• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Restaurants / Restaurants in overige steden / Poterne Restaurant (Fort Resort Beemster)

Poterne Restaurant (Fort Resort Beemster)

24 december 2015 Door Vincent Nijhof Reageer

Door Vincent Nijhof – Op slechts 20 minuten rijden ligt voor mij het prachtige natuurgebied de Beemster. Het is sinds 1 december 1999 zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed! En hier vind je Poterne Restaurant.

poterne restaurant de beemster 1

Ik neem jullie mee naar een prachtig stukje Nederland voor een restaurant review:

Een bijzondere plek in de Beemster

Het gebied de Beemster is rond 1600 drooggelegd en heeft een bijzonder verkavelingspatroon.  Onderweg naar het restaurant, valt mij op dat de tijd hier heeft stil gestaan. Je ziet robuuste stolpboerderijen, architectonische bijzondere dorpen, met mooie historische kerken, en dat in een typisch Noord-Hollands landschap.

poterne restaurant de beemster 2

Bij de afslag naar het restaurant konden we onze ogen niet afwenden van het prachtige 100 jaar oude Fort, dat een onderdeel was van de Stelling van Amsterdam. Kort na de tweede wereldoorlog heeft het Fort zelfs als gevangenis gediend. Nu herbergt het Fort Resort Beemster een luxe SPA met een wellness restaurant, een hotel EN het gastronomische Poterne Restaurant, waar wij dus vanavond gaan eten.

poterne restaurant de beemster 3

De schuifdeuren van het Fort gaan open en we lopen naar binnen. We voelen direct de historie van vroeger en vragen ons af hoe het 100 jaar geleden zou zijn geweest.

We werden vriendelijk ontvangen door gastvrouw Tessa die ons begeleidde naar een prachtige tafel tegenover de bar. In de buurt van de tafel stond een bak vol met ijs en flessen wijn. De verleiding was groot om alvast te kijken welke wijnen we bij de verschillende gerechten geserveerd zouden krijgen, maar gelukkig kon ik me bedwingen want de verrassing bleek later groot!

poterne restaurant de beemster 4

Het restaurant voelt romantisch aan, met perfecte belichting voor de gerechten. Buiten is het licht mooi gedempt en wat is de tafel mooi gedekt met damast servetten, glanzende glazen en een fles water met ijs en citroen. Het zijn de kleine accenten die het doen.

poterne restaurant de beemster 5

poterne restaurant de beemster 6

De Jongetjes van het Brood

We kregen een aantal lekkere broodjes met olijfolie en boter en toen we vroegen of ze zelf het brood maakten kregen we een leuk verhaal te horen van gastvrouw Tessa. De broodjes waren niet zelf gemaakt, maar ze hadden wel ander brood wat alleen in het weekend verkrijgbaar is en door ‘de jongetjes’ wordt gemaakt.

We vroegen ons af: wie zijn de jongetjes? Het zijn twee jongen van 13, die in het weekend zelf biologisch brood bakken voor restaurant Poterne en de SPA. De overige dagen maken ze ook gebruik van biologisch brood uit de Beemsterstreek, zoals veel andere verse producten uit de streek.

poterne restaurant menu 1

Het enthousiasme van gastvrouw Tessa was groot en ze ging meteen het brood halen om ons te laten proeven en ik moet zeggen dat het heel zacht en boterig smaakte!.

poterne restaurant menu 1a

Vanuit de keuken kwam de Chef kok Paul de Graaf zich voorstellen en vertelde dat men in Poterne Restaurant veel werkt met seizoensgebonden en authentieke recepten, maar bovenal pure ingrediënten.

 

 

Dit eet je bij Poterne Restaurant:

Amuses:

poterne restaurant menu 2

We kregen de eerste amuse geserveerd wat bestond uit krokante schorseneren met crème van vadouvan begeleidt met een heerlijk glas prosecco superiore van het Italiaanse wijnhuis Drusian.

poterne restaurant menu 3

De tweede amuse volgde precies op tijd want onze heerlijke Prosecco was alweer halfvol en had de ingrediënten van coquille met prei en schaaldierensaus.

1e gang:

poterne restaurant menu 4

Toen we de eerste gang kregen moest ik denken aan een voorval van mijn jeugd waarbij ik samen met mijn vader en buurman Snoekbaars gingen vissen. We kregen een gerecht met Snoekbaars met Lardo di Collonata, winterpostelein en saffraan geserveerd met een mooie witte Franse wijn uit de Languedoc.

2e gang:

poterne restaurant menu 4

De tweede gang was ook en visgerecht met als basis Grietfilet in combinatie met een stamppotje olijf & kappertjes en meiraap wederom geserveerd met een werkelijk prachtige Chablis.

3e gang:

poterne restaurant menu 5

Het derde gerecht was de verassing van de avond toen we vernamen dat we spare ribs als gerecht kregen. De beelden van kluivende mensen gingen al door onze hoofden heen maar gelukkig was het gerecht qua opmaak en smaak helemaal hoofd gerecht waardig. We kregen Iberico spare ribs vlees met witlof, truffel en ui. De Zinfandel wijn, van een Italiaanse familie, trouwens paste perfect bij dit gerecht. Dit gerecht is trouwens net op de kaart gezet.

4e gang:

poterne restaurant menu 6

Het hoofdgerecht kwam chef-kok Paul zelf serveren en was gedrapeerd als een schilderij met veel mooie kleuren en smaaksensaties.  De lokale ingrediënten bestonden onder andere uit een Beemster geschoten eend (kijk uit voor de kogeltjes zei Paul, gelukkig geen last van gehad), rode kool, bloedworst en appel.  De Spaanse Garnacha wijn, die bij dit gerecht werd geschonken, is een speciale vermelding waard. Met lekker veel rood fruit en een zwarte peper nasmaak en bood genoeg kracht voor bij de eend.

Spoom:

poterne restaurant menu 7

Na dit gerecht kwam Tessa enthousiast langs om ons iets speciaals te laten proeven voordat we de twee (!) nagerechten kregen.  We kregen spontaan een speciaal glas met Prosecco en een Hibiscus bloem met siroop. De bubbels zorgde ervoor dat de bloem lichtjes bewoog in het glas. Heel speciaal om te zien.

5e gang:

poterne restaurant menu 8

Het eerste nagerecht bestond uit een kaasplateau met veel lokale kazen uit de regio en een opmerkelijke dessert wijn van een blend van 1/3 cognac en zoete witte wijn.

6e gang:

poterne restaurant menu tessa

poterne restaurant dessert 4

Het tweede nagerecht was een goede afsluiter van een mooie romantische en culinaire avond die we niet snel zullen vergeten en was een combinatie van krokant, crème, roomijs, gekonfijte citroen en witte chocomousse begeleid met een zachte Schotse dessertwijn.

Na al dit lekkers kregen we ook nog koffie met friandises aangeboden, maar hiervoor hebben we vriendelijk bedankt, aangezien we verzadigd waren.

love-heart-cookie-main

  • Gasten kunnen met of zonder spa gebruik terecht in het Poterne restaurant. Het restaurant staat er echt los van.
  • Romantische omgeving en eten in een Historisch Fort, welke behoort tot Unesco werelderfgoed.
  • Dichtbij gelegen bij historische dorpen en diverse uitwijkmogelijkheden zoals  Volendam, Zaandam, Oosthuizen, Purmerend, Midden en Zuidoost Beemster.
  • In de zomer heeft het restaurant een mooi (Ibiza) lounge terras.
  • Het Fort Resort Beemster herbergt verder een SPA en Hotel zodat je er een complete dag uit van kunt maken.
  • Persoonlijke en vriendelijke bediening van gastvrouw en chef-kok.
  • Binnenkort gaat het restaurant haar eigen water bottelen en verkopen en serveren.
  • Trouwzaal aanwezig die ook geschikt is voor feesten, partijen en bedrijfsfeesten
  • Het restaurant is 7 dagen per week open en je kunt er gratis parkeren.

BrokenHeartCookie (2)

  • Restaurant heeft geen eigen website. Je kunt terecht op de website van Fort Resort Beemster en hierdoor ontstaat onduidelijk of het restaurant nou wel of niet bij de SPA hoort.
  • Gevaar aanwezig dat het Poterne restaurant tussen wal en schip belandt, omdat de SPA ook een restaurant heeft.  De keukens zijn onderling verbonden met elkaar.

 

Review:    Prijs: €€     Eten: 8.5    Service: 8.0     Decor: 9.0    Totaal:  8.5

Poterne Restaurant 
Nekkerweg 24
1461 LC Zuidoostbeemster
Telefoon: 0299 – 682 200 
 www.FortResortBeemster.nl
 
Tot de volgende keer! Gegroet, Vincent
vincent_nijhof_gastblogger_bettyskitchen_nl
 
Voor deze review was ik uitgenodigd door Poterne Restaurant, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op de disclaimer pagina.

 

Category: Restaurants in overige steden Tags: Vincent Nijhof, Zuidoostbeemster

Over Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

Vorig bericht: « Sencor Staafmixerset Shb4365Vt
Volgend bericht: Vlog: Bean Boozled Challenge »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee