olijfolie,
- extra bloem voor het uitrollen
- pastamachine.
Instructions
Pasta kneden en uitrollen:
- Zeef de bloem en vorm een hoopje op het aanrecht. Strooi hier een snufje zout overheen. Maak een breed gat in het midden, zodat het aanrecht weer goed zichtbaar wordt.
- Breek een ei in het gat en voeg de olijfolie hier ook aan toe. Gebruik een vork om het ei met de olijfolie te klutsen.
- Vervolgens neem je met de vork steeds een beetje bloem van de rand af en meng dit door het eimengsel. Ga zo door totdat alle bloem is opgenomen.
- Kneed vervolgens met je handen de pasta goed door: Hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van rechts naar links en weer van links naar rechts duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het pastadeeg ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Bestuif tussendoor het aanrecht ook met een beetje (less is more) bloem, om te voorkomen dat het pastadeeg aan het aanrecht vastplakt. Zo kneed je als het ware het gehele deeg gedurende 5 minuten.
- Vorm een bal, sla een beetje plat en dek af met een beetje huishoudfolie en laat het basisrecept voor pasta ongeveer een half uurtje rusten op het aanrecht.
- Snijd het deeg in tweeën en bewaar het tweede stuk nog even in de huishoud folie tot gebruik. Druk het pastadeeg verder plat en haal door de pastamachine op stand 1.. Vouw het deeg 2x dubbel, je krijgt nu een vierkant, en haal deze nogmaals door de pastamachine. Als het goed is heb je nu een vrij recht stuk, en ga je verder te werk om je deeg zo dun mogelijk te krijgen. Strooi gerust een beetje extra bloem op het aanrecht, naast de pasta machine. Elke keer dat je deeg er lichtjes door heen hebt gehaald, kun je deze even uitschuiven over het bloem (1 kant dus!). Daarna haal je de pasta opnieuw door de machine op stand 2, dan stand 3 etc t/m stand 6 . Dat vind ik een mooie dikte voor zelfgemaakte pasta’s. Uiteraard doe je ditzelfde met het 2e stuk deeg in de huishoud folie.
Verse pasta deeg bewaren:
Als je verse pasta deeg gemaakt hebt, dan kun je dit in principe meteen verwerken en koken. Rol deeg dat je niet wilt gebruiken niet uit. Maar vorm een bol, wikkel in huishoud folie en bewaar max 3 dagen in de koelkast. Als je beschikt over een droogrek, dan kun je hier je verse spaghetti en tagliatelle bijvoorbeeld ook een dag op laten drogen, buiten de koelkast.
Pasta koken:
Met dit basisrecept pasta maken, heb je een vers deeg dat maar heel kort gekookt dient te worden. Hoe verser hoe korter zeg maar. In principe houd ik altijd 6 minuten kooktijd aan voor verse pasta. Mocht je pasta een dag hebben gedroogd, dan zou ik bijvoorbeeld 7-8 minuten aanhouden. Pasta koken doe je altijd in een pan met ruim kokend water en een snuf zout. Zodra de pasta het water in gaat, draai je het vuur iets lager. Verse pasta ‘bruist’ namelijk enorm. Dus die deksel zou ik ook achterwege laten.
Olijfolie toevoegen aan het water is helemaal nergens voor nodig. Je kunt beter een scheutje olie aan de pasta toevoegen,NA het afgieten en kort afspoelen onder de kraan. Hussel je pasta dan een beetje door en voilá je pasta plakt niet. Ook niet na het afkoelen. Als je gevulde pasta maakt, zoals ravioli, wil ik je adviseren de pan niet helemaal vol te gooien, maar bijvoorbeeld max 20 stuks ravioli tegelijk te koken. Zo voorkom je dat de ravioli aan elkaar gaat plakken en dus rondom goed gaar wordt.
Pasta variatie recepten:
Mocht je ravioli vorm of deegpers (pastei maker) hebben, dan kun je ook zelf gevulde pasta maken. Inmiddels vind je op de blog al een paar ravioli recepten terug, dus maak er wat lekkers van!
En eventuele overgebleven stukjes pastadeeg kun je, na het uitsteken, kun je weer samenknijpen en opnieuw door de pastamachine heen halen tot een nieuw vel. Ben je lui? Snijd dan met een mesje de overgebleven stukjes pastadeeg in grove stukken van bijv. 3 x 4 cm. Deze stukken zijn ideaal om te serveren met basilicum pesto, avocado pesto of een knoflookolie. Dan maakt het echt niemand uit dat ze niet mooi recht zijn of er ‘happen’ uit zijn 🙂 Vergeet uiteraard niet wat vers geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino er overheen te strooien.
Veel kookplezier met dit basisrecept voor pasta!
Groetjes, Betty
Dit artikel bevat affiliate links. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Geef een reactie