• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Restaurants / Restaurants in Rotterdam / In de Keuken van Floris in Rotterdam

In de Keuken van Floris in Rotterdam

5 augustus 2016 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Eten in een open keuken vind ik echt geweldig. En als je dan ook van culinaire verrassingen en experimenteren houdt, dan ben je bij restaurant In de Keuken van Floris in Rotterdam aan het juiste adres.

Onlangs bracht ik een 2 daags bezoek aan Rotterdam en besloot om weer eens te gaan eten In de Keuken van Floris. Wij bleven immers toch in de buurt overnachten, dus meer excuses voor een beleving van 9 gangen, inclusief wijnarrangement heb ik niet nodig. Better safe than sorry toch..?!

Eten in de keuken van Floris

in_de_keuken_van_floris_rotterdam-001

De open keuken van Floris is het hart van de zaak. Alle gasten verzamelen rond 19.00 uur en nemen plaats aan tafels rondom de open keuken. De liefhebber kan beginnen met een champagne proeverij (waarom ook niet eigenlijk) en dan kan de culinaire beleving beginnen. Elk half uur wordt er een nieuwe gang + bijpassende wijn uitgeserveerd naar alle gasten tegelijkertijd. En terwijl wij lekker zitten te bekijken, ruiken, proeven en smikkelen, stort Floris zich in de komende 25 minuten alweer op de volgende gang.  Een vrij uniek concept dus, maar dat is ook wel nodig, omdat er in de kleine open keuken slechts plek ik voor 2 koks.

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Vast 8 of 9 gangen menu.

Floris kookt met de seizoenen mee en vernieuwt regelmatig een gang van het menu. Zo kan het dus zijn als je een paar weken later nog een keertje komt eten, dat een deel van de gerechten vervangen zijn voor een nieuw gerecht of iets anders wat helemaal in het seizoen is. Ik heb even getwijfeld of ik het hele menu hier wel zou moeten neerzetten, maar dat is wel de beste manier om een goed beeld te krijgen van dit restaurant. Mooi om te zien dat Floris in een gerecht zelfs 7 (!) verschillende bereidingen van 1 ingrediënt wist te maken. Maar begrijp svp dat door deze vele bereidingen het niet een heel geschikt restaurant is voor mensen met veel voedselallergieën. Een compleet vegetarisch menu is geen probleem hoor. Evenals schelp-of schaaldieren.

Voor erbij drink je natuurlijk een wijnarrangement, met grote zorg door de sommelier uitgezocht. Verwacht bijzondere en vaak onbekende wijnen of beperkte oplages. En voor de bob is er zelfs een bijpassend sap-arrangement beschikbaar. Houdt rekening met een gemiddelde uitgaven van 115 euro p.p. voor 9 gangen inclusief wijn en koffie. Maar dan kom je ook helemaal niets te kort. Verleg je grenzen, doe je ogen dicht, ruik en proef mee, hoe gewaagd het soms ook is. Zo’n 4,5 uur later rol je naar buiten en ben je weer een hele mooie eetbeleving rijker.


9 gangen In de keuken van Floris:

Amuse:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Boekweit noedels & krokant, tamarinde, bloemkool: Creme, chips, blad, kruim, boter. En hier dronk ik het laatste glas van mijn champagne proeverij bij.

1e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Makreel & kokkels, tonic, mango, radijs, la boussian. Hier dronken wij bij een Zahringer Gutedel uit Baden (Duitsland.

2e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Rode poon, Cecina ham, avocado, oranje paprika, creme cru en meelworm. Ja dat lees je goed, maar die kleintjes proefde net als gepofte rijst en was een mooi krokantje in dit gerecht. Gererveerd met een Tahbilk ‘The Tower’ MVR (Marsanne/Roussanne/viognier,) uit Central Victoria.

 3e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Tomaat, afrikaantjes, kappertjes en zwarte olijf. Echt een superintense beleving, die met een glas Edalo ‘Zalema’ uit Huelva (Zuid-West Spanje) zeker tot een favoriet bekroond is.

 4e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Miral eend, Pistache, kersen, amaranth en met sigaar gerookt. Dit was een fantisch moment: het openklappen van het sigarendoosje, waarbij alle rook ook vrij kwam. Geserveerd met een Kriek Boon  biertje uit 2015. Echt een ode aan kersen.

5e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Rode biet, aardbei, rozen, lychee, rode paprika. Dit gerecht fungeerde ook als ‘spoom’ en neutraliseert je smakenpalet. Tevens werd er voor de liefhebber ook vers gebakken broodjes geserveerd met roomboter. Hoewel deze echt verrukkelijk zijn, eet er niet teveel van, want je zit pas op de helft van het menu.

 6e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Noordzeekrab, coquille, ganzenlever, kalamansi en bouillon van krab.  (Ik kreeg een aangepaste versie ivm schaaldieren allergier), Maar het was een heerlijk zilt gerecht met citrustonen. En er werd een Loxarel garnatxa blanca (Penedes Alta) bij geserveerd.

 7e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Lam, asperges, ansjovis, gezouten yuzu.  Een smaakvol gerecht met wat meer aardse tonen. En hier werd een False Bay Shiraz 2013 uit Capetown (Zuid-afrika) bij geschonken.

 8e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Een selectie van 4 soorten kaas: Rabiola Tre Latte, Appenzeller, La Filetta en Achels blauw, geserveerd met peer en een Rikiki Elixir des Anges Beaujolais uit Gamay (Frankrijk).

 9e gang:

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Het dessert bestond uit wortel ijs, blauwe bes, chocolade. Dit verwacht je natuurlijk nooit: wortel als dessert, maar het was fantastisch! Daar werd zowel een glas  ‘’96’’ Rivesaltes Ambré 1996, uit Grenache bij geserveerd. Evenals een glas Leireken Wilde Vruchtenbier uit Oedelem (België).

in de keuken van floris rotterdam restaurant review

Dan volgt er uitaard nog een ronde met koffie of thee en wat kleine friandises. En dan is de eetbeleving toch echt afgelopen! Jammer he?!

love heart cookie main foto Aand8 voor Eten in Utrecht
  • Een unieke setting waarbij je praktisch IN de keuken zit.
  • Het restaurant draait met slechts 3 man personeel: Floris, de sous-chef en de sommelier. Dat zorgt voor interactie en maakt het knus.
  • Hier wordt experimenteel en creatief gekookt. 
  • Het vaste meergangen menu staat ook garant voor een culinaire beleving van 4-5 uur.
  • Bij binnenkomst kun je vooraf een champagne proeverij doen voor €15,- . Ideaal als je hier wat meer over wilt leren/proeven.
  • De wijnen zijn afkomstig van kleinere wijnhuizen of beperkte oplages. Niet alleen uniek, maar ook echt een aanrader bij het diner. Desnoods in ‘halve’ porties bestellen als je denkt dat het teveel wordt. 
  • De champagne en wijnen zijn ook per fles te bestellen voor thuis. Ga hiervoor naar www.indekeldervanfloris.nl of geef het vast aan bij het personeel. 
  • Na afloop krijg je het hele menu toegemaild. Dan kun je thuis nog eens uitgebreid nalezen wat je nu precies gegeten hebt. 
BrokenHeartCookie 2 foto Aand8 voor Eten in Utrecht
  • Niet geschikt voor mensen met veel eetbeperkingen of allergieen ivm het uitgebreide menu en extensieve voorbereiding. Vegetarisch of schelp- en schaaldieren allergie was in ieder geval geen probleem.
  • De tafels zijn vrij krap en dicht op de buren. Niet geschikt als je je juist wilt afzonderen tijdens het diner. Wel leuk als je (af en toe) interactie wilt hebben met de overige gasten.
  • Doordat het een open keuken is hoor je ook vanalles (pannen, kraan, opruimen, afwassen etc). 
  • De ligging is niet in het centrum van Rotterdam, maar net daar buiten. Wel goed te bereiken met de auto vanaf de snelweg, of met tram 21 & 24 vanaf Blaak station.
  • Let op! Betaald parkeren in de buurt.

Review:    Prijs: €€ / €€€       Eten: 9      Service: 8       Decor: 8     Totaal:  8.3


Restaurant In de keuken van Floris
Honingerdijk 259
3062 AM, Rotterdam
The Netherlands
https://indekeukenvanfloris.nl/

in de keuken van floris rottedam restaurant review

Category: Restaurants in Rotterdam Tags: Rotterdam

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gezonde mango kokos balletjes
Volgend bericht: Smoothie Bowl met chocolade en pindakaas »

Lees Interacties

Reacties

  1. Demi | DE KOOKFABRIEK

    4 augustus 2016 om 9:03 am

    Leuk om te lezen! Gerechtjes zien er stuk voor stuk heerlijk uit. Lijkt me leuk om eens te bezoeken!

    Beantwoorden
  2. Marlies

    7 augustus 2016 om 12:54 pm

    Wat een heerlijkheid! Dit restaurant staat al zo lang op m’n verlanglijstje.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2016 om 9:00 pm

      Aanrader! Ik wens je er in ieder geval heel veel plezier!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept pastaschotel met kip en broccoli Pastaschotel met kip en broccoli
  • Gepofte aubergine met geitenkaas Gepofte aubergine met geitenkaas
  • recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl 20x recepten met burrata
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • broodje pulled mushroom vegetarische streetfood party LIDL @bettyskitchen.nl 5 x gezonde inspiratie voor op je boterham

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant cereal maken © bettyskitchen.nl

Croissant Cereal maken

recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl

Baklava met pistachenoten

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

bananen brood recepten © bettyskitchen

10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pastaschotel met kip en broccoli

Pastaschotel met kip en broccoli

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in