Smørrebrød is de Deense vertaling van ‘boterham’. Alleen doen onze Deense buren dat dus een stuk luxer en uitgebreider dan wij nuchtere hollanders. De Denen zijn dol op vollegranen en roggebrod (rugbrød) en beleggen deze tussen de middag volop met (warme) vis en vlees, gecombineerd met lekker veel groenten.
Wat is een Deense broodplank genaamd Smørrebrød ?
Zo til je de lunch ineens naar een heel nieuw niveau en maak je het ook nog eens supergezond! Met deze Deense broodplank, oftewel Smørrebrød kun je natuurlijk eindeloos variëren. Gebruik lekker vezelrijk brood, zoals roggebrood en beleg deze met vlees, vis, eieren en lekker veel groenten naar keuze. Ideaal voor de uitgebreide lunch of een weekendbrunch. Maar op een zomerse avond kun je dit ook gerust serveren met een kopje soep hoor.
Inspiratie voor Smørrebrød
Smeer in ieder geval een flinke lik (gezouten) roomboter op elke (rogge)brood en mijn advies is om voor de lunch 1-2 Smørrebrød aan te houden per persoon. Ik geef je in ieder geval de beschrijving voor mijn 4 favoriete soorten Smørrebrød lunchbeleg. Maar je kunt gerust ook inspiratie voor Smørrebrød halen bij dit recept voor makreelsalade, of ouderwetse eiersalade. Ook leuk: ga voor een geweldige fusion zoals de Koreaanse ‘Kimchi‘ met kip op de Deense broodplank. Maar heb je zelf nog meer suggesties, laat het dan zeker even weten in de comments.
4x Smørrebrød Recepten:
Smørrebrød met Rosbief:
- 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
- een likje boter,
- 1 grote plak rosbief,
- 1 radijs, schoongemaakt en in dunne plakjes,
- eventueel een beetje cress of kiemgroente.
Smørrebrød met avocado & ei:
- 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
- een likje boter,
- 1/2 avocado,
- 1 medium/hardgekookt ei,
- eventueel een beetje cress of kiemgroente.
Smørrebrød met zalm & asperges:
- 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
- een likje boter,
- Een paar gegrilde groene aspergetips (kan zowel warm als koud
- gerookte zalm/zalmsnippers/ovengegrilde zalm ,
- een takje verse dille.
Tip: Dit Smørrebrød kun je zowel warm als koud serveren.
Smørrebrød met Danish Blue kaas:
- 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
- een likje boter,
- plakje Danish Blue Cheese
- 1 radijs, schoongemaakt en in dunne plakken,
- eventueel een beetje cress of kiemgroente.
Dit is een hele pittige en sterke variant.
Tot zo ver mijn favorieten voor een echte Deense broodplank lunch oftewel: Smørrebrød. Heerlijk om te delen met het gezin of met vrienden. Mocht jij nog een variatie tip weten voor op deze plank , deel het dan met ons in de comments hieronder.
Eet smakelijk alvast!
Groetjes, Betty
Absoluut die met rosbief! Maar geitenkaas lijkt me ook wel erg lekker, samen met wat walnoten en honing.
In Denemarken heb ik er eentje gegeten met zure haring en gekookte aardappel. Ook erg lekker.
Hmm ziet er te lekker uit!
Dank je wel! En het is ook heerlijk en gezond!
toast of roggebrood besmeren met zachte geitenkaas
lepel vijgen compote erop leggen
dan wat rucola besprenkelen met wat olijfolie en er bovenop leggen
en afmaken met reep gebakken spek