Zelf cake maken is helemaal niet moeilijk! Er is namelijk een vrij standaard cake recept voor. Ik zal jullie de basic stappen voor zelf cakebeslag maken laten zien. En uiteraard geef ik je er een paar variatie recepten met cake beslag bij.

Cakebeslag maken is typisch Hollands

Een cake is niet meer weg te denken uit onze Nederlandse samenleving. Op verjaardagen, na afloop van een uitvaart, gewoon voor bij de koffie of thee, het is en blijft toch echt een traditionele lekkernij! Op een druilige zondag middag de keuken in duiken voor een eigengemaakte cake is niet alleen een mooie bezigheid maar gewoonweg erg lekker. En daarna lekker delen met familie of vrienden. Voor visite, of ga gezellig even langs bij oma met een plakje cake. Ouwerwets cakebeslag maken is typisch Hollands dus.

Marmercake

Een rechthoekige cake

Het grappige is dat onze rechthoekige cake alleen in Nederland (en België) bekend is. Als je in elk ander land een ‘cake’ besteld, dan krijg je een stuk gebak of taart. En alhoewel je onze cake voor weinig geld bij de supermarkt kunt halen, is een eigen gemaakte variant toch het allerlekkerst. Er zijn slechts 4 basis ingrediënten voor nodig, maar de variaties zijn eindeloos, dus je kunt zelf lekker aan de slag met cakebeslag maken.

Probeer ook eens een van deze geslaagde recepten en varieer lekker met cakebeslag maken:

Kortom: de mogelijkheden voor zelf cakebeslag maken zijn eindeloos! Have fun! Groetjes, Betty

Tulband met kersen

Print

Recept: Zelf Cakebeslag maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.8 from 5 reviews

Nederlanders zijn dol op cake! Het liefst zelfgebakken en voor elke gelegenheid een andere variatie cakerecept. Maar hoe kun je zelf cakebeslag maken?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 1 hours 15 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Een standaard cake maak je in gelijke verhoudingen (1:1:1:1). 

Dat wil zeggen: Standaard cakebeslag maken (vorm van 22 cm lang):

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 200 zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 4 eieren

Instructions

Hoe maak je het cakebeslag:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Plaats eventueel een bakje water onder in de oven.
  2. Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht.
  3. Beboter de binnenkant van een cakeblik, en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Of… bekleed met de bakvorm met bakpapier en laat dit ‘overhangend’ over de zijkanten hangen. Dan kun je straks de gebakken cake als het ware uit tillen.
  4. Klop de boter, suiker en zout volledig zacht en romig met een keukenmixer op hoge stand, dit duurt ongeveer 10 minuten en is de basis voor elk cakebeslag.
  5. Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Het cakebeslag zal er nu ook steeds witter uit komen te zien.
  6. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit door het botermengsel.
  7. Vul het cakeblik met het beslag, strijk de bovenkant glad met de spatel en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier (75 minuten).
  8. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt.
  9. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  10. BEWAARDAVIES: Een zelfgebakken cake kun je max. 1 week bewaren. Dit doe je op het aanrecht en niet in de koelkast. Dek hiervoor alleen af met bakpapier en vervolgens een stuk zilverfolie. Maar je kunt je versgebakken cakes ook bewaren onder een taart stolp of in een trommel. De enige uitzondering is: als je de cake decoreert met bijvoorbeeld botercreme of roomkaas topping, dan moet hij wel in de koelkast bewaard worden en is dan max 2-3 dagen houdbaar.

Veel succes! Groetjes, Betty

Notes

Tulband cake:

Voor een tulband gebruik ik een stuk meer cakebeslag omdat de tulbandvorm ook een grotere inhoud heeft:

  • 300 gram boter,
  • 300 gram suiker,
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel,
  • flinke snuf,
  • 6 eieren.

Je ziet dus:  je gebruikt 1 ei per 50 gram meel.

_____________________________________________________________________

Vervang zelfrijzend bakmeel door gewone bloem + bakpoeder:

En mocht je bijvoorbeeld geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan kun je het volgende doen: de vuistregel is: gebruik 1 theelepel bakpoeder per 100 gram bloem.

_____________________________________________________________________

Gezonde en glutenvrije cake (vorm van 22 cm):

Voor een gezonde of glutenvrije cake, kun je het bloem ook vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel of boekweitmeel. Amandelmeel is alleen een beetje ‘ vettig’  dus gebruik dan wat minder boter om te voorkomen dat de cake te ‘nat’  wordt.

  • 165 gram boter,
  • 200 gram suiker,
  • 200 gram amandelmeel*,
  • 2 theelepels bakpoeder,
  • mespunt zout en
  • 4 eieren.

(* of gebruik een 50/50 mengsel van amandelmeel en boekweitmeel.)

_____________________________________________________________________

Fijne cake (22 cm):

Mocht je sowieso minder boter en/of eieren willen gebruiken in je recept voor cakebeslag maken, dan is dat ook mogelijk. Er moet dan wel wat extra vloeistof (bijvoorbeeld melk) worden toegevoegd, omdat de cake anders te droog wordt. Dit wordt ook wel een’ fijne cake’ genoemd:

  • 150 gram boter,
  • 200 gram suiker,
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel,
  • mespunt zout,
  • 3 eieren,
  • 70 ml melk.

 

_____________________________________________________________________

En uiteraard kun je ook diverse smaakmakers toevoegen tijdens het cakebeslag maken bijvoorbeeld:

Chocolade cake:

Voeg 2 eetlepels cacaopoeder en 2 eetlepels fijngehakte purechocolade toe aan het beslag.

Marmercake:

Schep de helft van het cakebeslag in de vorm. Roer door de andere helft 2 eetlepels cacaopoeder, en strijk dit bovenop het cakebeslag. Gebruik een mes om een paar lange strepen te trekken door het beslag.

Citroen cake:

Voeg 1 eetlepel citroenrasp (uit een potje) en/of 1 theelepel geraspte citroenschillen toe aan het beslag.

Pompoen cake:

Voeg 3 eetlepels geroosterde pompoen puree + 1 eetlepel pumpkin spice kruiden aan het beslag.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo Betsy,
    Dit is het makkelijkste recept ooit voor een cake!! Eindelijk een onthoudbare overzicht van de ingrediënten. Super bedankt.

  • als je poedersuiker gebruikt (in de koffiemolen malen de 200 g) in plaats van de gewone suiker krijg je dubbel zoveel beslag!!!

      • Ik had wat rozijntjes toegevoegd deze keer aan het beslag, maar die zijn erg hard geworden. Wat doe ik verkeerd?

        • Hi Fatemeh,

          je kunt een volgende keer de rozijntjes eerst even wellen in warm water. Die zuigen zicht dan vol en houden het beter uit in een warme oven. Dit doe ik overigens met vrijwel alle 'gedroogde' fruitsoorten die ik wil gebruiken in cakebeslag.

  • Kijk daar heeft iedereen wat aan. Echt top! Ik ben helemaal geen "bak mens", maar met deze standaards kan ook ik eindelijk een cake maken die lukt. Ik heb de melk vervangen door kokosmelk en chocolade toegevoegd. Hij staat nog af te koelen, maar hij ziet er super goed uit. Thanks!

    Liefs,
    Roxy

    • Hi Roxy,

      dank je wel en dat vind ik altijd leuk om te horen. Goed dat jullie hier nu zelf ook lekker mee aan de slag kunnen gaan. Daar doe ik het voor! Groetjes Betty

  • Hoe komt het dat de cake altijd scheurt . Ik zelf heb alle varianten al geprobeerd .stuk bak folie de eerste half uur.alminium folie maar niets help. Oven standen dan 140 160 gr
    Maar het blijft het zelfde

    • Hi Jacob,
      dat heeft te maken met het feit dat het cakebeslag gedurende het bakken nog steeds aan het rijzen is. De bovenkant 'stolt' vrij snel, maar is ook de laatste plek waar het deeg naartoe kan uitschuiven tijdens het rijzen. Dus scheurt het letterlijk uit zijn voegen. Met brood of brownies in een bakblik is dit idem. Een lagere temperatuur kan helpen het effect verminderen, maar zal het niet 100% oplossen.
      Ik stoor mij er ook niet (meer) aan. Het hoort er gewoon bij. :-)

      • het betekent dat de cake mooi gerezen is. in Engeland word je cake afgekeurd als hij niet die typische barst heeft. Fabriekscake is erg mooi keurig rechthoekig, omdat dat zo in de doos dan perfect past voor transport.

  • De gemiddelde baktijd van een cake is plm 5 a 6 kwartier, plaats bovenin de oven altijd een bakplaat gedurende de eerste 3 tot 4 kwartier hierdoor kan de cake rustig bakken zonder dat de bovenkant door de warmte te snel bakt / dichtschroeit en vervolgens openbarst, verwijder de bakplaat zodra het beslag gelijkmatig aan de bovenzijde van het bakblik is en bak de cake verder op kleur.

    • Hi Job,
      welke cakejes bedoel je? In dit artikel geef ik namelijk recepten voor een rechthoekige standaard cakevorm van 22 cm.
      (of 28 cm lang indien dit erbij vermeld staat). In principe reken ik altijd op 12 mooie plakken cake uit de standaard vorm, dus 12 personen.

  • Als je na het mixen het zelfrijzend bakmeel toevoegt en dit erdoor spatelt hoef je dat dan niet meer te mixen

    • Hi Ellen,

      het is het een of het ander. Ik geef de voorkeur aan met de hand spatelen, want dan hou ik mijn cakebeslag lekker luchtig. Maar even kort doormixen mag ook hoor. Groetjes!

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago