Maak je een vegetarische soep? Dan is een vegetarische groentebouillon een must! Maar wist je dat je heel eenvoudig zelf bouillon kunt trekken van diverse groenten? Dit is een echte smaakmaker in heel veel recepten, zoals soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf groentebouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

Zelf groentebouillon maken

Een rijke bouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Wij maken thuis zowat wekelijks een eigen bouillon. Getrokken van bijvoorbeeld kip, maar ook rundvlees & mergpijpjes of dus gewoon groenten. De huisgemaakte bouillon is dan ook DE reden dat je bij mij altijd uien, wortel en bleekselderij in huis zult aantreffen, de basis voor elke bouillon namelijk. En het mooiste van zelf maken is dat je zelf controle hebt over wat je er in stopt. Van smaakmakers zoals kruiden en specerijen, maar dus ook de hoeveelheid zout. Je voegt zout namelijk pas toe als de bouillon helemaal klaar is, omdat je dan pas weet hoe ‘krachtig’ hij is. Tip van Betty dus!

Bewaren en invriezen van groentebouillon

Bouillon bewaren

De zelfgemaakte groentebouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Door het koelen zullen eventuele ‘vetdeeltjes’ gaan stollen en vormen op de bovenlaag. Dit kun je eventueel afscheppen als je wilt, maar je kunt je bouillon na het bereiden ook direct door een schone theedoek heen gieten en vooraf vetdeeltjes opvangen. Wil je de groentebouillon langer bewaren? Vries deze dan in porties in (max. 3 maanden). Laat de bouillon goed afkoelen en stop in een hersluitbaar bakje. Die plastic bakjes van de afhaalchinees werken ook prima. Een heel klein beetje bouillon (dat je over hebt) kan zelfs rechtstreeks in de ijsblokjes vorm en daarom is het ‘ontvetten’ van de bouillon weer belangrijk

Bouillon ontdooien

Om je groentebouillon weer te ontdooien stop je de het bevroren blok simpelweg in een ruime soeppan en zet het vuur op middelmatig. Het blok ijs zal volledig smelten in de pan en kun je daarna enkele minuten aan de kook brengen. De groentebouillon is dan weer klaar voor gebruik. Makkelijk he?!

Soeprecepten maken met eigengemaakte groentebouillon

En als je dan eindelijk zelf groentebouillon hebt gemaakt dan zijn er tal van recepten waar je deze voor kunt gebruiken. Check dus ook vooral deze recepten:

Geniet heerlijk van deze recepten!


Print

Zelf Groente Bouillon maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het basis recept voor zelf groente bouillon maken. Deze kun je gebruiken, in soepen, sauzen, voor ragout en meer. Door deze zelf te maken krijg je een verfijnde smaak en kun je zelf de hoeveelheid zout aanpassen naar wens.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 2 -3 uren
  • Total Time: 2 – 3 uren
  • Yield: ca. 1,5 – 2 liter bouillon
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 geschilde broccoli steel (optioneel)
  • 2 liter koud water
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ tl peperkorrels
  • 5 gram verse peterselie
  • olijfolie, voor het bakken

Extra:

  • soeppan
  • bolzeef
  • schone theedoek (optioneel)

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in stukken. Pel de knoflook en halveer deze. Schrap de wortels en snijd in dikke plakken. Was de bleekselderij en snijd in 3 stukken.
  2. Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de groenen hierin aan gedurende 4 -5 minuten op middelhoog vuur. De groenten moeten wat bruinen en ook de bodem van de pan. (De aanbaksels geven straks meer smaak en een mooie donkere kleur aan je bouillon.).
  3. Giet het water in de pan en voeg laurier, peperkorrels en peterselie toe. Dek de pan af met de deksel en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar laag en laat 2 -3 uren de bouillon trekken.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier eventueel een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd.
  5. Proef nu de bouillon en breng eventueel op smaak met zout. Ik doe dit expres niet (zie blogtekst voor meer informatie), en doe dit pas als ik de groentebouillon ga verwerken in een gerecht.

Groetjes, Betty

Notes

variatietips:

  • Liefhebbers van paddestoelen kunnen ook een klein handje porchini (gedroogd eekhoorntjesbrood) toevoegen aan de bouillon en mee laten stoven. Dat geeft een heerlijke basis voor het zelf maken van bijv. champignonsoep of risotto.
  • Voor een Italiaanse groentebouillon voeg je bij stap 3 zo’n twee eetlepels verse Italiaanse kruiden toe. Denk aan rozemarijn, oregano, salie etc. (Je kunt ook 1 el. gedroogde variant gebruiken). Ook lekker: bak 1 eetlepel tomatenpuree mee alvorens het water toe te voegen.
  • Maak een Chinese groentebouillon door tevens 2 steranijs + 1 tl. venkelzaadjes + paar plakjes geschilde gember toe te voegen bij stap 3.
  • Of ga voor andere smaakmakers naar wens, zoals: chili pepertje, kaneelstokje, kokosmelk in plaats van water of zelfs koriander toe te voegen.
  • Wees alleen voorzichtig met het toevoegen van groenten met uitgesproken smaken zoals koolsoorten, spruitjes en zelfs broccoli. Deze kunnen een bittere smaak aan je groentebouillon geven.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf groentebouillon maken als basis voor je soepen en andere recepten.


Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago