Heb je nog wat (oud) brood in huis? Maak daar dan deze heerlijke krokante crostini of bruschetta mee. Ideaal als basis voor een belegd broodje, borrelhapje, voorgerecht en meer. Hieronder vertel ik je de verschillen tussen crostini en bruschetta, maar nog belangrijker het recept voor het zelf maken hiervan.
Hoe kun je zelf crostini maken?
In de Italiaanse keuken wordt er niets weggegooid. Zelfs oud brood wordt opgepimpt tot iets nieuws en lekkers! Je maakt er bijvoorbeeld een heerlijke oud-broodsalade mee zoals de panzanella. Maar je kunt het brood ook in plakjes snijden en krokant afbakken in de oven. Deze zogehete crostini (klein) en bruschetta (groot) zijn een heerlijke basis om te beleggen met bijvoorbeeld pesto, kaas, Italiaanse vleeswaren, gemarineerde of gegrilde groenten en meer! Bij deze dus het basisrecept om zelf mee aan de slag te gaan.
Wat voor soort beleg doe je op Crostini en bruschetta
Nu zijn dit knapperige en krokant gebakken broodplakjes niet meer weg te denken als antipasti of als basis voor een borrelhapje. Hieronder verwijs ik je dan ook naar nog meer lekkere recepten voor crostini en bruschetta en dan met name de heerlijke toppings die je als soorten beleg er op kunt serveren:
- diverse Italiaanse vleeswaren, zoals mortadella, spianata romana, Parmaham etc.
- groene dip gemaakt van doperwten en parmezaanse kaas
- gegrilde courgette met burrata en citroen
- crostini met geitenkaas en citroen marmelade
- Trio van bruschatta borrelplank (paddenstoel, courgette en ham)
Zelf Crostini of bruschetta maken
Als je ooit op vakantie geweest bent in Italie ben je ongetwijfeld ook de krokant gebakken sneetjes brood tegengekomen zoals ‘crostini’ en ‘bruschetta’. Kleine dunne geroosterde plakjes stokbrood of ciabatta worden crostini genoemd en grotere stukken krokant gebakken brood heet bruschetta. Met dit eenvoudige recept maak je het gewoon zelf in de oven klaar.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 10 min
- Total Time: 15 minuten
- Yield: 20 stuks 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 1 stokbrood (zie notes voor andere opties)
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik enkel een ovenrooster.
- Snijd het brood in dunne plakjes van 1 cm dikte – meestal haal ik 20 stuks uit 1 stokbrood – en verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Kwast de bovenzijde van het brood in met olijfolie overheen en schuif de bakplaat – of rooster – in het midden van de oven. Rooster Crostini gedurende 8-10 minuten in de oven. Voor de grotere bruschetta mag je 1 – 2 minuten langer aanhouden.
- Pel de knoflook en snijd doormidden. Zodra het geroosterde brood uit de oven komen wrijf je lichtjes de knoflook over de warme bovenkant om een subtiele smaak af te geven aan de crostini. Laat daarna de crostini – of bruschetta volledig afkoelen op de bakplaat of rooster.
Serveer je crostini – of bruschetta met je favoriete toppings. Zie blogtekst voor variaties en inspiratie!
Notes
Je maakt 20 stuks crostini van:
- 1 stokbrood, in 20 plakjes van 1 cm
- 2 chiabattas, ieder in 10 plakjes van 1 cm dikte
Je maakt 4 stuks bruschettas van:
- 1 chiabata’s, overlangs doorgesneden (platte rechthoeken dus)
- 4 plakken desembrood
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf crostini maken van gebakken sneetjes stokbrood.
Geef een reactie