Ga je aan de slag met zelf een hele kalkoen in de oven bereiden? Check dan zeker dit recept, met bereidingstijden per gewicht, welke voorbereiding, kalkoenvulling en natuurlijk de jus of sauzen die je bij een hele kalkoen serveert. Mijn basis recept voor het garen van een hele kalkoen in de oven.
Zelf een hele kalkoen braden in de oven
Veel mensen zijn bang om zelf een hele kalkoen in de oven te bereiden. Maar met onderstaand recept wil ik je laten zien dat het braden van een kalkoen niet moeilijk is. Het is een basis recept en ik gebruik eigenlijk alleen boter en olie om de vogel mee te marineren. Maar je kunt natuurlijk ook verse kruiden, sinaasappelsap of anders toevoegen. Daarnaast is een broodvulling ook wenselijk bij een kalkoen, om nog meer smaak toe te voegen. Alhoewel de laatste jaren de vulling apart serveren ook steeds populairder wordt. Iedereen is er dol op namelijk!
Wist je dat in Amerika en Canada de kalkoenen een centrale rol spelen tijdens Thanksgiving? Lees hier meer over deze prachtige feestdag.
Waar een hele kalkoen kopen?
Je kunt een hele kalkoen bestellen en kopen bij je slager of poelier. Bestel deze met name voor de feestdagen op tijd. Alhoewel de grotere supermarkten ze ook steeds vaker hebben liggen. Tegenwoordig heb je ook prima (BBQ) webshops die ze bevroren aan huis leveren. Kijk bijvoorbeeld eens bij Beef& Steak, maar ook onze Kerstfavoriet van Boers&Boers. Haal de bevroren kalkoenen altijd 1 dag van tevoren uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Serveer je gebraden kalkoen met cranberrysaus en kook het braadvocht in tot een jus (zie recept hieronder). Dan weet je zeker dat het een feestje gaat worden.
Bereidingstijden hele kalkoen in de oven bakken
De vuistregel voor het bakken van een hele kalkoen in de oven is dat je een starttijd van ca 15 minuten hebt en daarna 25 minuten voor elke kilo aan gewicht. Een babykalkoen van 3 kilo zal dus een bereidingstijd van ongeveer 2,5 uur hebben, terwijl je voor een kalkoen van 6 kilo al gauw uren kunt uittrekken voor het bakken. Let op, dit zijn baktijden in de oven, dus zonder de tijd voor het eventueel ontdooien, op kamertemperatuur brengen van de vogel en na afloop laten rusten. Maar omdat elke oven weer anders werkt adviseer ik eigenlijk altijd een vleesthemometer te gebruiken. Bij een kerntemperatuur (in de dikke poot) van 70 – 75 graden celcius is de kalkoen gaar.
Heb je deze al in huis?
Nog meer lekkere recepten met kalkoen (leftovers)
Ga jij dus lekker aan de slag met dit recept voor een hele kalkoen in de oven bereiden? Check dan ook zeker dit recept en variatiemogelijkheden voor het maken van de vulling voor kalkoen. Deze kun je in de kalkoen meebakken, maar dus ook in een aparte ovenschaal voor erbij. Heb je Thanksgiving of Kerst gevierd met een hele gebraden kalkoen? Het gebraden vlees van deze vogel is de dagen erna nog steeds super lekker en leent zich perfect voor bijvoorbeeld een Tosti met gebraden kalkoen. Of maak lekkere kleurrijke wraps met leftover turkey. Geniet dus heerlijk van dit grote gevogelte.
Recept: Hele Kalkoen in de oven bereiden
Ga jij tijdens kerst of thanksgiving in een hele kalkoen braden in de oven? Met dit eenvoudige basis recept gaat dat helemaal lukken! Houd per persoon ca 400 – 600 gram kalkoenvlees aan. Een bereide kalkoen van 5 kilo is dus perfect voor 8 – 12 personen! Heb je een (baby)kalkoen of juist een zwaardere vogel? Check dan de tabel met bereidingstijden in de tekst boven het recept.
- Prep Time: 2 uren (incl. rusten)
- Cook Time: 2.5 uur
- Total Time: 4.5 uren
- Yield: 8 –12 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met gevogelte
- Cuisine: Amerikaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 1 hele, ontbeende kalkoen, ca 5 kilo
- 1 portie broodvulling voor kalkoen ‘Stuffing’
- 250 gram roomboter
- 3 eetlepels olie
Extra:
- keukenpapier
- peper & zout
- keukentouw
- ruime ovenschaal of braadslede (met rooster).
- aluminium folie
Instructions
- Haal een kalkoen altijd eerst minstens 1 uur van tevoren uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen. De tussentijd kun je gebruiken om bijvoorbeeld de kalkoenvulling te gaan maken (optioneel).
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hetelucht). Heb je een ‘stoom’ functie op de oven dan adviseer ik je deze te gebruiken. Anders plaats je een vuurvast kommetje met water onderin de oven.
- Plaats de kalkoen in de braadslede of ovenschaal. Dubbelcheck dat de buikholte ook echt leeg is. Dep daarna de kalkoen van buiten en binnen droog met keukenpapier. Bestrooi daarna met peper & zout.
- Vul de kalkoen met een ‘stuffing‘ kalkoenvulling (optioneel) via de opening in de hals. Sla vervolgens het nekvel terug en steek eventueel vast met een prikker. Leg de kalkoen op zijn rug in de ovenschaal. Als het goed is heeft de slager de kalkoen al opgebonden, gebruik anders een stuk keukentouw om de poten om het geheel bij elkaar te brengen en als een geheel gaar te krijgen. (Los bungelende poten kunnen anders gaan uitdrogen voor de bereidingstijd verstreken is.)
- Smelt de roomboter in een steelpannetje en roer vervolgens de olie er doorheen. Til de vogel iets op en giet ongeveer een kwart van de boter in de schaal. Leg de vogel terug en schenk de rest over de vogel. Houd je bakkwast paraat om, met name bij de poten, het vlees goed in te kwasten.
- Plaats de schaal op een ovenrooster, prik een vleesthermometer in het dikke gedeelte van een dij (poot) en schuif de kalkoen in het midden van de oven. Voor een kalkoen van 5 kilo wordt de bereidingstijd circa 2,5 uren.
- LET OP: na 30 minuten bakken verlaag je de oventemperatuur naar 175 graden (160 hetelucht) zodat de kalkoen niet te droog wordt.
- Elk half uur neem je een opscheplepel of groot keuken pipet om het braadvocht uit de schaal over de vogel te bedruipen. Let alleen op dat je de ovendeur niet te lang open laat staan. Dit bedruipen geeft extra smaak aan het vlees, maar zorgt er wel voor dat je juist niet een super knapperig velletje krijgt. Het is maar net wat je wilt.
- Check ook tussendoor of er nog genoeg water in het stoombakje zit.
- De uiteindelijke kerntemperatuur zou 70 graden celcius moeten zijn.
- Haal dan de schaal met kalkoen uit de oven en dek af met aluminiumfolie, maar houdt aan de zijkanten een kleine opening, want de warmte moet nog een beetje kunnen ontsnappen zeg maar. Laat de kalkoen zo een half uur rusten alvorens je gaat aansnijden. De kerntemperatuur zal dan nog iets oplopen naar 72 – 73 graden celcius en dat is perfect!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Kalkoen jus maken:
De rusttijd van de kalkoen kun je ook gebruiken om een jus van het braadvocht te maken: Schenk (een deel van) het braadvocht uit de ovenschaal in een steelpannetje. Giet hier een scheutje water bij en breng aan de kook. Laat gerust een paar minuten inkoken om tot een jus te komen. Proef het en breng desnoods op smaak met zout en peper. Wil je de jus iets zoeter maken voeg dan bijv. een scheutje sinaasappelsap ipv water toe. Serveer de jus bij de gebraden kalkoen.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het braden van een hele kalkoen in de oven.
Deze pagina bevat affiliate links naar bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie