In Amsterdam mag je culinair eten en hippe cocktailbars verwachten. In het supermoderne en duurzame QO Amsterdam lagen de verwachtingen dan ook hoog. Wij gingen eten bij Dutch Eatery van hoog niveau: namelijk restaurant Persijn in Amsterdam.
Restaurant Persijn in QO Amsterdam
In Amsterdam-Oost wordt er flink aan de weg getimmerd en de mooiste hotspots schieten als paddestoelen uit de grond. Zo ook de toren QO Amsterdam: en ultra modern en duurzaam gebouw dat bestaat uit drie gedeeltes. Ten eerst Hollands restaurant Persijn op de begane grond, daarna het moderne Hotel QO en tot slot rooftop bar, kitchen en Garden Juniper & Kin op de 21ste verdiepinging.. Wij hadden de eer om Restaurant Persijn en de cocktail bar Juniper & Kin te mogen ontdekken en werden aangenaam verrast!
Moderne kunst
Het begint al bij de ondergrondse garage, je moet even goed kijken maar eenmaal geparkeerd kom je terecht in een prachtige voetgangers tunnel naar het hotel. De warme houten balken aan het plafond en de geboogde vorm van de muren zorgen voor een prachtige licht inval. Het heeft iets weg van een stuk moderne kunst en leent zich goed uit om een mooi plaatje te schieten. Deze ingang geeft je meteen een warm en nieuwsgierig gevoel. Onze interesse voor de avond is meteen gewekt!
Bij binnenkomst viel de enorme ruimte van restaurant Persijn meteen op en werden we vriendelijk begroet door Tristan van Hoolwerff, die ons een rondleiding gaf door het prachtige pand. Hij vertelde dat duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan maar dat luxe zeker niet wordt vergeten. Hier wordt gebruik gemaakt van gerecycled materialen voor de inrichting, zoals hergebruikt beton, een bewegende gevel voor energiebesparing, intelligente liften en zelfs een eigen kas op het dak!
Eten uit eigen kas
We vervolgde onze weg naar het dak van het gebouw waar hij enthousiast vertelde dat restaurant Persijn en de rooftop bar en Kitchen Juniper & Kin optimaal gebruik maken van eigen verbouwd groenten, kruiden en fruit die door middel van de nieuwste technologische snufjes worden verbouwd. Het is echt fantastisch dat je eten uit eigen kas krijgt bij Persijn.
In de nabije toekomst gaan ze zelfs hun eigen vis kweken. In een circulair aquaponics systeem komen de uitwerpselen van de gekweekte vissen als voedingsstoffen in het water terecht waarbij die voeding vormen voor de planten en het gezuiverde water en vervolgens terug circuleert naar het aquacultuur-gedeelte. Een perfecte symbiose!
Dutch Cuisine bij Persijn Amsterdam
Wat me opvalt is dat de enorme ruimte ondanks de betonnen pilaren (deze zijn opgebouwd uit restanten van de A’dam tower) en de enorme licht inval, evengoed warm en sfeervol zijn. Het restaurant Persijn is in drie verschillende delen opgebouwd. Bij binnenkomst kun je jezelf heerlijk nestelen op de grote stoere leren banken, fijn met je lief of met een vrienden groep. Het middenstuk bestaat uit een soort grafisch platvorm van mozaïek tegels, waarop intieme houten tafeltjes voor twee en vier personen staan, vergezeld door groene fluwele zachte kuipstoelen. Maar wij besluiten om lekker bij het grote raam te gaan zitten, zodat er voor ons een goed overzicht is over de open keuken en het gehele restaurant.
Een fijne plek als je wat meer rust wilt hebben en ook hier zit je op een zachte leren bank. Om ons heen nemen vrienden, groepen zowel jong als oud, stelletjes, toeristen en wat mensen uit de buurt plaats. Heel fijn zo een mengelmoes van bezoekers aan Persijn. De sfeer is in ieder geval relaxed en de akoestiek is goed. De tafels zijn zonder poespas gedekt, maar wel functioneel van deze tijd . Enkel wat mooie glazen, een goede servet en blinkend bestek .Zo nu en dan krijgen we al een korte blik op de Dutch Cuisine die door de enthousiaste uitziende bediening naar de andere gasten uit wordt geserveerd. Grappige is dat er door andere gasten verrast wordt gereageerd dat de Nederlandse keuken zo culinair kan zijn. Er is duidelijk nog veel te ontdekken!
Leuk om te weten: De naam Persijn is van landeigenaar en heer Jan Persijn van Velsen. Hij beheerde Amsterdam van 1280-1282. Zijn familiewapen ligt aan de welbekende Andreas kruizen in het wapen van de stad Amsterdam. Het leuke is dat de nazaten pas geleden het restaurant nog hebben bezocht!
Dit eet je bij restaurant Persijn in Amsterdam
We kregen vooraf een knapperige broodbol met kaskruidenboter, in een houten bakje van Nederlandse bodem. Vergeet ook niet een stadsplank te kopen met hout uit het Vondelpark, een mooi Amsterdams souvenir van je avond. Vraag de bediening voor meer informatie.
We kozen ieder voor een eigen gerecht maar halverwege hebben we er toch voor gekozen om deze te delen. Het eerste gerecht was een huis gerookte zalm met crumble van roggebrood met daarbij een zeevenkel en wasabi kwark. Heerlijk zacht en spicy!
Het volgende gerecht leek wel uit een sprookje te komen en was een echte verrassing. We waren verwonderd hoe ze de tomaat op zo’n ingenieuze wijze hebben gevuld zonder enige naden van het snijden te kunnen zien.. Het is de Dutch version van de Caprese salade, die we allemaal wel kennen. Wat een een grandioze smaakbom, we loved it !! Alles perfect in balans en de mozzarella vulling met basilicum was totaal niet machtig. Oh en de verfijnde basilicum olie maakt het plaatje helemaal af . Het gerechtje was een feestje om naar te kijken en vooral op te eten. Aanrader!
Wie is er er nou niet groot mee geworden: de ouderwetste andijvie stampot met draadjesvlees! Bij de meeste van ons zullen er nostalgische herinneringen naar boven komen wanneer je dit gerecht op de kaart ziet staan, maar bij Persijn wordt het natuurlijk net even hipper en spannender opgediend en zijn de de ingrediënten ook wat gewaagder dan je kent. Deze variant van andijvie stamppot wordt geserveerd met knapperige bacon en suddervlees dat op 72 graden gegaard is. Van buiten een heerlijke krokante bite en super mals van binnen, om je vingers bij af te likken !
Omdat wij liefhebbers zijn van vis en pure ingrediënten werden onze smaakpapillen erg blij toen de Omegabaars (zoetwatervis) werd opgediend. Deze was op de huid gegrild met een bedje van parelgort, gesneden venkel, tomaatjes en waterkers. Wat een mooie contrasten van structuur en kleur, ik zeg een plaatje. En.. binnenkort wordt de vis van het menu in eigen huis gekweekt! Dit past helemaal binnen het concept van Restaurant Persijn Amsterdam.
Bij de andere gasten uit het restaurant zagen we hem zo nu en dan al voorbij komen en wat zag hij er belovend uit. De Persijn munt van chocolade. Een heerlijke chocolade dessert bestaande uit 7 verschillende lagen. Deze gaan we natuurlijk niet verklappen, je moet hem gewoon zelf gaan proberen ;-).
We kunnen terugkijken op een heerlijk diner met kundige en vooral vriendelijke bediening. Je kunt natuurlijk overnachten in het QO hotel maar we besluiten om onze avond te vervolgen in de cocktailbar op de 21e verdieping! Binnenkort vertel ik jullie hier meer over!
Cheers en groeten!
Vincent
Review Restaurant Persijn in Amsterdam
- Zeer vriendelijke, behulpzame en vooral kundige bediening.
- Prachtig design pand en ambiance waar goed over na is gedacht.
- Een reis voor je zintuigen en Dutch Cuisine op hoog niveau.
- Groente, fruit en kruiden uit eigen kas (binnenkort zelfs vis!).
- Een duurzame manier van ondernemen.
- Goede prijs-kwaliteit.
- Bonus: Blijf overnachten in het QO Hotel en/of breng een bezoek aan Rooftop bar Juniper & Kin op de 21e verdieping.
- Parkeergarage is moeilijk te vinden en enige wegbewijzering is aan te raden.
- Weinig ruimte tussen de tafels in restaurant Persijn, dit kan hinderlijk zijn als je enige vorm van privacy wilt hebben.
- Lampen boven de tafels hangen te laag waardoor er kans is om je hoofd te stoten.
Cijfers: Prijs: €€ Eten: 8.5 Service: 8.5 Decor: 9.0 Totaal: 8.7
Restaurant Persijn Amstelvlietstraat 41 1096 GG Amsterdam The Netherlands https://persijn.nl
Voor deze review was ik uitgenodigd door restaurant Persijn, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.
Geef een reactie