Ga je een recept maken met blanke amandelen? Je kunt reeds ontvelde amandelen in de winkel kopen, deze heten dan ‘blanke amandelen’. Maar deze zijn een stuk prijziger dan gewone bruine amandelen, met velletje dus! Ik laat je zien hoe je eenvoudig amandelen kunt ontvellen.
Waar gebruik je blanke amandelen voor?
Veel recepten vragen om blanke amandelen. Denk aan amandelspijs maken, of frangipane. Maar ook amandelmeel voor al je glutenvrije bakrecepten. En laten we vegan kaas gemaakt van amandelen niet vergeten. Je kunt bij deze recepten natuurlijk ook de amandelen met bruin velletje gebruiken, want deze zijn ook een stuk goedkoper. Het loont vaak ook nog eens om bruine amandelen in grote zakken te kopen bij Toko, Turkse buurtsuper of groothandel in plaats van in de supermarkt. Maar dan moet je dus zelf het bruine vliesje van de amandelen af halen. Hieronder leg ik je de stappen uit voor amandelen ontvellen.
Waarom zou je amandelen ontvellen?
Blanke amandelen blijven na het vermalen lekker licht van kleur. Dit zie je terug in je amandelspijs en meel. Als je het bruine velletje mee vermaalt dan valt je direct de donkerdere kleur op, Maar daarnaast is de smaak van amandelen met vel ook iets bitterder. Dit pakt misschien wel weer heel goed uit bij het maken van bittere Amaretti koekjes, maar over het algemeen zou ik altijd blanke amandelen aanraden voor bakrecepten zoals deze fijne Torta Caprese.
Hoe kun je amandelen ontvellen?
Vraagt je recept om blanke amandelen? En heb je enkel bruine amandelen in huis? No worries! Ik laat je eenvoudig zien hoe je het bruine velletje verwijderd want amandelen ontvellen doe je zo!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 5 min.
- Total Time: 15 minuten
- Category: Basis Recept
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- bruine amandelen (bijv. 200 gram)
- kookpannetje
- ruime kom
- bolzeef
- bakpapier
Instructions
- Breng een pannetje met ruim water aan de kook. Zet tevens een ruime kom met koud water (+ evt. wat ijsblokjes er in) klaar.
- Voeg de bruine amandelen toe aan het kokende water. Draai het vuur laag en laat de amandelen 2 minuten in blancheren.
- Gebruik een bolzeef om het kokende water af te gieten en stop de amandelen direct in het koude water. Laat ze hier gerust een aantal minuten in liggen.
- Door het laten ‘schrikken’ van de amandelen zul je zien dat de velletjes heel makkelijk los komen. Neem elke amandel tussen duim en wijsvinger en maak een zachte knijpende beweging, waardoor de blanke amandel uit het bruine velletje schiet.
- Na het ontvellen zul je de amandelen nog volledig moeten laten drogen voordat je ze kunt vermalen of verwerken in recepten. Dit kan op natuurlijke wijze: gewoon aan de lucht of met een schone theedoek. Maar je kunt ze ook verspreiden over een bakplaat bekleed met bakpapier en laat een paar minuten drogen in de oven op 100 graden Celcius. Deze laatste vind ik wel makkelijk als ik toch die oven moet voorverwarmen voor een bakrecept.
Veel bakplezier met amandelen! Groetjes, Betty
Geef een reactie