Vlees Recepten

20x Hoofdgerechten voor Kerst (met vlees)

Het hoofdgerecht is altijd de gangmaker van de avond. Het gehele kerstdiner wordt hierop afgestemd en je hebt de keuze uit kerstgerechten met maar vlees, vis, wild of gevogelte. Dus waar ga je voor kiezen? Wij helpen je in ieder geval met 20 aanbevelingen als hoofdgerechten voor Kerst.

Vlees, vis, wild en gevogelte hoofdgerechten voor kerst

Tijdens het Kerstdiner draait het natuurlijk om de gezelligheid van samenzijn. Maar elk jaar is toch weer de hamvraag: Wat wordt het hoofdgerecht tijdens kerst? We willen natuurlijk een prachtig stuk vlees, vis, wild of gevogelte in het middelpunt zetten. Dus dit zijn 20x hoofdgerechten voor kerst met vlees, vis of gevogelte voor kerst. Stuk voor stuk populaire gerechten die net even bijzonder genoeg zijn om met de feestdagen te serveren. Maar ook voor de vegetariers, flexitariers en veganisten onder jullie hebben wij heerlijke vega kerstrecepten bij elkaar gezocht. Zie hieronder.

Nog meer recepten voor kerst:


20x Hoofdgerechten voor kerst – met vlees vis of gevogelte

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Zeebaars met knolselderijpuree

Dit prachtige gerecht bevat een gebakken zeebaars op de huid met daaronder een heerlijke romige knolselderijpuree met mosterddressing. Een mooi decadent kerstgerecht met vis!


2. Hele kip van het spit

Voor mij is de kalkoen onlosmakend verbonden met de feestdagen. Een mooi stuk gebraden vlees uit de oven doet het altijd goed, dus ik vertel je graag hoe het beste een hele kalkoen in de oven kunt bereiden. Je kunt natuurlijki ook voor een reeds gevulde kalkoen gaan, als je deze nog tijdig besteld.


3. Ribeye met courgettelinten en aardappelgratin

Dit is zo’n lekker smaakvol gerecht en een tikkeltje uitgebreider en anders dan anders. Maar dan heb je ook wat. Dit recept voor Ribeye met courgettelinten en aardappelgratin maakte zijn debuut of TV en hopelijk vind hij ook zijn weg naar de kersttafel!


4. Sukadelappen in rode wijn

Sucadelappen zijn zo’n prachtig en lekker mals stukje vlees! Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom dit stoofvlees recept ook zo populair is op de site. Bij die recept voor sukadelappen in rode wijn maak ik er Hollandse Hutspot met wortel en uien bij. Maar je kunt natuurlijk ook een heerlijk ander Kerst bijgerecht erbij serveren!


5. Zalm met pesto uit de oven

WIl jij deze kerst een stuk zalm serveren als hoofdgerecht? Met dit recept voor zalm met pesto uit de oven zet je een heerlijke kerstmaal op tafel. En het mooie is: hij staat binnen 20 minuten op tafel! Dit recept is een absolute klassieker om te serveren met kerst!


6. Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek

Nu de kerst alweer voor de deur staat, kan ik je dit recept voor Belgische Stoofvlees met bier en ontbijtkoek ook aanbevelen om je familie en vrienden voor te zetten. Het is een klassieker, zelfs een tikkeltje zoet van smaak en een veelgevraagde favoriet binnen mijn eigen familie en vriendenkringen. Dit recept mag dus absoluut niet ontbreken in dit rijtje met hoofdgerechten voor kerst!


7. Kip met Parmaham en brie

Een stukje kip is natuurlijk altijd lekker. Maar omwikkelde kip met parmaham en brie is verrukkelijk! Maak er lekker gebakken aardappeltjes bij en je heb een heel bijzonder lekker hoofdgerecht voor kerst!


8. Meatloaf met een eitje

Dit is een gerecht dat mijn moeder regelmatig maakte met kerst. Een gehaktbrood met daarin eitjes verstopt. En alle kids aan de kersttafel zich maar afvragen hoe dat ei er in is gekomen?! Maar een ding is zeker: deze meatloaf is verukkelijk en zeker een aanrader voor kerst!


9. Kip met Za’atar

Zijn jullie liefhebber van de Levantijnse keuken? Dankzij chefs als Ottolenghi zijn de Tel Aviv style gerechten niet meer weg te denken en deze kip in za’atar korst is er daar ook een van. Tedermalse kip met oregano, citroen en sesam! Zo ben je met kerst toch nog een beetje op vakantie in eigen land.


10. Ossobuco – Kalfsschenkel uit Milaan

Zet jij deze kerst lekker kalfsvlees op het menu? Dan moet je echt dit recept voor ossobuco met gestoofde kalfsschenkel gaan maken! Het vlees is zo zacht en smaakvol voor die heerlijke saus. Dit is met recht een klassieker uit de Italiaanse keuken, maar een topper voor tijdens de feestdagen!


11. Gegrilde Zalm van de barbecue

Ga jij deze kerst voor een winter barbecue? Koop een grote rookplank en bereid daar een hele zalmstaart op. Dit doet mij terugdenken aan koude nachten in Canada en is een stukje vis zoals werkelijk iedereen hem wel lust!


12. Coq au vin

Zoals bij de meeste stoofgerechten komt vlees, kip of vis goed tot zijn rechts als het kan zwemmen in de wijn. Ja echt! Deze Coq au Vin is lettterlijk vertaald ‘Kip in wijn’ en is een klassieker in de Franse keuken. Een is er absoluut eentje die je eens tijdens kerst wilt klaar maken.


13. Buikspek van de Barbecue

In menig restaurants kom ik zacht gegaarde buikspek regelmatig tegen. Maar zelf thuis bereiden is eigenlijk ook heel makkelijk en misschien wel een leuk en origineel idee voor kerst? Met dit recept voor gemarineerde buikspek van de barbecue heb je een overheerlijk – en relatief snel – barbecue recept voor slowcooked vlees te pakken. Serveer met gestoomde groenten en bijvoorbeeld aardappel gratin voor een echte kerstsfeer!


14. Gegrilde Ribeye met chimichurry

Deze decembermaand kreeg ik een nieuwe grillpan en moest daar simpelweg meteen een lekker stuk vlees in grillen. Vinden jullie de strepen niet prachtig? Deze gegrilde ribeye met chimichurri saus is op en top Argentijns, dus nodig Koning Maxima gerust uit voor het kerstdiner!


15. Fish Pie

Zet eens een hartige taart op het (kerst)menu! Deze Britse Fish Pie is een prachtige dikke hartige taart met vis en een romige vulling met doperwtjes, wortel en aardappels. Dit is een echte smeuïge winterse taart om te delen met het gezin maar ook bijzonder leuk om te maken! Tot het moment van aansnijden is het echt een verrassing wat je binnen aantreft namelijk!


16. Hele ossehaas met jus

Ik wist de hand te leggen op een fantastisch stuk ossenhaas van 1800 (!) gram! Ik laat je zien hoe je hier heel eenvoudig mee te werk gaat en zo in een half uur een top hoofdgerecht met vlees op tafel zet voor de feestdagen!


17. Kip met Parmezaanse kaas korst

Jaaaa die Betty kent wel een paar manieren om een eenvoudig stukje kip heel lekker te maken! Deze Kip Parmesan heeft een krokant korstje van Parmezaanse kaan en daar doen we gewoon nog lekker wat extra mozzarella bovenop. Gewoon omdat het kan.


18. Boeuf Bourgignon

Wil jij tijdens kerst heerlijk stoofvlees recepten op tafel zetten? Wij hebben er genoeg r op de site staan, maar deze Boeuf Bourgignon met rode wijn is natuurlijk de grootste favoriet en klassieker op dit gebied! Dit gerecht mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje met vlees hoofdgerechten voor kerst.


19. Saltimbocca

Saltimbocca wordt origineel met kalfsvlees gemaakt, maar ik vind deze variatie met kip ook erg lekker (en betaalbaar!). Het zijn  letterlijk gebakken rolletjes van kip, prosciutto ham en verse salieblaadjes, die een smaak explosie in je mond achterlaten. Saltimbocca betekent dan ook niet voor niets:  “Spring in de mond” in het Italiaans.

Saltimbocca

20. Varkenshaas uit de oven

En uiteraard mag het aller-aller-allereerste kerst recept dat ik ooit op deze site poste niet ontbreken. Deze varkenshaas uit de oven word gebakken in een jasje van ontbijtspek, tijm en rozemarijn. Daarnaast geven de champignons en ui nog meer smaak af aan het vlees. Ik begrijp helemaal dat dit gerecht na al die jaren nog steeds immens populair is en nog steeds een veel gezocht recept is in de decembermaand! Enjoy!


BONUS: Beef Wellington van Boers & Boers

En tot slot wil ik je een mooi alternatief bieden voor als je niet een hele dag in de keuken wilt staan, maar wel een echt kwaliteitsproduct op tafel wilt zetten! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Boers & Boers voor compleet kerstmenu met bijvoorbeeld Beef Wellington voor een 4 personen ..


BONUS: Gevulde Kerst Kalkoen van Boers & Boers

Ben je met een iets groter gezelschap? Verwen dan iedereen met een plak van deze gevulde Copas kalkoen voor kerst. Je kunt een mooie gevulde kerstkalkoen vanaf 6 tot 14 personen bestellen! Deze heeft in de afgelopen jaren regelmatig zijn weg naar onze kersttafel gevonden!


Tot zo onze 20x aanraders voor hoofdgerechten voor het kerstdiner! Maar uiteraard vind je hier op de site nog veel meer hoofdgerechten met vis, een mooi stuk vlees en stoofschotels, of recepten met gevogelte. Ga je liever voor een vegetarische kerst? Dan hebben wij hier 10x vegetarische hoofdgerechten voor kerst op een rijtje gezet voor je!

Fijne Feestdagen en eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 20x vlees, vis of gevogelte hoofdgerechten voor kerst wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago