• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Travel / Oostenrijkse keuken en specialiteiten

Oostenrijkse keuken en specialiteiten

5 november 2020 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Afgelopen zomer was ik in Oostenrijk en daar ontdekte ik de heerlijke Oostenrijkse keuken. Natuurlijk was ik al bekend met goulashsoep en schnitzels, maar ik kwam erachter dat de Oostenrijkse keuken nog veel meer heerlijke specialiteiten kent.

De Oostenrijkse keuken is heel gevarieerd. Ik licht slechts een aantal specialiteiten uit die je ongetwijfeld op het menu zult tegenkomen als je Oostenrijk aandoet. Het viel me wel op dat er best wat invloeden zijn uit onder andere Duitse, Zwitserse en Hongaarse keuken. De Oostenrijkers hebben gerechten overgenomen en er een eigen twist aan gegeven.

Oostenrijkse keuken

Verwacht bij de Oostenrijkse keuken stevige maaltijden met veel koolhydraten en vetten. Dit is ideaal als je op wintersport bent, want door al die lichamelijke inspanning heb je wel behoefte aan een goed vullende maaltijd waar je weer even op vooruit kunt. Ik was echter in de zomer in Oostenrijk dus van wintersport geen sprake, maar wist je dat je in de zomer prachtig kunt wandelen en mountainbiken in de bergen? Echt een aanrader! En als je dit wat fanatiek aanpakt hoef je je niet schuldig te voelen na die stevige Oostenrijkse lekkernijen ;). Ben je nog op zoek naar een verblijf in Oostenrijk? Neem dan zeker even een kijkje bij deze vakantiewoningen van Interhome.

Oostenrijkse soep

Oostenrijkse keuken
Knödelsuppe

Te beginnen bij typische Oostenrijkse voorgerechten en dan specifiek soep. Ik ontdekte namelijk op dag 1 Knödelsuppe en dat was meteen favoriet. Dit is een heldere bouillon met een soort gebakken dumplings met spek of kaas. Ook heel geschikt als lunch!

Ook de Frittatensuppe is een aanrader. Dat is eveneens een heldere bouillon maar dan met reepjes eipannenkoek erin. En natuurlijke de welbekende Gulaschsuppe. Een stevige gebonden soep met rundvlees en groenten, veelal geserveerd met een broodje ernaast.

Oostenrijkse keuken
Gulaschsuppe

Lunch en hoofdgerechten

Oostenrijkse keuken
Käsespätzle

Ik hou zelf heel erg van warm en gevarieerd eten als lunch. In Oostenrijk bestelde ik dan ook geen broodje met beleg maar een soep of warm gerecht. De Oostenrijkse hoofdgerechten zijn veelal vleesgerechten, geserveerd met aardappels en groenten. Een typisch Oostenrijks vleesgerecht is Tafelspitz, dat is gekookt, mals rundvlees. Maar vaak kun je als diner ook de gerechten eten die als lunch worden geserveerd.

Bijvoorbeeld Käsespätzle. Spätzle is een soort pasta/noedels, in käsespätzle gegratineerd met kaas en gebakken uien eroverheen: mjam! Lekker als vullend lunchgerecht of als diner.

Ook ontdekte ik Tiroler Gröstl.: dat is aardapel Rosti met daaroverheen een uitsmijter. Dit gerecht wordt als Gröstl Pfanne geserveerd in het koekenpannetje waarin het bereid wordt.

Oostenrijkse keuken

En ook hier hoort natuurlijk de goulash, maar dan als hoofdgerecht. Geserveerd met bijvoorbeeld gebakken aardappels, rösti of eerder genoemde spätzle zoals ik kreeg. (TIP: Betty’s Goulash recept is ook een dikke aanrader!)

Niet te vergeten onder dit kopje is uiteraard de befaamde schnitzel. Geserveerd in allerlei soorten en maten, met of zonder sausje. In Nederland bedekt een schnitzel vaak maar een derde van het bord, maar in Oostenrijk moet je niet vreemd opkijken als je je bord niet eens meer onder de schnitzel ziet!

Oostenrijkse nagerechten

Er zijn twee typische Oostenrijkse nagerechten die ik jullie niet wil onthouden. De eerste is Kaiserschmarrn. Dit is een soort dikke gekarameliseerde pannenkoek in stukken gesneden, geserveerd met compôte of appelmoes en poedersuiker. Dit gerecht wordt overigens ook vaak als lunchgerecht op de kaart gezet.

Daarnaast de Apfelstrudel, deeggebak gevuld met appel en rozijntjes. Met daarbij warme vanillesaus en slagroom. Heerlijk als dessert, maar bijvoorbeeld ook als traktatie voor bij de koffie!

  • Oostenrijkse keuken
    Apfelstrudel
  • Oostenrijkse keuken
    Kaiserschmarrn

Typische Oostenrijkse drankjes

Als laatste wil ik nog een aantal typische Oostenrijkse drankje uitlichten. Ik ontdekte namelijk Almdudler, een soort kruidenlimonade met koolzuur. Het flesje op zich is al leuk: er staat een stelletje op in Oostenrijkse klederdracht.

Daarnaast zijn er voldoende alcoholische dranken te vinden in Oostenrijk. Niet alleen op het gebied van wijn, denk aan de Oostenrijkse Grüner Veltliner, Riesling en Blauer Zweigelt. Maar Oostenrijk kent ook een rijke biertraditie. Ik hou zelf erg van een Weizenbier op het terras. En dan specifiek een Hefeweizen: een wat troebel blondbiertje.

Niet te vergeten zijn natuurlijk schnapps. Likeurtjes in allerlei soorten en smaken. Niet alleen voor bij de apres ski, maar bijvoorbeeld ook voor na het diner. Kortom, niet alleen voor de prachtige Oostenrijkse bergen maar ook voor de heerlijke Oostenrijkse keuken en specialiteiten kom ik graag nog eens terug!

Ben jij wel eens in Oostenrijk op vakantie geweest en heb jij misschien ook een van deze gerechten of drankjes geproefd?

Liefs, Nanda

  • Oostenrijkse keuken
  • Oostenrijkse keuken

Dit artikel betreft een samenwerking met Interhome . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Travel Tags: goulash, Gröstl, Nanda Appelman, Oostenrijk, Oostenrijkse keuken, reisblog, schnitzel, Spätzle, Winter

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Vegan Appeltaart met room
Volgend bericht: Bladerdeeg staf met bacon »

Lees Interacties

Reacties

  1. Hannelore

    5 november 2020 om 1:09 pm

    Dankjewel Betty voorzover inspiratie! Ik ga morgen meteen beginnen, heerlijk! Groetjes Hannelore

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 november 2020 om 12:37 pm

      Ben blij dat we je weten te inspireren! Eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee