Verse groenten voelt vaak veel beter dan groenten uit de diepvries of een potje of blik. Maar is een verse groente daadwerkelijker gezonder? Maakt dat veel verschil? Of kun je net zo goed gewoon (goedkopere) groenten uit de diepvries, potje of blik aanschaffen? In dit artikel geeft online diëtist Jonathan Klaassen antwoord op die vraag.
Hoeveel groenten eten we eigenlijk?
Van alle soorten groenten eten we gemiddeld 131 gram per dag, waarbij volwassen meer groente eten (145 gram) dan kinderen (79 gram). Het Voedingscentrum adviseert minimaal 250 gram groenten per dag te nemen, dus daar zit nog een behoorlijke inhaalslag die we kunnen plegen. Peilingen laten overigens zien dat de groente-inname toeneemt met de leeftijd. Daarnaast zien we overigens dat 83 procent van de groente die we dagelijks nuttigen tijdens de avondmaaltijd is en 11 procent eten we tijdens de lunch. Cijfers laten dus zien; groenten eten kan een stuk omhoog!
Hoe gezond is groente eigenlijk?
Dit is natuurlijk een inkopper; groente is ongelooflijk goed voor onze gezondheid. Dat heeft te maken met met het feit dat ze weinig calorieën maar juist veel voedingsstoffen bevatten. Denk aan vitamine C, B6, A (bètacaroteen) en foliumzuur, de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium en daarnaast voedingsvezels en bioactieve stoffen, zoals carotenoïden en polyfenolen.
Voordelen van deze voedingstoffen zijn:
- Lagere kans op hart- en vaatziekten
- Lagere risico op chronische ziekten
- Verzadigend effect (helpt bij afvallen of op gewicht te blijven)
- Bepaalde vormen van kanker
- Lager risico op diabetes type 2
Zijn groenten uit blik of pot minder gezond dan verse groenten?
In de ideale wereld eten we allemaal groenten dat rechtstreeks van het land of uit de moestuin komt. Want ja, die bevatten toch echt wel de meeste voedingsstoffen. Echter – geen onbelangrijke punt – duurt het vaak dagen of weken voordat deze groente in de supermarkt ligt en al helemaal als het geen seizoensgroenten zijn. Het resultaat daarvan is dat de kwaliteit een stuk achteruitgaat en je vitamines en mineralen in het proces verliest.
Vergelijk je dit product met groente uit blik dan is het verschil in voedingsstoffen verwaarloosbaar. Anders gezegd; qua voedingswaarden maakt het dus niet uit welke keuze je maakt. Groente uit blik is net zo gezond als groente van het land. Wél kan het zijn dat er aan blikgroenten zout en/of suiker zijn toegevoegd. De ene producent doet dit wel, de andere niet. Bekijk daarom altijd het etiket en kijk wat er eventueel aan is toegevoegd. Beslis vervolgens waar jij je goed bij voelt.
Zijn diepvriesgroenten net zo gezond als verse groenten?
Bij elk soort groente gaat er altijd iets verloren aan voedingsstoffen. Bij verse groenten dus ook, maar ook bij diepvriesgroenten. Het voordeel van diepvriesgroenten is echter wel dat zodra ze zijn ingevroren de voedingswaarden stabiel blijft. Het invriezen is hierdoor een uitstekende bewaartechniek voor het behoud van voedingsstoffen. Het antwoord luidt daardoor heel overtuigend; diepvriesgroenten zijn gezond!
Conclusie
De conclusie is eigenlijk heel helder; groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. Kies je voor groente uit blik of pot – en vind je gezondheid belangrijk – kies dan altijd voor een variant zonder zout en/of suiker. Zie het vooral als sport om elke dag minimaal 250 gram binnen te krijgen, en het liefst meer!
Succes met deze tips!
Ook interessant leesvoer:
- HOE KRIJG IK MEER GROENTE BINNEN? 6 SIMPELE TIPS!
- 6 TIPS OM MEER FRUIT TE ETEN!
- 10 GEZONDE PRODUCTEN OM IN HUIS TE HEBBEN
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Geef een reactie