Print

Recept: Hele Kalkoen in de oven bereiden

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ga jij tijdens kerst of thanksgiving in een hele kalkoen braden in de oven? Met dit eenvoudige basis recept gaat dat helemaal lukken! Houd per persoon ca 400 – 600 gram kalkoenvlees aan. Een bereide kalkoen van 5 kilo is dus perfect voor 8 – 12 personen! Heb je een (baby)kalkoen of juist een zwaardere vogel? Check dan de tabel met bereidingstijden in de tekst boven het recept.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 uren (incl. rusten)
  • Cook Time: 2.5 uur
  • Total Time: 4.5 uren
  • Yield: 8 -12 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met gevogelte
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Extra:

  • keukenpapier
  • peper & zout
  • keukentouw
  • ruime ovenschaal of braadslede (met rooster).
  • aluminium folie

Instructions

  1. Haal een kalkoen altijd eerst minstens 1 uur van tevoren uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen. De tussentijd kun je gebruiken om bijvoorbeeld de kalkoenvulling te gaan maken (optioneel).
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hetelucht). Heb je een ‘stoom’ functie op de oven dan adviseer ik je deze te gebruiken. Anders plaats je een vuurvast kommetje met water onderin de oven.
  3. Plaats de kalkoen in de braadslede of ovenschaal. Dubbelcheck dat de buikholte ook echt leeg is. Dep daarna de kalkoen van buiten en binnen droog met keukenpapier. Bestrooi daarna met peper & zout.
  4. Vul de kalkoen met een ‘stuffing‘ kalkoenvulling (optioneel) via de opening in de hals. Sla vervolgens het nekvel terug en steek eventueel vast met een prikker. Leg de kalkoen op zijn rug in de ovenschaal. Als het goed is heeft de slager de kalkoen al opgebonden, gebruik anders een stuk keukentouw om de poten om het geheel bij elkaar te brengen en als een geheel gaar te krijgen. (Los bungelende poten kunnen anders gaan uitdrogen voor de bereidingstijd verstreken is.)
  5. Smelt de roomboter in een steelpannetje en roer vervolgens de olie er doorheen. Til de vogel iets op en giet ongeveer een kwart van de boter in de schaal. Leg de vogel terug en schenk de rest over de vogel. Houd je bakkwast paraat om, met name bij de poten, het vlees goed in te kwasten.
  6. Plaats de schaal op een ovenrooster, prik een vleesthermometer in het dikke gedeelte van een dij (poot) en schuif de kalkoen in het midden van de oven. Voor een kalkoen van 5 kilo wordt de bereidingstijd circa 2,5 uren.
    • LET OP: na 30 minuten bakken verlaag je de oventemperatuur naar 175 graden (160 hetelucht) zodat de kalkoen niet te droog wordt.
    • Elk half uur neem je een opscheplepel of groot keuken pipet om het braadvocht uit de schaal over de vogel te bedruipen. Let alleen op dat je de ovendeur niet te lang open laat staan. Dit bedruipen geeft extra smaak aan het vlees, maar zorgt er wel voor dat je juist niet een super knapperig velletje krijgt. Het is maar net wat je wilt.
    • Check ook tussendoor of er nog genoeg water in het stoombakje zit.
    • De uiteindelijke kerntemperatuur zou 70 graden celcius moeten zijn.
  7. Haal dan de schaal met kalkoen uit de oven en dek af met aluminiumfolie, maar houdt aan de zijkanten een kleine opening, want de warmte moet nog een beetje kunnen ontsnappen zeg maar. Laat de kalkoen zo een half uur rusten alvorens je gaat aansnijden. De kerntemperatuur zal dan nog iets oplopen naar 72 – 73 graden celcius en dat is perfect!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Kalkoen jus maken:

De rusttijd van de kalkoen kun je ook gebruiken om een jus van het braadvocht te maken: Schenk (een deel van) het braadvocht uit de ovenschaal in een steelpannetje. Giet hier een scheutje water bij en breng aan de kook. Laat gerust een paar minuten inkoken om tot een jus te komen. Proef het en breng desnoods op smaak met zout en peper. Wil je de jus iets zoeter maken voeg dan bijv. een scheutje sinaasappelsap ipv water toe. Serveer de jus bij de gebraden kalkoen.