Cake recepten

Sinaasappel cake met marmelade

Wist je dat je (een deel van) suiker in je cake kunt vervangen door bijvoorbeeld jam of marmelade? Deze is namelijk al vrij zoet doordat je fruit conserveert met (gelei)suiker, en al dat extra fruit geeft natuurlijk een heerlijke smaak aan je gebak. Ik maakte een verrukkelijk sinaasappel cake met marmelade en yoghurt en dit is er zeker eentje die jij ook wilt proeven.

Zachte appelcake met custard maken

Laatst deelde ik een recept voor homemade sinaasappel marmelade maken en had dus een flinke voorraad om van te genieten. Jam en marmelades zijn natuurlijk heerlijk op (versgebakken) brood. Maar ik bedacht me dat je deze jam van sinaasappels ook aan een cake kunt toe te voegen. Zo ontstond dit idee om een sinaasappel cake met marmelade te gaan maken en door de hoeveelheid suiker die reeds in de jam of marmelade zit hoef je het cakebeslag ook niet meer te zoeten met suiker! Heerlijk voor er door maar ook als topping voor de cake. Het resultaat is een geweldige en smeuige cake geworden waarvan ik het recept absoluut ook hier even moest delen.


Nog meer recepten met sinaasappels

Het sinaasappel seizoen loopt bijna ten einde, maar met de handige aanbiedingen van dit moment kun je heel lekkere recepten maken met sinaasappels. Ik geef je daarom bij deze nog meer recepten met sinaasappels om uit te proberen!


Print

Recept: Sinaasappel cake met marmelade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je jam or marmelade gemaakt? Vaak doen we dit process in grote hoeveelheden en hebben dan potten vol marmelade in de voorraadkast. Maak er dan bijvoorbeeld ook eens deze Sinaasappel cake met marmelade van. Zo kun je tevens een deel van de suiker vervangen voor het maken van deze cake! Yummmm!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + koelen
  • Cook Time: 75 min.
  • Total Time: 90 minuten + afkoelen
  • Yield: 16 personen
  • Category: cake
  • Cuisine: Ierse keuken

Ingredients

  • 6 flinke eetlepels sinaasappel marmelade (ca. 200 ml)
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 4 medium eieren (M)
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 175 gram fijne suiker
  • 250 gram bloem
  • 1 el. bakpoeder
  • ½ tl. gemalen kardemom
  • ½ tl. gemalen kaneel
  • 1 el. oranjebloesem water (optioneel)

Extra:

  • keukenmixer met garde
  • cakeblik 25 cm
  • bakpapier
  • bakspray

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius (145 hetelucht).  Bekleed de cakevorm met bakpapier en zet apart.
  2. Stop slechts 4  flinke eetlepels marmelade in een kommetje. Snijd eventuele grote stukken fruit kleiner en meng vervolgend de yoghurt er door.
  3. In de mixerkom voeg je eieren en  zonnebloemolie toe en mix gedurende 1 minuut op middelmatige snelheid. Voeg nu fijne suiker toe en mix dit 2 minuten goed door elkaar op middelmatige snelheid.
  4. Meng in een kom bloem, bakmeel, kardemom en kaneel door elkaar. Stop erbij  in de mixerkom, samen met het yogurt mengsel en mix het geheel op middelmatige snelheid door elkaar gedurende 2-3 minuten. Je kunt tijdens het mixen ook optioneel oranjebloesem water toevoegen.
  5. Plaats de sinaasappel cake met marmelade in de voorverwarmde oven en bak de cake in 60 – 75 minuten gaar.
  6. Laat de cake nog 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Plaats op een rooster. Roer de laaste 2 flinke eetlepels van de marmelade los met 1 eetlepel kokend heet water. Smeer dit op de bovenzijde van de cake en laat daarna volledig afkoelen.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze smeuige sinaasappel cake met marmelade

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

3 dagen ago

Kippenlevertjes met pasta

Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…

4 dagen ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

6 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

7 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

2 weken ago