Ben jij ook zo’n fan van Kimchi? Wereldwijd is dit Koreaanse gefermenteerde groentegerecht zo populair dat 22 November is uitgeroepen tot World Kimchi Day! Ik zet dan ook maar liefst 10x recepten met kimchi voor je op een rijtje zodat jij ook heerlijk mee kunt genieten!

Wat is Kimchi?

Anno 2022 is Koreaans Kimchi inmiddels wereldwijd bekend en befaamd. Misschien heb je het zelf nog niet geproef, maar wel eens van gehoord? Kimchi zijn gefermenteerde groenten in een sausje van o.a. zout, knoflook, gember, vissaus en Gochugaru (gedroogde Koreaanse chilipepers). De versie met Chinese kool (Baechu kimchi) is verreweg de meest bekende Koreaanse kimchi. Maar je kunt ook kimchi maken met bijvoorbeeld komkommers (Oi Kimchi) of radijsjes (Kkakdugi kimchi) en zelfs met witlof, die we dan weer een ‘polder kimchi’ noemen.

Koreaanse Kimchi met Chinese Kool
Polderkimchi met Witlof

Welke recepten kun je met kimchi maken?

En als je dan eenmaal aan de slag bent gegaan met zelf gezonde gefermenteerde groenten te maken, dan wil je natuurlijk ook weten welke recepten je met kimchi kunt maken. Laat ik voorop stellen dat Kimchi echt als groente bijgerecht wordt geserveerd, maar voor de rest kun je alle kanten op. Serveer het bij vlees, vis, kip of eieren. Het is lekker met rijst of zelfs noedels. Maar je kunt kimchi ook gebruiken in de slowcooker, als smaakmaker in soep, bij gefrituurde kip en zelfs op een tosti. Dit zijn in ieder geval onze favoriete recepten en toepassingen voor kimchi.


10x Recepten met kimchi

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Basisrecept voor zelf Koreaanse Kimchi maken

Natuurlijk beginnen we dit lijstje met het basisrecept voor zelf Koreaanse kimchi maken. Deze flinke pot met gefermenteerde groenten bewaar je in de koelkast, zodat je altijd kimchi bij de hand hebt om de lekkerste recepten mee te maken.


2. Kimchi Fried Rice met ei

Mijn echtgenoot heeft Indonesische roots, dus een restje gekookte of gestoomde rijst zal hier nooit weggegooid worden! Want in de dagen erna kun je dit eenvoudig opbakken met een beetje ei en groenten. Deze Kimchi Fried Rice met ei is dan een van de favoriete bereidingen om te maken.


3. Tosti met Kimchi

Wist je dat je met gefermenteerde groenten deze lekkere pittige tosti kunt maken? Je lunch gaat nooit meer hetzelfde zijn als je deze hemelse combinatie met grilled cheese en vleeswaren hebt gemaakt. Pittig, zout, zuur, krokant ineen zodat het vanzelf zoet smaakt. Dit wordt je nieuwe favoriet voor een brood lunch, beloofd!


4. Vegan Bao Buns met Kimchi

Ken jij de streetfood klassieker Bao Buns al? Dat zijn zachte gestoomde broodjes met een heerlijke, vaak sticky, vlees vulling en Aziatische smaakmakers. Deze Korean Beef Bao’s met kimchi bevatten vegan vlees en zijn een heerlijke borrelhap om te delen met elkaar.


5. Kimchi Stoofvlees (uit de slowcooker)

In de wintermaanden staat de slowcooker regelmatig op het aanrecht te ‘pruttelen’. Dit keer geen stoofvlees met bier, bouillon of wijn, maar met gefermenteerde groenten en dat lekkere pittige kimchi vocht. De zuren zorgen ervoor dat het vlees goed mals wordt. En een keertje lekker pittig stoofvlees eten is ook weer wat anders!


6. Kimchi Noedelsoep met Kip

Dit is een heerlijk snel en makkelijk recept voor je homemade Kimchi. Je maakt dit recept voor Kimchi Noedelsoep met kip namelijk met slecht 4 ingrediënten en het staat ook nog eens binnen 20 minuten op tafel. Echt perfect voor een warme lunch of doordeweekse avond. En nog best gezond ook!


7. Komkommer Kimchi (Oi Kimchi)

Wist je dat je ook een eenvoudige kimchi van komkommers kunt maken? Deze wordt in Korea ‘Oi kimchi’ genoemd en is er eentje die je echt zo gemaakt hebt en vrijwel direct kunt serveren. Een supersnelle kimchi dus en eentje die de komkommers fantastisch doet smaken.


8. Korean Fried Chicken (K.F.C.) van The Street Food Club

Ben jij wel eens bij restaurant The Streetfood Club in Utrecht geweest? Dan heb je waarschijnlijk wel eens hun Korean Fried Chicken (K.F.C.) geproefd! Dit gerecht is een favoriet van mij – en vele anderen- uit dit restaurant. En uiteraard heb ik het recept voor je!


9. Kimchi Pizza

Fans van de Netflix Serie ‘Chef’s Table Pizza’ hebben natuurlijk al lang gezien dat je kimchi ook op een pizza kunt serveren. Door de hoge temperaturen transformeert de smaak van kimchi naar een lichtere en zoete bite. Daarnaast weten we gewoon dat de combinatie met kaas een topper is, getuige de eerder genoemde Kimchi tosti!


10. Polder Kimchi met witlof maken

Dit is het recept voor een soort Hollandse variatie op kimchi maken. In plaats van Chinese kool in de basis ga je witlof, wortel en meiknol fermenteren. Mooie bijkomstigheid is dat deze ook niet zo heel pittige van smaak is als de Koreaanse variant, maar wel ontzettend lekker!


Tot zo ver 10x recepten met kimchi om van te smullen! Ik hoop dat jullie net zulke fan zijn – of nu worden – van gerechten met kimchi. Heb jij misschien ook nog een lekkere tip of recept om kimchi bij te serveren? Deel het met ons in de comments hieronder. Maak dus een flinke pot met kimchi of andere gefermenteerde groenten en combineer wekelijks of zelf dagelijks in een van deze gerechten. Je buik zal je er dankbaar voor zijn!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met een van deze 10x recepten met kimchi.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

4 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

7 dagen ago

Homemade Kippensoep

Een homemade kippensoep maken is altijd lekker! Zeker in deze tijd van het jaar dat…

1 week ago

Vegan Lemon Cake Balls

Bij de zonnige gele citroen moet ik altijd aan de zomer denken! Niet alleen door…

1 week ago