Velen zijn dol op pannenkoekjes of pancakes voor het ontbijt of zelfs de lunch. Maar wist je dat we ook een typisch Nederlandse kleine pannenkoekjes hebben? Deze zogehete ‘Dikkertjes‘ bak je met zijn drieën tegelijk in de koekenpan en zijn echt super lekker!
Wat zijn dikkertjes?
Hoewel we in Nederland juist bekend staan om het bakken van flinterdunne grote pannenkoeken, zijn deze kleine ‘dikkertjes‘ ook iets typisch Hollands. Het zijn een soort dikke pannenkoekjes die je als Drie-in-de-pan tegelijk bakt. Ze hebben dan ook meer een deeg structuur, zijn dus ook ‘voller’ van smaak en je kunt het beslag ook aanvullen met bijvoorbeeld rozijnen of geraspte appel. Je serveert deze dikke Hollandse pannenkoekjes met bijvoor beeld stroop of suiker en koud zijn ze ook heerlijk als tussendoortje of voor naar het park, een dagje uit etc.
Heerlijk genieten van kleine pannenkoekjes
Mijn kids zijn dol op deze ‘dikkertjes’ en je bakt ze dus eenvoudig en snel per drie in de pan. Mocht je een bakplaat hebben dan kun je er zo’n 5 – 6 tegelijkertijd bakken. Mocht je nou fan zijn van dit soort pannenkoekjes voor ontbijt, lunch of tussendoor neem dan ook eens een kijkje bij dit recept voor ‘Syrniki’ met huttekase. Daarnaast zijn deze glutenvrije pannenkoekjes met boekweitmeel een aanrader voor de gevoelige buikjes onder jullie. Maar zijn deze kleine bananen pannenkoekjes ook een aanrader! Geniet dus heerlijk van deze recepten!
Recept: zelf ‘Dikkertjes’ maken (drie-in-de-pan)
Deze kleine ‘dikkertjes’ zijn typisch Hollands voor ontbijt, lunch of tussendoor. Het zijn een soort dikke pannenkoekjes die je als Drie-in-de-pan tegelijk bakt. Je kunt ze vullen met bijvoorbeeld rozijnen en appel.
- Prep Time: 5 min + 30 min. rusten
- Cook Time: 20 minuten
- Total Time: < 1 uur
- Yield: 8 –12 stuks 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Hollandse
Ingredients
- 200 gram tarwebloem
- 1 el. Vanille suiker
- 2 tl. bakpoeder
- ¼ tl. kaneel
- snufje zout
- 1 ei
- 250 ml. melk
- 75 gram rozijnen (optioneel)
- roomboter, voor het bakken
Extra:
- garde
- mengkom
- ruime koekenpan
- ijsscoop of sauslepel
Instructions
- Stop bloem, vanille suiker, bakpoeder en kaneel in een mengkom. Roer het eventjes door om te mengen en maak een kuiltje in het midden. Breek hierin de eieren en voeg ongeveer de helft van de melk toe. Kluts vervolgens het ei stuk in de melk en roer steeds stukken bloem erdoor. Schenk tussendoor de rest van de melk erbij en blijf goed roeren met de garde tot een glad en klontjes vrij beslag.
- Als laatste roer je de rozijnen of krenten er doorheen en zet de kom 30 minuten apart zodat de bloem goed opgenomen kan worden door de melk.
- Verwarm de koekenpan op middelmatig vuur. Voeg een klontje boter toe en zodra deze gesmolten is schep je 3 hoopjes beslag in de pan. Dit kan bijvoorbeeld met een ijsscoop of met een sauslepel. Bak deze drie-in-de-pan koekjes tot de bovenkant ‘droog’ is en de onderkant mooi lichtbruin kleurt.
- Keer de Drie-in-de-pan om en bak de andere kant ook mooi lichtbruin (ca 30 – 60 seconden). Bak het resterende beslag op deze manier, steeds per 3 in de pan.
- Net als met pannenkoeken kun je deze ‘Dikkertjes’ ook warmhouden op een bord bovenop een pan met heet water. Of stop in een voorverwarmde oven op 50 graden celcius.
- Serveer ze lekker warm met bijvoorbeeld (kaneel)suiker, stroop of zelfs honing.
Eet smakelijk!
Notes
Variatie 1) ‘ appeltaart’ : je kunt ook nog 1 geraspte appel toevoegen aan het beslag. Besprenkel deze dan vooraf met een lepeltje citroensap tegen verkleuren.
Variatie 2) ‘hartig’ : laat suiker, kaneel en krenten achterwege. Voeg in de plaats daarvan 50 gram in kleine stukjes gesneden achterham toe + 6 eetlepels (fijngesneden) groenten zoals maiskorrels, champignons, prei, paprika of zelfs courgette. Lekker om ze na het bakken dan ook nog te bestrooien met geraspte kaas.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het recept voor deze drie-in-de-pan pannenkoekjes die ‘dikkertjes’ genoemd worden.
Geef een reactie