Wist je dat witlof een bladgroente is die in het donker wordt geteeld? Je kunt de blaadjes witloof rauw eten, maar ook bakken, koken, stoven en gratineren. Het is een veelzijdige groente die in het winterseizoen echt een spotlight verdiend. Ik verzamelde dan ook 10x recepten met witlof voor jullie want het is ook nog eens heel erg lekker en gezond om te eten.

Lekker vaak witlof gerechten maken

Witlof is een echte winterse powerfood. Het bevat namelijk veel vitamine C en dat is goed voor onze weerstand. Daarnaast levert de groente ook Calcium, IJzer en Kalium. Door de grote hoeveelheid water en vezels in witlof is het ook goed voor de stoelgang. Maar bovenal maak je verrukkelijke recepten met witlof klaar. Voor diegenen die rauwe (of zelfs gekookte) witlof wat te bitter vinden, probeer eens een van onderstaande recepten uit de oven. Met goede smaakmakers maak je namelijk heel bijzondere recepten met witlof, die al velen hebben weten te overtuigen om de groente vaker op het menu te zetten


10x Recepten met witlof

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Rauwe Witlof Salade met Appel en Rozijnen

Deze klassieke rauwe witlof salade is lekker knapperig van smaak en serveer je met dunne plakjes appel, zoete rozijnen en kleine stukjes kaas naar keuze. Met een romige honing-mosterddressing is dit een heerlijk bijgerecht voor heel veel (winterse) gerechten.


2. Geroosterde Witlof met Spek

Geef je witlof een Italiaans tintje door hem te roosteren in de oven met spekblokjes, balsamico en tijm. De witlof wordt zachter en zoeter van smaak en dat combineert heerlijk met het zoute spek.


3. Witlof Stamppot met Picalilly

Stamppotten zijn heel populaire winterse gerechten onder ons Nederlanders. Ik maakte een witlof stamppot met gebakken appeltjes, zilveruitjes en kruidige picalilly. Op en top Nederlands maar bomvol smaak!


4. Witlof uit de Oven met Ham en Kaas

Dit is het favoriete witlof recept van jullie en diegene die het meeste wordt gezocht en bekeken op de website. Gebakken witlof uit de oven met ham, kaas en ei! Een heerlijk bijgerecht voor winterse maaltijden, maar voor perfect geschikt voor diegenen die een lowcarb of zelfs keto dieet volgen.


5. Witlof Salade met geitenkaas en cranberry

Wederom een rauwe witlof salade in dit lijstje met witlof recepten. Deze keer brengen we hem op smaak met cranberry compote, geitenkaas en noten. Zo simpel, maar een gouden combinatie blijkt deze witlofsalade.


6. Polderkimchi van Witlof

Onder het mom van ‘fermenteren kun je leren’ gingen wij deze winter aan de slag met potten vol zuurgoed en kimchi maken. Deze Polderkimchi van witlof is een Hollandse variatie op de bekende – en pittige – Koreaanse kimch. Lekker gezond en een heerlijk groente bijgerecht voor bijvoorbeeld een boterham met kaas of tosti.


7. Witlof Salade met Peer en Blauwe Kaas

Dit is zo’n heerlijke maaltijd salade om van te smullen. Knapperige witlof blaadjes, zoute spekreepjes, , blauwe kaas, stukjes peer, noten, kruiden en meer. Deze witlof salade met peer is eentje die niet mag ontbreken in dit lijstje met witlof recepten.


8. Venkelsoep met spek en bonen

Deze smaakvolle Italiaanse venkelsoep met witlof, spek en bonen is heerlijk zacht maar een verwenning voor de smaakpapillen. Boordevol groenten en met een klein zoutje van de bouillon en spek. Hij wordt helemaal bijzonder als de je witlof vooraf even roostert in de oven met het spek.


9. Tortellini met Witlof en ricotta

Witlof kun je ook uitstekend wokken of bakken, dus verwerk hem ook gerust als groente in dit pasta gerecht met Tortellini met ricotta. Lekker vegetarisch en geschikt voor een doordeweekse avond.


10. Witlof Salade met Vijgen en Geitenkaas (V)

En we sluiten af met wederom een witlof salade – ja rauwe witlof vinden wij gewoonweg heerlijk – maar dan een zoete variatie met vijgen, walnoten en geitenkaas.


Tot zo ver 10 verrukkelijke recepten om te genieten van witlof! Ik ben benieuwd of jij deze lekker Hollandse groente in de winter ook lekker vaak op het menu zet? En welk witlof recept is jouw favoriet?

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 10x recepten met witlof wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago