Print

Recept: Kaneelbroodjes maken

recept voor zelf kaneelbroodjes maken, zachte zoete broodjes met kaneel © Bettyskitchen

Tijdens de feestdagen maak je deze bijzondere luchtige en smakelijk kaneelbroodjes voor het hele gezin.

Ingredients

Scale

Ingrediënten deeg:

Ingrediënten vulling:

Instructions

  1. De avond vantevoren: verwarm de melk en smelt daarin de boter zo’n 2-3 minuten in een klein pannetje. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.
  2. Roer de gist door het warme water en laat minstens 5 minuten staan. Let op dat het water niet te warm is, want dan gaat de gist dood.
  3. Zeef de bloem boven een kom, en meng met het zout en de suiker. Maak een kuiltje in het midden van de bloem, en breek hierin de eieren.Voeg het melkmengsel, samen met de gist toe en klop een paar minuten met een handmixer met deeghaken.
  4. Giet in een schone kom de olie en leg hier het deeg in. Draai de kom rond en smeer het deeg aan de buitenzijde helemaal in met de olie (dit voorkomt plakken in de kom). 
  5. Dek de kom nu af met een vochtige handdoek en laat 60 minuten rijzen op een warme plek.
  6. Bestrooi een werkblad of aanrecht met een klein handje bloem, en druk hier het deeg op uit. Gebruik genoeg bloem om vastplakken aan vingers en aanrecht te voorkomen. Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van 25 x 35 cm (net zo groot als mijn ovenschaal dus).Bevochtig een strookje aan een lange zijde met wat water. Smeer de rest van de lap in met de boter.homemade kaneelbroodjes recept
  7. Mix in een aparte kom 200 gram suiker met het eetlepel kaneelpoeder en spreid dit uit over de boter (vermijd de vochtige rand!). Verdeel de rozijnen hier ook overheen.
  8. Rol de lap voorzichtig op, en druk het uiteinde goed dicht. (de vochtige strook zorgt ervoor dat het deeg goed hecht). Snijd de rol nu in 12 of 15 gelijke stukken en zet deze met een snijkant omlaag, in een met olie ingevette ovenschaal (25 x 35 cm). Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het deeg de hele nacht rijzen in de koelkast.recept voor zelf kaneelbroodjes maken, zachte zoete broodjes met kaneel © Bettyskitchen
  9. De volgende morgen: Haal de ovenschaal minstens een half uur van tevoren uit de koelkast (om op kamertemperatuur te komen). Verwarm de oven voor op 195 graden / 175 hete lucht. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de kaneelbroodjes in 20-25 minuten af. Laat de daarna een beetje afkoelen, maar serveer nog een beetje warm met roomboter of ander zoet beleg zoals homemade jam.

Notes

In plaats van het deeg een hele nacht in de koeling te laten rijzen, kun je het deeg bij stap 6 opnieuw afdekken met de vochtige doek en nog eens 45 minuten laten rijzen op een warme plek. Bak de kaneelbroodjes daarna direct af in de oven volgens stap 7. Handig voor op zondagochtend, als je wat meer tijd over hebt voor de bereiding.

Keywords: broodjes, brood, deeg, zoet, kaneel, Pasen, Kerst, ontbijt, brunch