WINACTIE IS REEDS AFGELOPEN – Glutenvrij eten is niet zomaar een dieet, het is een way of living voor mensen die geen gluten kunnen verdragen. Omdat niet iedereen weet wat coeliakie is bedacht ik deze glutenvrije quiz die hopelijk veel voorkomende vragen omtrent gluten zal beantwoorden. En voor de glutenvrije foodies onder jullie verloten we een lekker glutenvrij win-pakket van Schär om dit najaar mee door te komen!
De Glutenvrije Quiz: True or False
1) Coeliakie is een tarwe allergie
False – Een persoon met tarwe allergie krijgt enkel een allergische reactie op producten gemaakt van tarwe. Maar personen met coeliakie hebben een glutenintolerantie en gluten komen voor in meerdere soorten granen. Personen met coeliakie mogen geen tarwe en spelt, maar dus ook geen rogge, gerst en kamut
2) Gluten sensitiviteit kan niet met een test gediagnosticeerd worden
True – Er zijn ook mensen met een gluten sensitiviteit. Zij hebben vaak klachten die veel lijken op coeliakie, echter is er uit tests (nog) niets uitgewezen of vastgesteld. Deze groep, en daar ben ik er een van, heeft wel overduidelijk veel baat bij glutenvrij eten.
3) Maar als je geen volkorenbrood meer eet, krijg je te weinig vezels binnen.
False – Vezels zitten niet alleen in volkoren tarweproducten, maar ook bijvoorbeeld in groente, fruit en peulvruchten. Volkorenbrood is wel een belangrijke bron van deze vezels, het is daarom ook niet aan te raden om brood volledig te schrappen uit je voeding en gelukkig hoeft dat ook niet met goede glutenvrije opties die we vandaag de dag in de schappen kunnen vinden. Zo voegt Schär bijvoorbeeld extra vezelrijke ingrediënten toe aan hun broden, om zo een volwaardige volkorenbrood vervanger te creëren.
4) Quinoa, Boekweit en Havermout zijn glutenvrij
False – Ja, quinoa, boekweit en havermout zijn van nature glutenvrije granen. Maar waar je hier wel altijd rekening mee dient te houden, is kruisbesmetting tijdens het productieproces. Als bijvoorbeeld de quinoa over dezelfde rolband is gegaan, in een fabriek waar eerder tarwe is verwerkt, dan kan je quinoa gluten bevatten. De enige manier om 100% zeker te zijn van een glutenvrij product is om je verpakking te controleren voor een glutenvrij keurmerk.
5) Glutenvrij betekent dus nooit meer brood, pizza of pasta eten.
False – Gelukkig bestaan er fabrikanten zoals Schär die zich specialist maken in het ontwikkelen van glutenvrije producten. Van sneetjes brood en bolletjes, maar ook pizza (bodems en kant-en-klaar), wraps, diverse soorten pasta en zoete lekkernijen zoals koekjes en chocolate bars. Elk vervaardigd met hoogwaardige alternatieve meelsoorten en heerlijk van smaak.
6) Een glutenvrij bestaan vier je met een biertje
True – Normaliter wordt bier gemaakt van gerst, dus het standaard bier valt helaas af voor personen met coeliakie. Maar er zijn vandaag de dag zulke goede glutenvrije bieren verkrijgbaar, op basis van bijvoorbeeld rijst en/of quinoa. En wat dacht je van wijn, sherry, champagne of cider? Deze alcoholische versnaperingen zijn sowieso glutenvrij.
7) Ook al zijn aardappels glutenvrij, een frietje is hoogstwaarschijnlijk niet glutenvrij
True – Het grote probleem met gefrituurd eten is dat er mogelijk resten van eerdere producten achterblijven in het frituurvet. Dus als je glutenvrije frieten gebakken worden in vet waar net 6 kroketten en een kaassoufle in hebben gelegen… is je frietje niet meer glutenvrij. Check dit zeker even bij je lokale snackbar. Oh en hoe men er dan soms bij komt dat glutenvrij eten een afslankdieet zou zijn, is mij een raadsel. In geen enkel afslank dieet passen namelijk frietjes en bier samen 🙂
8) Gelukkig serveren restaurants ook glutenvrije opties, dus je kunt ook zonder zorgen uit eten.
True – Ook voor restaurants geldt nog steeds het grote risico op kruisbesmetting. Denk maar aan het glutenvrije broodje gezond dat op dezelfde broodplank wordt gesneden en belegd als het gewone brood. Of de aspergesoep die alleen uit groenten bestaat en dus wel glutenvrij moet zijn, maar ondertussen gewoon ‘gebonden’ is met een roux van bloem. Gelukkig heeft Schär een handige website ontwikkeld: Glutenfree Roads! Zo weet je onderweg altijd welke supermarkten, hotels en restaurants een glutenvrij assortiment hebben.
Tot slot
Maar goed, kruisbesmetting kan thuis ook ontstaan als manlief een normale boterham smeert en zijn mes vol gluten in mijn chocopasta steekt. Het is daarom belangrijk om met je omgeving te praten en bij hen aan te geven wat jouw voorkeuren zijn en waar zij eventueel rekening mee kunnen houden om jou te helpen.
Ik hoop dat jullie dit een leuke glutenvrije quiz vinden? Deel hem gerust met mensen die hier nog een beetje van kunnen opsteken.
En om een van jullie lekker te verwennen met glutenvrije producten heeft Schär een goodiebag samengesteld voor een giveaway!! Doe je mee?
Groetjes, Betty
Inhoud giveaway:
Een aantal Schär goodies zoals: Wraps, Meesterbakker Vital, Mix It, Fette Crocanti Dunkel, Cracker Rosemarino en Mehrkornbroodjes, Digestive biscuits.
Hoe doe je mee?
Laat een reactie achter, onder aan deze pagina en deel daarbij jouw grappige\most awkward “oh eet jij glutenvrij’ moment. Vergeet svp niet een geldig e-mailadres in te vullen, anders kan ik geen contact met je opnemen.
En als je dit bericht deelt via Facebook of Instagram ( @bettyskitchenNL ) dan vind ik dat erg lief!!
Deze winactie loopt tot en met zondag 7 oktober 2018! De winnaar krijgt persoonlijk bericht en houd er rekening mee dat de prijs enkel wordt verzonden naar een afleveradres in Nederland.
Succes en groetjes Betty
*********************************
Deze winactie is afgelopen! Het goodiepakket is gewonnen door Doreen!
*********************************
Dit artikel betreft een samenwerking met Schar. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Elsa
Een collega’s weten allemaal dat ik glutenvrij eet en de klachten die ik krijg van gluten (vergelijkbaar met buikgriep) Toch krijg ik regelmatig wat aangeboden wat ik niet mag; taart, koekjes enz omdat ze het zijn vergeten. Op een gegeven moment heb ik hier op geantwoord met de woorden; ‘ik krijg de schijt van jullie..’ We hebben er met z’n allen enorm om gelachen, maar tegenwoordig denken ze er wel vaker aan dat ik de dingen niet mag ??
Inge
Wat een leuke actie! Ik vind de reactie ‘Wat sneu dat je man nu ook glutenvrij eet’ hilarisch. Ik weet vrij zeker dat er weinig mannen zijn die s’avonds zo lekker eten.
En de vraag: ‘springen die gluten dan over op glutenvrije producten?’ vind ik ook nog steeds leuk.
Doreen
Meest bizarre dingen die ik heb gehoord omdat ik tarwe allergie heb en dus ook glutenvrij moet eten:
*Als ik het nou goed voor je bak gaan de gluten er vast wel uit! Uhhhh Nope…
*ahhhh je mag toch wel een keertje zondigen?! Is anders zo ongezellig ?
*oh wauw is echt een trend aan het worden glutenvrij eten ?
Zelf heel blij dat er tegenwoordig mooie alternatieven bestaan en je best een smakelijk brood kunt eten, pannenkoeken kan bakken en veel variatie kunt aanbrengen in het dieet.
Betina Oostveen
Hi Doreen,
van harte gefeliciteerd! want jij wint de goodiebag met producten van Schar!
Nelleke
Ik kreeg laatst de opmerking; je bent vroeger thuis zeker veels te beschermend opgevoed. Ik dacht? ja omdat je altijd zo moeilijk doet met eten. Okeejjj deze collega snapt het dus echt niet!
Janine
Een meisje bij onze dame eet glutenvrij en ik hebben er veel over geleerd en wat het mooiste was om een glimlach op haar gezicht te zien bij het kinderfeestje van onze dame dat zij alles mocht eten ipv niks…daar was de vraag maar je kan toch ook niet rekening er mee houden want tja dan kun je wel met alles rekening houden.. Pfff…moet er niet aandenken! Duur man….
Nou met liefde gedaan en onze dochter en andere kindjes leerde schar kennen en proeven en vonden het zelf ook soms nog lekkerder
Laura
Mijn collegas weten dat ik sinds ruim een half jaar glutenvrij eet maar ze vergeten het soms nog wel eens. Een van mijn collegas was jarig geweest en zijn vrouw had drie taarten voor ons gebakken. Super lief van haar maar alles was met gluten.
Hij vroeg welke taart ik wilde en ik gaf aan dat ik niet hoefde. Daarop vroeg hij of ik het zeker wist: ja..
En daarna zei hij: wil je echt niet? Is speciaal voor jou gebakken!! Waarop een andere collega naast hem zei: er zitten gluten in, dat mag ze niet..
Even later hoorde ik mijn collega nog verbaast tegen iemand anders zeggen: zitten hier gluten in dan?
Als ik er aan terug denk moet ik er nog steeds heel hard om lachen, speciaal voor jouw gebakken!! Hahaha duidelijk niet! Het waren glutenbommen!
Marieke
Ik hoef het pakket niet te winnen, want naast een glutenallergie heb ik ook een rijstallergie. Maar het meest awkward moment had ik dit jaar met Pinksteren. We zijn lid van een club en dat weekend is er altijd een lang clubweekend. Ik ga daar eigenlijk nooit naar toe want het regelen is veel werk. Maar een ander clublid zei dat ze daar heel goed met allergieën om gaan, dus het weekend voor Pinksteren een nachtje proefgeslapen. Tevoren gemaild met de vraag of ze iets voor mij als ontbijt konden regelen, met uitleg van wat ik heb en de opmerking van als het moeilijk/lastig is, laat het even weten, dan neem ik sommige dingen of alles zelf mee.
Geen punt, ik kreeg later nog een mail met aanvullende vragen en komt goed. En het was ook goed. Geen brood, dat konden ze zo kort tevoren niet regelen, maar wel beschuit en crackers, vleeswaren, alles netjes apart.
Dus Pinksteren durfden we aan. Ik hoefde me geen zorgen te maken, en dan zou er ook brood zijn.
Kort tevoren nog even gemaild en nee, geen probleem, vorige week was het goed te gaan en hoefde niet te blijven vragen, want alles komt goed.
Dus de eerste ochtend stond er niets apart of klaar. Mijn man ging vragen naar mijn ontbijt en er werd toen met een chagrijnige blik en zonder me aan te kijken het restje crackers van de week ervoor op het buffet gezet. En zonder me aan te kijken of wat te zeggen ging ze weer. Heb de crackers gegeten met een ei, want de rest vertrouwde ik niet.
De dag erop waren de crackers op, dus ontbeten met gekookte eieren. Had niet vreselijk de behoefte om er wat van te zeggen, want het was kennelijk te veel gevraagd en ik ben niet heel goed met confrontaties. Baalde wel vreselijk omdat ik onvoldoende bij me had voor het hele weekend. De dag erop was de persoon die de week ervoor ochtenddienst had er en die had iets van het brood was niet goed geleverd, dus pas bij de nalevering was er brood. Die ochtend redelijk normaal kunnen eten. Uiteindelijk wat korting gehad op het verblijf vanwege het ontbijt.
Waarna de eigenaresse (de dame van het chagrijnig wegzetten) nog wist op te merken dat mijn allergie wel niet zo erg zou zijn omdat ik niet heel moeilijk deed. Want de ouders van een kind met glutenallergie mailden en belden iedere dag tot de dag dat ze zouden komen eten en bleven erop hameren, want anders zou hun kind ziek worden en dus had ik geen allergie.
Het woord vertrouwen is voor mij (ik ben o.a.. ook autist en loop tegen meer dingen aan) een trigger voor de reactie van laat maar zitten, als je dat zegt gaat het zeker weten fout. Iets te vaak de verzekering gehad dat dingen geregeld zijn en daarna gebagatelliseerd worden door iemand die geen last heeft van de gevolgen.
Betina Oostveen
Ik wordt een beetje verdrietig als ik dit zo hoor ja. Het is een kleine moeite en het kan iemand zijn dag maken of breken. Zonde!
Marielle
Zelf heb ik geen grappig of beschamend moment. Maar ik reageer omdat ik meedoe voor een meisje die ik ken die wel een coeliakie heeft en hoop haar te kunnen verrassen met dit pakket!
Betina Oostveen
Dat mag altijd #schaerthelove zeg maar 🙂
Eline
Mijn zus eet al sinds haar 2de (zo’n 22 jaar) glutenvrij. Door de jaren heen worden er steeds meer ‘normale’ producten ook glutenvrij beschikbaar en is er ook steeds duidelijker aangegeven op allerlei producten of het glutenvrij is. De leukste opmerking vond ik toen een vriendinnetje van mijn zusje opmerkte: Wauw kijk! Deze melk is glutenvrij, die mag jij dus ook hebben!
Helemaal waar natuurlijk. Maar niet erg opmerkelijk 🙂
Ineke
Iemand dacht dat mijn dochter van 3 jaar ivm de trend glutenvrij at! Ik heb haar met open mond aan staan kijken…
Laura
Mijn collega’s weten dat ik sinds een half jaar glutenvrij eet maar moeten er nog aan wennen en vergeten het soms.
Een van mijn collega’s was jarig geweest en zijn vrouw had heel lief drie taarten voor ons gebakken. Er was alleen niets glutenvrij. Hij vroeg of ik een stukje taart wilde en ik zei nee dank je. Weet je het zeker?! Ja hoor.. Daarna zei hij: weet je het heel zeker, is speciaal voor jou gemaakt!! Waarop een andere collega naast hem zei: er zitten gluten in..
Ow jaa.. en toen hij weg liep hoorde ik hem nog verbaast tegen een andere collega zeggen: zitten hier gluten in dan?
Ik moet er nog steeds om lachen als ik er aan terug denk. Speciaal voor jou gemaakt.. hahaha nee duidelijk niet! Het waren drie grote glutenbommen!
Mieke
Deze vond en vind ik hilarisch…. Tijdens een etentje met vrienden “Ohh, eet jij wel aardappels? Ik dacht dat jij glutenvrij at” ??
Anne
Sinds een jaar eet ik glutenvrij en laatst was ik bij een cursus waarbij iemand aangaf geen coeliakie te hebben, maar wel baat te hebben bij glutenvrij. Dat geloof ik meestal tot op zekere hoogte en ook deze keer werd dat weer bewaarheid op het moment dat ze zei: in Afrika hebben ze van die pannenkoekjes en die zijn van een puurder tarwemeel gemaakt dan in Europa en dus kun je dat wel eten. Eh yeah right, tarwemeel blijft tarwemeel en die gluten doen mij geen goed.
Zoë
Ik eet zelf niet glutenvrij en vind het erg leuk om te bakken, dus had ik voor al mijn huisgenootjes lekker appeltaart gemaakt maar er niet aan gedacht dat een van mijn huisgenootjes net had gehoord dat ze gluten intolerant is.. Awkward moment voor mij dat ze nu niks kon eten wat ik had gemaakt. Volgende keer maar even kijken voor glutenvrije producten..
Betina Oostveen
Vind het super dat je alsnog rekening probeert te houden met al je huisgenoten hoor!
Mirjam
Ik zou graag dit pakket winnen, maar kan helaas niet (zelf) op je vraag antwoorden. Ondanks dat ik 11,5 jaar de diagnose coeliakie heb en mijn dochter 6 jaar, kan ik me geen grappige of vervelende opmerking bedenken. Ik leg meestal uitgebreid uit waarom ik geen gluten mag, en wat glutenvrij in houdt. Ik denk dat mede daarom onze omgeving heel goed rekening met ons houdt.
Mijn dochter (7) kon wel iets verzinnen: “ik vind het altijd grappig als ze vragen of in fruit ook gluten zitten.”
Kaya
Er zijn zo veel stomme en awkward dingen gebeurt, mijn zus heeft een jaar geleden te horen gekregen dat ze een gluten allergie heeft. Mijn zus gaat graag op stap en dronk dan ook graag veel biertjes die ze nu helaas niet meer mag. Toen ik haar een keer op stap tegen kwam aan het einde van de avond stond ze te schreeuwen om een broodje kroket waar ze zo’n in had, ik heb m’n zus uiteindelijk mee moeten slepen omdat het anders mis was gegaan. Laatst was ze op vakantie in Polen en deed ze mee aan een wedstrijdje vodka drinken, alleen kwam ze er toen later pas achter dat er in sommige vodka’s ook gluten zitten, dat heeft ze geweten haha
Betina Oostveen
Oehh! dat werd even heftig ontkateren . 🙂
chen
Die moment heb ik niet, wil wel graag winnen!
Laura
Wat mij meestal opvalt is dat er nog vrij veel onwetendheid heerst over gluten en glutenvrij eten. Veel mensen weten niet eens wat gluten zijn, waar het in zit en dat mensen er allergisch of intolerant voor kunnen zijn.
– Zo kreeg ik opmerking ‘jij hoeft toch niet af te vallen!’ van iemand toen ik zei dat ik glutenvrij at omdat hij dacht dat een afval methode was.
– Of de opmerking ‘ dan moet je de gluten er maar tussen uit peuteren’
– In een restaurant kreeg ik de opmerking ‘nee hoor er staan geen gluten als gerecht op onze kaart’
– of nee hoor er zit geen vlees in
– of dat je vraagt om glutenvrij brood bij een salade, maar er wel croutons in zitten.
– Of je vraagt om glutenvrij brood en ze zeggen we hebben wel wit brood en bruin brood.
Kortom er kan nog veel geleerd worden over gluten ☺
Claudia
De meest bemoedigende reactie die ik in 7 jaar heb gehad is “nou.. dan is je leven best k*t”
Ik heb toen toch maar uitgelegd hoe mijn leven er uit ziet en dat het leven met onwetende vooroordelende mensen veel k*tter is.
Zo! En bedankt hè?!
Terry-hale
Ik heb een maand glutenvrij gegeten om te zien hoe mijn lichaam erop reageerde en om mee te maken wat mijn huisgenootje doormaakt. Ik belde haar echt heel vaak om dan te vragen heey maar mag ik dit nou wel of niet
Voor haar doe ik mee.
Janine
Ik wou kibbeling kopen (moest net 3 weken glutenvrij) en vroeg aan die vrouw hebben jullie ook glutenvrije dagen? Zegt ze ja wij frituren glutenvrij, ons vet is 90 graden dus de gluten zijn dan verbrand. Ik zei met wat voor bloem paneren jullie dan? ‘Gewoon bloem’ was het antwoord. Ik ben bijna gillend naar buiten gerend 😉 Daarna nooit meer zoiets meegemaakt gelukkig.
Fabiënne
Ik weet nog goed dat we met mijn moeder gingen eten, die glutenvrij is, en ze vroeg aan de dame in t restaurant wat is glutenvrij en welke gerechten kunnen glutenvrij gemaakt worden. Antwoord: oh alles, ik heb nog nooit van gluten in een gerecht gehoord, die hebben we niet in ons restaurant.
Mn moeder, mn zusje en ik hebben elkaar verbaasd aangekeken en de dame maar uitgelegd wat gluten zijn. Dit was ook denk ik 11 jaar geleden, tegenwoordig weten ze een stuk meer en is er veel meer verkijgbaar in winkels qua producten. Gelukkig kan mijn moeder daarom soms ook nog genieten.
C Jansen
Hier nog geen voorbeelden. Maar vriendlief mag sinds kort geen gluten meer hebben. Dus het pakket zou wel erg leuk zijn om hem mee te verrassen. Hopelijk gaat het dan allemaal net even iets makkelijker!
Marieke van Ginkel
Ik heb zelf gelukkig geen gluten intolerantie maar heb drie vriendinnen die wel glutenvrij eten, zij hebben ook nog andere allergieën dus genoeg om rekening mee te houden. Maar ik zorg dat ik altijd iets heb voor hen wat ze kunnen eten, dat vind ik juist ook wel een uitdaging. Ik word er altijd blij van als ze naar huis gaan en zeggen dat ze heerlijk gegeten hebben. Ik vind het niet meer dan vanzelfsprekend dat zij ook normaal mee kunnen eten.
Marijke
Met een dochter die voor van alles allergisch is, ga ik regelmatig de mist in als ze langskomt….
Met deze producten wordt dat vast al wat minder…!