Hoewel je bij dit winterse weer misschien alleen aan stamppotten en stoofvlees kunt denken, wil ik je toch even meenemen op smaakreis naar Turkije. De Turkse keuken is een heerlijke smeltkroes van verschillende smaken en specerijen en een goed gevoel voor zoet na de maaltijd. Hier zijn dan ook 15 recepten uit de Turkse keuken die je eens een keertje geproefd moet hebben. Welke is jouw favoriet?
Een heerlijk hartig ontbijt is altijd goed om mee wakker te worden. Deze eiwitrijke Turkse eieren heten Çilbir en zijn simpelweg gepocheerde eieren geserveerd met Turkse yoghurt en een pittige chili-boter met groene kruiden. Heerlijk met pita.
Hoewel ik niet het ‘echte’ recept voor Turkse pita broodjes voor je heb, kun je wel heerlijk geniet van deze Lepinja platbroden met sesamzaad uit de Balkan, evanals Lavash, een heel simpele Mediterrane platbroden met yoghurt uit de koekenpan. Die doen het overigens ook prima als wrap voor je gegrilde vleesgerechten.
Daarnaast is men Turkije heel goed in het vullen van groenten met rijst. Maar ook (restjes) vlees worden hierbij verwerkt. Check bijvoorbeeld eens dit recept voor gevulde uien op Turkse wijze. En wat dacht je van deze gevulde paprika’s met rijst en gehakt.
Dit is toch wel een van de bekendste bijgerechten uit de Turkse keuken. Coban Salatasi is vrij vertaald een ‘Herderssalade’ en wordt gemaakt met vrij standaard ingrediënten die je in elk Turkse huishouden kunt terugvinden. Met tomaat, komkommer en ui heb je al een basis die iedere maaltijd completeerd.
Linzen zijn waarschijnlijk de meestgebruikte peulvruchten in de Turkse keuken en wordt veelal aan soepen toegevoegd voor eiwitten, vezels en een gebonden structuur. Mercimek Corbasi is dan ook een heel bekende rode linzen soep met bulgur om van te smullen!
Dankzij filmpjes op Instagram en TikTok ging dit gerecht zowaar viral en dat is heel goed te begrijpen. Kumpir is een verrukkelijk streetfood gerecht met gepofte aardappel, kaas en heerlijke toppings van diverse groenten of zelfs vlees. Eet hier je vingers niet bij op!
Hoewel wij in Nederland falafel als vegetarisch alternatief voor vlees, of snack gebruiken, staat deze in Egypte juist als ontbijt op tafel. De kikkererwten balletjes worden heerlijk op smaak gebracht met komijn, koriander en een beetje rode peper voor de pit en voornamelijk geserveerd met Techina (tahin sesampasta) en een portie couscous. Een heel goede manier om de dag te beginnen, al zeg ik het zelf.
Nog een heerlijke klassieker uit de Turkse keuken, namelijk: in de oven geroosterde aubergines met tomatensaus en feta kaas! Dit is een ware smaakexplosie om verliefd op te worden!. Deze Imam Bayildi mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje met 15x recepten uit de Turkse keuken.
Ook in Turkije is men dol op vlees van de grill (waar eigenlijk niet?). De meest bekende soorten zijn Kofta – een soort worstjes- en Kebab – vlees op een spies. Altijd heerlijk gebruik en voorzien van een heerlijk rooksmaak van de grill. Probeer zeer zeker eens ook mijn recepten voor Cevapcici worstjes uit de Balkan, of deze Raznjici stokjes.
— ZOETE GERECHTEN —
Dit is zo’n gerecht dat je gewoonweg moet proeven om te kunnen geloven. Kunefe is een heel bekend dessert in het Midden-Oosten. Het bestaat uit krokante engelenhaar noedels gevuld met een Afrikaanse soort mozzarella kaas, rozenwater als smaakmaker en eventueel geserveerd met gehakte pistachenoten als topping. Het is een van mijn persoonlijke favoriete desserts en Sabine (Ohmyfoodness) heeft er een makkelijk recept voor.
Baklava is een gerecht dat waarschijnlijk iedereen in Nederland wel kent en dat volop verkrijgbaar is bij Turkse of Marokkaanse winkels. Dit gebakje van filodeeg met gehakte noten zoals pistache of walnoten en overgoten met een siroop, is mierzoet met een liefhebber van velen.
Nog zo’n heerlijke zoete versnapering is Basbousa. Het is een semolina cake die ‘doordrenkt’ wordt met een suikersiroop en in vierkantjes of ruitjes gesneden. De bekendste smaakmakers in dit gebakje zijn dus tarwegries, maar ook suikerwater, oranje bloesem of rozenwater. Serveer basbousa met een kopje muntthee of zelfs koffie.
13. Zoete Sıgara böreği
Onze Nanda maakte een heerlijk zoet hapjes van filodeeg met dadels, pistachenoten en banaan. Het resultaat waren deze heerlijke kleine pakketjes die we liefkozend de naam Zoete Sıgara böreği gegeven hebben.
Nog een heel bekende zoete lekkernij is natuurlijk Lokum, beter bekend als ‘Turks fruit’. De gelatine-achtige blokjes met poedersuiker en soms zelfs noten, hebben hun eigen trouwe fans. Wij maakten in ieder geval een heerlijke variatie met frambozen en kokos, naar recept van Robert van Beckhoven.
En dan tot slot een zoete Turkse rijstpudding als dessert. Deze zogehete Fırın Sütlaç is echt steviger en zoeter van smaak dan bijvoorbeeld onze Nederlandse rijstepap. Hij wordt ook zelfs echt afgebakken in de oven tot de bovenkant bruin begint te kleuren en een ‘karamel’ smaak afgeeft zoals bijv. Creme Brulee. Dit is een heerlijke afsluiten van elke kruidige of zelfs pittige maaltijd.
Iets zegt me dat jij waarschijnlijk grote trek hebt gekregen na het zien van dit lijstje met 15x recepten uit de Turkse keuken. Welke van deze is jouw favoriet? Deel het met ons in de comments hieronder!
Eet smakelijk en groetjes, Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een van deze 15x gerechten uit de Turkse keuken.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…