Niets lekkerder én gezonder dan een schaaltje (plantaardige) yoghurt. Zuivel is absoluut geen duivel en het past – als je geen allergie hebt – binnen een gezond voedingspatroon. Maar wat zijn nou lekkere en gezonde toppings voor in je yoghurt? Wij vroegen het aan huisdiëtist Jonathan Klaassen. Lees je mee?
6x gezonde toppings voor in je yoghurt
(klik op de foto’s om rechtstreeks naar het recept te gaan)
1) 100% Pindakaas
Als ik ergens fan van ben dan is het 100% pindakaas, zonder twijfel. Waarom? Deze variant is volledig gemaakt van alleen maar pinda’s. Kies je een ‘normale’ variant dan krijg je zout en vaak suikers binnen. Met 100% pindakaas heb je een gezond product in je keukenkastje staan, je krijgt namelijk allerlei voedingsstoffen binnen zoals volwaardige eiwitten, gezonde vetten, vezels én verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine E, B6, magnesium en zink. De gezonde vetten verlagen trouwens het LDL-cholesterol en daarmee verklein je de kans op hart-en vaatziekten. Een (klein) lepeltje in je yoghurt, en je maakt de diëtist blij!
2) Lijnzaad (olie, gebroken of gemalen)
Ook dit is een topping waar ik razend enthousiast over ben; lijnzaad, het zaad van (olie)vlas. Te koop in bijna elke supermarkt en in welke vorm jij het wilt kopen – als lijnzaadolie, gebroken gebroken of gemalen – de keuze is aan jou. Wat deze topping zo waardevol maakt is de vitamines en mineralen die erin zitten, maar in het bijzonder de voedingsvezels en vooral de omega 3 vetzuren. Deze vetzuren beschermen ons tegen hart-en vaatziekten. Kleine kanttekening bij lijnzaad: een overdaad schaadt. Het eten van 28 gram lijnzaad per dag wordt als veilig beschouwd. Dit zijn 2 tot 3 eetlepels. Al is een theelepel tot halve eetlepel voldoende voor in je yoghurt.
Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van lijnzaad? Lees er hier in dit artikel meer over.
3) Tarwe zemelen
Iedereen die bij mij persoonlijke online coaching volgt is bekend met dit product. Het is een ongelooflijk gezond product en een schepje tarwezemelen in je yoghurt kan wonderen doen. Tarwezemelen bijvoorbeeld bevatten vitamines en mineralen maar zijn vooral rijk aan voedingsvezels. Deze stoffen zijn essentieel voor een soepele stoelgang en houden de darmflora gezond. Wat bij betreft een superfood!
4) Mango stukjes (diepvries)
Neem twee flinke eetlepels mangostukjes (ontdooi ze), voeg ze toe aan je yoghurt, en je hebt geen suiker nodig. De fruitsuikers in mango geven het gerecht een zoete smaak en – als klap op de vuurpijl – krijg je vezels, vitamine A en C binnen en wat foliumzuur, B6, ijzer en een beetje calcium, zink en vitamine E. Win-win!
5) Blauwe bessen
De blauwe bessen behoort toch wel tot de bessen met ontzettend veel voedingstoffen. Voedingsvezels, vitamine C, K, het mineraal mangaan en antioxidanten. Antioxidanten ‘vangen’ vrije radicalen op, dit zijn normale maar agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. En vooral vanwege deze voedingstoffen krijgt de blauwe bes een plek.
De opdracht aan jou: voeg regelmatig een handje blauwe bessen toe aan je dagelijkse eetpatroon!
6) Dadels
Naast mangostukjes en blauwe bessen geef ik dadels vandaag ook een podium.
Ze zijn ten eerste hartstikke lekker én ze geven de yoghurt een zoete smaak zodat je de suikerpot niet hoeft te gebruiken. Naast de fruitsuiker ook weer een bron van voedingsvezels, vitamine C en kalium. Voeg je alleen dadels toe als topping in je yoghurt dan zijn 3 dadels een mooie hoeveelheid. Voeg je meer toppings toe verlaag dit dan. Althans, als je op je calorie-inname wilt letten.
Geniet dus heerlijk van deze lekkere en gezonde toppings!
Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen op instagram
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier .
Lees meer artikelen van Jonathan Klaasen:
- Herken de meest gemaakte dieetfouten (deel 1)
- 6x Brood met ricotta (recepten)
- Hoe maak je gezonde hamburgers?
- 5x gezonde inspiratie voor op je boterham
- Is kokosolie nou echt zo gezond?
Geef een reactie