Het is vandaag World Vegan Day en dat wilde ik niet zomaar voorbij laten gaan. Hoewel op maandagen de site al jarenlang in het teken staat van vegetarische recepten, gaan we op deze dag maar liefst 30 veganistische recepten met jullie delen. Gewoon omdat dat ook heel lekker is!

Het is World Vegan Day!

Elk jaar op 1 november wordt wereldwijd stil gestaan bij het immers groeiende veganisme! Het is vandaag World Vegan Day en ik ga jullie verrassen met heerlijke vegan recepten voor ontbijt, lunch, diner of zelf tussendoor! Want veganistisch eten wint steeds meer aan populariteit en velen maken de keuze om volledig plantaardig te gaan leven. Goed voor mens en gezondheid, maar ook voor het dierenwelzijn, ons millieu en deze planeet. Ik vind het dan ook heel goed om te zien dat hier steeds bewuster mee om wordt gegaan en zelfs de (nieuwe) restaurants zetten steeds vaker plantaardig eten in de spotlights.

Vegetarisch vs Veganistische leefstijl

De afgelopen jaren promoot ik op deze website met liefde de Nationale Week zonder Vlees. Maar een veganistische levenstijl gaat nog een stukje verder dan de vegetarische. Als vegetariër laat je bewust vlees en vis staan, maar eet je bijvoorbeeld nog wel kaas, zuivel en eieren. Echter zal een veganist ook deze producten laten inclusief alle andere producten die van dieren afkomstig zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan honing die door bijen geproduceerd wordt. Maar ook geen gelatine in hun baksels want dit is weer gemaakt van oa. botten van koeien. (tip: gebruik dan vegan agar-agar). En wat dacht je van bespoten fruitsoorten en snoepjes met schellak afkomstig van de lakschildluis.


Hartige en zoete vegan recepten

Zelf heb ik door de jaren heen ook regelmatig een detox kuur ingelast en daarbij staat veganistisch eten ook veelal centraal. 28 dagen zonder vlees bleek niet eens zo moeilijk te doen, zeker als je gebruik maakt van goede en uitgebalanceerde veganistische maaltijden. Zo staan o.a. paddestoelen en jackfruit bekend als vegan alternatief vanwege hun ‘vlezige’ structuur. Maar zijn peulvruchten weer goede volwaardige vervangers voor vlees dankzij hun hoge eiwitgehalte en vezels. Door deze eyeopener zijn wij tot op de dag van vandaag flexitarier en eten met grote regelmaat zowel vegetarisch als veganistisch thuis. Hieronder heb ik dan ook een 30-tal hartige en zoete vegan recepten voor jullie op een rijtje gezet, zodat je zelf ook elke dag van de maand kunt ervaren hoe lekker veganistisch eten kan zijn.


20x Vegan recepten:

(klik op de afbeelding om rechtstreeks naar het recept te gaan)


Vegan Ontbijt:


1. Blueberry Baked Oats


2. Tropical granola met mango en kokos


3. Golden milk kurkuma latte


4. Vegan roerei met tofu


5. Bounty Overnight Oats


6. Havermout crumble met tropisch fruit


Wist je dat smoothies ideaal zijn als Vegan ontbijt optie? Supergezond, boordevol vitaminen en goed te combineren met plantaardige melk of yoghurt. Check hier maar liefst 15x gezonde smoothies recepten op een rijtje!

7. Romige ontbijtsmoothie met kiwi


8. Pindakaas taartje met appel


Vegan Lunch Recepten:


9. Rode bietensoep met kokos en sinaasappel


10. Korean Beef Bao Buns


11. Hummus bowl met champignons


Wist je dat hummus een zeer goed vegan alternatief is voor oa. broodbeleg. Boordevol vezels en eiwitten en je kunt volop varieren door kruiden en zelf groenten hieraan toe te voegen. Check hier maar liefst 10x recepten met hummus op een rijtje!


12. Vegan Labneh met za’atar


13. Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden


14. Wraps met rode bieten falafel


Vegan Diner inspiratie:


15. Taco’s met refried beans (zonder feta dan)


16. Pasta met avocado saus


17. Polenta met champignons en asperges (met vegan kaas dan)


18. Pinda Tempeh salade met komkommer


19. Tostade Elote (met mais)


20. Marokkaanse Quinoa Bowl


21. Gele Curry met Jackfruit


Wist je dat Jackfruit een zeer vlezige structuur heeft. Het is dan ook een zeer populair vegan alternatief voor ‘pulled’ vlees, stoofvlees en meer. Check hier maar liefst 10x recepten met jackfruit op een rijtje!


22. Stoofvlees met aubergine en paddestoelen


23. Sambal Goreng Tempeh Kering


Vegan zoete tussendoortjes:


24. Pindakaas koekjes met appel


25. Vegan bananenbrood met spelt


26. Carrot Cake Balls


27. Vegan Oreo Cookies met tahin


28. Vegan Appeltaart met room


29. Vegan Lemon Bars


30. Vegan Millionaires Shortbread


Tot zo ver 30 stuks Vegan recepten om deze World Vegan Day, of elke andere dag mee te vieren. Check hier nog veel meer 100% plantaardige recepten om van te smullen.

Eet jij wel eens bewust veganistisch en welk recept is jouw favoriet?

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 30x Vegan recepten voor ontbijt, lunch, diner of tussendoor wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 53 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

1 dag ago

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

2 dagen ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

3 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

4 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

5 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago