Vorige maand was mijn echtgenoot jarig, maar een groot feest zat er dit jaar niet in natuurlijk. Dus besloot ik om hem te trakteren op een lunch bij ‘t Kalkoentje in Rhenen. Op een van de meest idyllische plekjes in Nederland die ik ken en waar ik jullie ook van op de hoogte moet stellen.
Restaurant ‘T Kalkoentje aan de Nederrijn
Ik roep het al jaren: de beste restaurants liggen soms een beetje verscholen, of moet je maar net van af weten! Tijdens een fotografie opdracht voor restaurant site The Fork stuitte ik op dit juweeltje in de provincie Utrecht. Slechts een half uurtje rijden vanuit Utrecht, maar zeker de trip meer dan waard. Ik reed namelijk een mooi stuk door de Utrechtse Heuvelrug op weg naar Rhenen. Daarnaast ligt Restaurant ‘t Kalkoentje aan de Nederrijn en heeft echt een van de meest geweldige terrassen van Nederland! Het niveau van de gerechten ligt hier heel hoog en de vermelding in de Gault Millau 2020 is dan ook geheel terecht!
Lees hier meer over The Fork Insider restaurants waar ik geweest ben.
Lunch en diner aan het water
Hoewel je binnen heerlijk op je gemak zit in een sfeervolle ambiance van een 16e eeuwse boerderij. Kun je hier in de zomermaanden heerlijk lunchen en diner op het terras of zelfs in de tuin. Een beetje beschut onder de boompjes, aan tafels gedekt met wit linnen en met een koele bries door je haren. Speciaal voor de verjaardag van manlief streken wij hier neer voor een overheerlijke 5 gangen lunch (!). Elke maand stelt Nico Klaver en zijn team namelijk een nieuw Menu Dégustation samen. Daarbij kies je uit 4, 5 of 6 gangen en dit kan dus zowel voor de lunch als voor het diner zijn. Omdat ik vorig jaar dus al een voorproefje kreeg wist ik dat ik dit jaar zeker terug zou komen met Dylan. Helaas iets later dan gedacht door een zekere pandemie, maar eenmaal aan tafel begreep manlief mijn liefde voor deze bijzondere plek ook helemaal!
Dit eet je bij ‘t Kalkoentje
Amuses
Terwijl wij ‘onder de boompjes’ vast bijkomen van het warme weer, worden er alvast een aantal ‘mondvermaakjes’, vers gebakken brood en boerenboter op tafel gezet. Ondertussen werpen we een blik op de menukaart en stellen ons menu samen.
1e gang
Soft shell crab – beukenzwam – sushi azijn – tempura – sperziebonen – curry – limoen – wakame – noedels.
2e gang
Dorade – kruidige tomaat – beurre blanc – risotto – venkel – chorizo.
3e gang
Boerenhoen – mousseline – lente ui – ganzenlever – karamel. Optioneel afgemaakt met vers geraspte truffel. Dit gerecht is een signatuur gerecht voor Restaurant ‘t Kalkoentje.
4e gang
Damhert – flensje – saus fameuze – prei – sojaboon. Leuk om te weten: bij ‘t Kalkoentje zijn ze liefhebber van zoveel mogelijk lokale ingrediënten. De damhert is afkomstig uit het Natuurgebied Willem III nog geen 500 meter verderop.
5e gang
Souffllé – vanille – aardbeien – basilicum – feestje.
Koffie & Friandises
Uiteraard sluiten wij deze zonnige middag af met koffie en friandises, zoals bijvoorbeeld huisgemaakte kletskoppen en fudge met grof zeezout. Wij zijn hier helemaal tot rust gekomen en laten met een beetje hartzeer een prachtige plek in Nederland weer achter ons. Tot een volgende keer!
Restaurant 't Kalkoentje Utrechtsestraatweg 143 3911 TS Rhenen The Netherlands T: +31 (0)317 612 344 https://www.kalkoentje.nl (maandag t\m zaterdag geopend voor lunch & diner)
Geef een reactie