Zelf cake maken is helemaal niet moeilijk! Er is namelijk een vrij standaard cake recept voor. Ik zal jullie de basic stappen voor zelf cakebeslag maken laten zien. En uiteraard geef ik je er een paar variatie recepten met cake beslag bij.
Een cake is niet meer weg te denken uit onze Nederlandse samenleving. Op verjaardagen, na afloop van een uitvaart, gewoon voor bij de koffie of thee, het is en blijft toch echt een traditionele lekkernij! Op een druilige zondag middag de keuken in duiken voor een eigengemaakte cake is niet alleen een mooie bezigheid maar gewoonweg erg lekker. En daarna lekker delen met familie of vrienden. Voor visite, of ga gezellig even langs bij oma met een plakje cake. Ouwerwets cakebeslag maken is typisch Hollands dus.
Het grappige is dat onze rechthoekige cake alleen in Nederland (en België) bekend is. Als je in elk ander land een ‘cake’ besteld, dan krijg je een stuk gebak of taart. En alhoewel je onze cake voor weinig geld bij de supermarkt kunt halen, is een eigen gemaakte variant toch het allerlekkerst. Er zijn slechts 4 basis ingrediënten voor nodig, maar de variaties zijn eindeloos, dus je kunt zelf lekker aan de slag met cakebeslag maken.
Probeer ook eens een van deze geslaagde recepten en varieer lekker met cakebeslag maken:
Kortom: de mogelijkheden voor zelf cakebeslag maken zijn eindeloos! Have fun! Groetjes, Betty
Nederlanders zijn dol op cake! Het liefst zelfgebakken en voor elke gelegenheid een andere variatie cakerecept. Maar hoe kun je zelf cakebeslag maken?
Een standaard cake maak je in gelijke verhoudingen (1:1:1:1).
Dat wil zeggen: Standaard cakebeslag maken (vorm van 22 cm lang):
Hoe maak je het cakebeslag:
Veel succes! Groetjes, Betty
Voor een tulband gebruik ik een stuk meer cakebeslag omdat de tulbandvorm ook een grotere inhoud heeft:
Je ziet dus: je gebruikt 1 ei per 50 gram meel.
_____________________________________________________________________
En mocht je bijvoorbeeld geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan kun je het volgende doen: de vuistregel is: gebruik 1 theelepel bakpoeder per 100 gram bloem.
_____________________________________________________________________
Voor een gezonde of glutenvrije cake, kun je het bloem ook vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel of boekweitmeel. Amandelmeel is alleen een beetje ‘ vettig’ dus gebruik dan wat minder boter om te voorkomen dat de cake te ‘nat’ wordt.
(* of gebruik een 50/50 mengsel van amandelmeel en boekweitmeel.)
_____________________________________________________________________
Mocht je sowieso minder boter en/of eieren willen gebruiken in je recept voor cakebeslag maken, dan is dat ook mogelijk. Er moet dan wel wat extra vloeistof (bijvoorbeeld melk) worden toegevoegd, omdat de cake anders te droog wordt. Dit wordt ook wel een’ fijne cake’ genoemd:
_____________________________________________________________________
En uiteraard kun je ook diverse smaakmakers toevoegen tijdens het cakebeslag maken bijvoorbeeld:
Voeg 2 eetlepels cacaopoeder en 2 eetlepels fijngehakte purechocolade toe aan het beslag.
Schep de helft van het cakebeslag in de vorm. Roer door de andere helft 2 eetlepels cacaopoeder, en strijk dit bovenop het cakebeslag. Gebruik een mes om een paar lange strepen te trekken door het beslag.
Voeg 1 eetlepel citroenrasp (uit een potje) en/of 1 theelepel geraspte citroenschillen toe aan het beslag.
Voeg 3 eetlepels geroosterde pompoen puree + 1 eetlepel pumpkin spice kruiden aan het beslag.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Hallo Betsy,
Dit is het makkelijkste recept ooit voor een cake!! Eindelijk een onthoudbare overzicht van de ingrediënten. Super bedankt.
als je poedersuiker gebruikt (in de koffiemolen malen de 200 g) in plaats van de gewone suiker krijg je dubbel zoveel beslag!!!
Super recept!
Doe er zelf ook nog appelpartjes met kaneel doorheen heerlijk!!!
bedankt
Heerlijke cake gebakken! Dankjewel!
Super! Er is altijd wel een excuus voor cake bakken :-)
Eet smakelijk!
Ik had wat rozijntjes toegevoegd deze keer aan het beslag, maar die zijn erg hard geworden. Wat doe ik verkeerd?
Hi Fatemeh,
je kunt een volgende keer de rozijntjes eerst even wellen in warm water. Die zuigen zicht dan vol en houden het beter uit in een warme oven. Dit doe ik overigens met vrijwel alle 'gedroogde' fruitsoorten die ik wil gebruiken in cakebeslag.
Kijk daar heeft iedereen wat aan. Echt top! Ik ben helemaal geen "bak mens", maar met deze standaards kan ook ik eindelijk een cake maken die lukt. Ik heb de melk vervangen door kokosmelk en chocolade toegevoegd. Hij staat nog af te koelen, maar hij ziet er super goed uit. Thanks!
Liefs,
Roxy
Hi Roxy,
dank je wel en dat vind ik altijd leuk om te horen. Goed dat jullie hier nu zelf ook lekker mee aan de slag kunnen gaan. Daar doe ik het voor! Groetjes Betty
Hoe komt het dat de cake altijd scheurt . Ik zelf heb alle varianten al geprobeerd .stuk bak folie de eerste half uur.alminium folie maar niets help. Oven standen dan 140 160 gr
Maar het blijft het zelfde
Hi Jacob,
dat heeft te maken met het feit dat het cakebeslag gedurende het bakken nog steeds aan het rijzen is. De bovenkant 'stolt' vrij snel, maar is ook de laatste plek waar het deeg naartoe kan uitschuiven tijdens het rijzen. Dus scheurt het letterlijk uit zijn voegen. Met brood of brownies in een bakblik is dit idem. Een lagere temperatuur kan helpen het effect verminderen, maar zal het niet 100% oplossen.
Ik stoor mij er ook niet (meer) aan. Het hoort er gewoon bij. :-)
het betekent dat de cake mooi gerezen is. in Engeland word je cake afgekeurd als hij niet die typische barst heeft. Fabriekscake is erg mooi keurig rechthoekig, omdat dat zo in de doos dan perfect past voor transport.
De gemiddelde baktijd van een cake is plm 5 a 6 kwartier, plaats bovenin de oven altijd een bakplaat gedurende de eerste 3 tot 4 kwartier hierdoor kan de cake rustig bakken zonder dat de bovenkant door de warmte te snel bakt / dichtschroeit en vervolgens openbarst, verwijder de bakplaat zodra het beslag gelijkmatig aan de bovenzijde van het bakblik is en bak de cake verder op kleur.
Voor hoeveel personen zijn die eerste cakejes?
Hi Job,
welke cakejes bedoel je? In dit artikel geef ik namelijk recepten voor een rechthoekige standaard cakevorm van 22 cm.
(of 28 cm lang indien dit erbij vermeld staat). In principe reken ik altijd op 12 mooie plakken cake uit de standaard vorm, dus 12 personen.
Als je na het mixen het zelfrijzend bakmeel toevoegt en dit erdoor spatelt hoef je dat dan niet meer te mixen
Hi Ellen,
het is het een of het ander. Ik geef de voorkeur aan met de hand spatelen, want dan hou ik mijn cakebeslag lekker luchtig. Maar even kort doormixen mag ook hoor. Groetjes!
Bedankt voor je glutenvrije versie!!
Graag gedaan hoor! En geniet er lekker van!