Bakrecepten

Kwarkbrood met appel en rozijnen

Op deze goede vrijdag wil ik graag een overheerlijk zoet brood recept met jullie delen. Kwarkbrood met appel en rozijnen, ook wel een kwarkbol genoemd bij de bakker, is gewoonweg een heerlijk zoet brood voor bijvoorbeeld Pasen. Of elke andere dag dat je er zin in hebt 😉

Zoet kwarkbrood voor het Paas ontbijt

Je kunt dit zoete kwarkbrood met appel en rozijnen lekker op tafel zetten tijdens de paasbrunch. Maar ook voor elke andere dag is dit brood heerlijk hoor. Vergelijk het een beetje met krentenbrood maar dan iets ‘voller’ van smaak door de kwark. Je kunt het dus ook lekker beleggen met roomboter en kaas. De bereidingswijze is ook redelijk snel want voor dit recept is geen gist of lange rijstijd nodig. Schuif de kwarkbol smorgens meteen in de oven en tegen de tijd dat iedereen aangekleed aan tafel zit is hij klaar en vers afgebakken! Krijg jij hier ook meteen zin in?

Ben jij ook groot fan van zelf brood bakken? Check hier dan maar liefst 20x brooddeeg recepten om zelf mee aan de slag te gaan.

Nog meer broodjes voor Paasontbijt

Dit oer-Hollandse kwarkbrood met appel en rozijnen is echt een aanrader voor het aankomende Paasweekend! Mocht je na pasen nog wat plakken over hebben dan kun je hier ook prima wentelteefjes of een broodpudding van maken. Mijn oma maakte vroeger tijdens pasen ook dikwijls deze kaneelbroodjes. En deze cruffins met lemoncurd zijn ook een aanrader! Smaakte dit zoete brood met rozijnen jou naar meer? Check hier dan ook het recept voor kwarkbolletjes met peer en kaneel! Check hier nog veel meer lekkere inspiratie en recepten voor de paasbrunch op een rijtje!


Print

Recept: kwarkbrood met appel en rozijnen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Op deze goede vrijdag wil ik graag een overheerlijk zoet brood recept met jullie delen. Kwarkbrood met appel en rozijnen, ook wel een kwarkbol genoemd bij de bakker, is gewoonweg een heerlijk zoet brood voor bijvoorbeeld Pasen. Dit kwarkdeeg is zonder gist, waardoor het dus niet hoeft te rijzen. Lekker makkelijk en snel vers gebakken zoet brood voor de paasdagen dus!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten

Ingredients

Scale

Voor het kwarkdeeg:

  • 300 gram bloem
  • 1 el. bakpoeder
  • snuf zout
  • 50 gram fijne suiker
  • 300 gram magere kwark *
  • 2 eieren
  • 4 el. zonnebloemolie
  • 1 tl. vanille extract
  • 2 el. volle melk

Voor de vulling: 

  • 100 gram rozijnen
  • 1 appel
  • 50 gram walnoten

Extra:

  • springvorm 18 of 20 cm doorsnede
  • bakpapier
  • poedersuiker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (170 hete lucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en zet apart.
  2. Bereid als eerste de vulling. Wel de rozijnen gedurende 15 minuten in heet water. Giet daarna af en laat uitlekken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes (brunoise). Hak de walnoten grof.
  3. Meng in een grote kom het bloem met bakpoeder, suiker en zout. Klop in een tweede kom de eieren los met de kwark, olie en vanille extract.
  4. Schep nu het kwarkmengsel door het bloemmengsel tot je een plakkerig beslag krijgt. Spatel nu tevens de vulling van rozijnen, appel en walnoten er doorheen en schep het deeg in de springvorm. Strijk de bovenkant een beetje glad en plaats in de oven gedurende 15 minuten.
  5. Haal de vorm uit de oven en lepel de melk over de kwarkbol. Zet daarna terug in de oven en bak nog eens 45 minuten of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat daarna volledig afkoelen in de vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker als je wilt.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Je kunt dit recept ook maken met volle kwark. Gebruik in dat geval slechts 1 el olie in het deeg om de hoeveelheid vetten goed in balans te houden.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit kwarkbrood met appel en rozijnen wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

3 dagen ago

Sambar curry met okra en kokosmelk

Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar…

4 dagen ago

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Ben jij ook zo'n fan van zelf cookie dough maken? Eetbaar koekdeeg blijf je werkelijk…

1 week ago

Surinaamse Bami met kip

Hoe maak je zelf Surinaamse bami met kip? Dit is een vrij makkelijk recept dat…

1 week ago

Knoflookcurry met bonenrijst

Kun je wel even een oppepper voor je weerstand gebruiken? Maak dan deze tropische Sri Lankaanse…

2 weken ago

30x Vegan Recepten

Het is vandaag World Vegan Day en dat wilde ik niet zomaar voorbij laten gaan.…

2 weken ago