• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Zwart geblakerde Prei uit de Oven

Zwart geblakerde Prei uit de Oven

12 december 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Ja dat lees je goed: ik heb prei express laten verbranden in de oven! Terwijl de buitenkant er helemaal zwartgeblakerd uitziet, houd je van binnen een heerlijke geroosterde boterzachte en haast zoete prei over. Deze zwart geblakerde prei uit de oven is een fantastisch voorgerecht of zelf bijgerecht voor vis en vlees.

Franse Zwart Geblakerde prei uit de oven maken

Het is alweer even geleden, maar in een klassiek Frans restaurant at ik voor het eerst zwart geblakerde prei uit de oven. Het is een ware delicatesse waarbij prei helemaal in zijn eigen velletje wordt gesmoord en haast zoet van smaak wordt. Het is echt fantastisch! Zeker als je deze combineerd met een frisse mosterd-vinegarette en bijvoorbeeld hazelnoten. Wat je uiteindelijk uit het zwarte jasje haalt is slechts genoeg voor een voorgerechtje. Ik serveer hem met geroosterde hazelnoten, maar je kunt deze zwarte prei ook serveren met bijvoorbeeld ene stukje gebakken vis, coquiles, plakjes beenham etc. Wat jij wilt.

zwart geblakerde prei uit de oven © bettyskitchen.nl
zwart geblakerde prei uit de oven © bettyskitchen.nl
zwart geblakerde prei uit de oven © bettyskitchen.nl
zwart geblakerde prei uit de oven © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere groente gerechten (voor kerst)

Uiteraard snijden we de zwart geblakerde prei uit de oven even overlangs door, zodat we het verbrande jasje kunnen ontdoen en enkel het groene binnenste gedeelte opeten. Dat is zo ontzettend lekker. Maar we hebben nog meer lekkere recepten om groenten als bijgerecht in de spotlight te zetten! Check bijvoorbeeld ook deze groente gerechten, die het overigens ook heel goed zullen doen tijdens het kerstdiner:

  • Geglaceerde Worteltjes
  • Ratatouille van verschillende groenten
  • Geroosterde spruitjes met rozemarijn
  • Geroosterde Witlof uit de oven met spek
  • Hele knolselderij uit de oven

Check ook gerust deze 20x bijgerechten voor kerst diner. Eet smakelijk alvast!


Print

Zwart geblakerde Prei uit de Oven

zwart geblakerde prei uit de oven © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze zwart geblakerde prei uit de oven is een echte Franse delicatesse! Net als uien bevat prei meerdere lagen. Door de buitenste laag helemaal zwart te roosteren, pof je als het ware de rest in het verbrande jasje. Zo krijgt die groene binnenkant een haast zoete smaak. Lekker met mosterd-vinegarette en hazelnoten. Maar ook uitstekend te combineren met gegrilde ham of gebakken vis. Een geweldig voorgerecht voor het kerstdiner!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 55 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: voorgerecht
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de geblakerde prei:

  • 8 preien
  • olijfolie
  • peper & zout
  • 60 gram hazelnoten (optioneel)

Voor de mosterd-vinegarette:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijn azijn
  • 1 eetlepel zeer fijngehakte sjalot
  • 1 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 theelepels mosterd
  • ¼ theelepel zout
  • snuf versgemalen zwarte peper

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de prei en trim wat van het groen bij. Spoel de bovenkant van de prei goed uit om eventueel zand te verwijderen. Plaats de hele preien op de bakplaat en smeer rondom in met olie.
  3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de preien in 50 -60 minuten helemaal gaar en zwart geblakerd. Het is wel belangrijk om regelmatig (bijv. iedere 10 minuten) de preien even te draaien zodat ze evenredig gaar worden.
  4. Ondertussen maak je de mosterd-vinegarette. Combineer alle ingredieten in een kommetje en roer zodanig door tot het zout oplost. Zet apart tot gebruik.
  5. Dit gerecht is ook erg lekker met wat geroosterd hazelnoten. Leg ze hiervoor eventjes in een warme koekenpan zonder olie. Schud een paar keer om en laat langzaam bruin worden maar niet verbranden. Je kunt er ook voor kiezen om de noten in de laatste 10 minuten op de bakplaat te leggen bij de prei.
  6. Haal de zwart geblakerde prei voorzichtig uit de oven en van de bakplaat. Serveer per persoon twee stuks op een bord. Het is de bedoeling dat je de harde uiteinden van de prei er af snijd. Daarna snijd je de preien in de lengte doormidden. De buitenste zwart geblakerde vellen eet je niet op. Maar het zachte zoete binnengedeelte van de prei is een delicatesse.
  7. Druppel de mosterd-vinegarette er over heen en serveer met de geroosterde hazelnoten.

Notes

Je kunt dit voorgerecht gerust naar wens uitbreiden met bijvoorbeeld een paar plakjes gesneden beenham, gebakken coquilles of zelf warm gerookte zalm. Het zal allemaal uitzonderlijk goed combineren met de prei en maakt zelf een heerlijke low carb maaltijd om van te smullen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

zwart geblakerde prei uit de oven © bettyskitchen.nl
zwart geblakerde prei uit de oven © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van zwart geblakerde prei uit de oven.

zwart geblakerde prei uit de oven © bettyskitchen.nl

Category: Bijgerechten Tags: bijgerecht, Franse keuken, Glutenvrij, hazelnoot, keto, Low Carb, mosterd, peterselie, prei, sjalot, vinegarette, witte wijnazijn

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Boeuf Bourguignon (stoofvlees met wijn)
Volgend bericht: Mokka Taart »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee