Travel

15x Gerechten uit de Egyptische keuken

Onlangs gingen wij met het gezin op vakantie naar Egypte! We zochten een land uit waar het al lekker warm is tijdens de voorjaarsvakantie en met maar liefst 30 graden eind februari zaten we hier helemaal goed. Het is niet onze eerste keer in dit land en ook deze keer waren wij enorm verwend met heerlijk eten. Dus het leek mij wel leuk om 15x gerechten uit de Egyptische keuken met jullie te delen. Mocht je dit land namelijk ook overwegen voor een vakantie, dan kan het dus een hele lekkere en culturele ervaring gaan worden voor je.

Egyptisch uit eten in Hurghada

Hoewel de meeste hotels in Hurghada (lees: resorts) vaak een internationaal buffet restaurant hebben, worden er hier met grote regelmaat typisch Egyptische gerechten geserveerd of zelfs Egyptische avonden georganiseerd. Ons resort had zelfs een extra Egyptisch restaurant waar de grill overuren draaide voor de gasten. In de verschillende restaurants stond er ook elke middag en avond een medewerker verse pitabroodjes en andere deegwaren voor onze neus te bakken enzovoort. Hoog tijd om jullie dus ook kennis te laten maken met de Egyptische keuken en gebruiken omtrent eten. Veel gerechten zul je waarschijnlijk al kennen uit omliggende landen, zoals Marokko, Turkije, Griekenland, de Levant etc. Dus als onderstaande voor jou ook een feest van herkenning is, dan zul je prima vertoeven tijdens een vakantie in Egypte. En anders wordt het hoog tijd om de Egyptische keuken eens te gaan ervaren.

Wat houdt de Egyptische keuken in?

De rivier de Nijl doorkruist het hele land en er worden dan ook vele soorten groenten en fruit verbouwd in Egypte zelf. Deze zul je dus ook in overvloed aantreffen in de resorts. Terwijl de steden aan de Rode zee juist weer garant staan voor de aanvoer van verse vis etc.. is gegrild vlees ook zeer populair is onder de toeristen. Maar goed om te weten dat het overgrote deel van de Egyptische keuken toch vooral vegetarisch is. Vlees is immers hoog van prijs, maar ook geloofsovertuigingen spelen hier een rol in. Als je dan toch voor vlees gaat dan zijn hier lamsvlees maar ook gevogelte, zoals kip, duif en eend, populair.

Welke kruiden komen veel terug in de Egyptische keuken?

Komijn is waarschijnlijk de grootste smaakmaker in de Egyptische keuken en dit komt echt in bijna elk gerecht wel terug. Maar ook andere bekende specerijen zoals kaneel, kardemom, koriander, kruidnagel, chili pepers, peterselie en dille. Met zout ingelegde citroenen heb ik ook dikwijls geproefd, zowel los, bij een salade maar ook verwerkt in diverse stoofschotels. En natuurlijk mag na elke maaltijd de muntthee niet ontbreken. Het liefst vergezeld van zoete lekkernijen als ‘toetje’. Welk van onderstaande recepten en gerechten is jouw favoriet?


15x Gerechten uit de Egyptische keuken recepten


1. Versgebakken plat brood en pita

Brood is leven en je zult vers gebakken platbroden en kleine ronde pita bij elke maaltijd aantreffen! Van ontbijt, lunch of diner, dit brood is lekker om te beleggen, mee te dippen, als opscheplepel te gebruiken (als je met de hand eet), of om na afloop je bord en saus mee schoon te vegen. Ik heb dan weliswaar nog geen eigen recept voor pita broodjes maken, maar wel voor dit simpele 3 ingredienten Lavash platbrood dat je simpelweg in een koekenpan of op een bakplaat bakt.


2. Hummus

De bekende kikkererwten dip genaamd Hummus kom je inmiddels in heel veel landen tegen. Maar hier in Egypte kom je het ook in overvloed tegen want ze zijn hier dol op kikkererwten. Met name voor tijdens de lunch of als voorgerecht bij het diner wordt pita met hummus geserveerd. Niet alleen de naturel versie met techina (sesampasta), maar ook met harissa of chili pepers, of met gegrilde groenten. Check hier al onze hummus recepten en variaties op een rijtje.


3. Groente gevuld met rijst

Stoofgerechten kom je heel veel tegen in het warme Egypte. En wij hebben er dan ook een aantal geproefd. Rijst is als vulling favoriet, maar ook (restjes) vlees wordt hierbij verwerkt. Check bijvoorbeeld eens dit recept voor gevulde paprika’s met rijst en gehakt en voeg extra komijn toe aan de vulling. Op en top smullen op zijn Egyptisch!


4. Koshari (Peulvruchten stoof)

Koshari is een heel bekend en traditioneel Egyptisch gerecht waarbij (restjes) rijst en pasta met linzen en kikkererwten wordt geserveerd. Een mooie mix van koolhydraten, vezels en eiwitten en waar je nog lange tijd verzadigd van bent. Je kunt er nog lekker gestoofde of gefrituurde uien, tomatensaus of zelfs gestoofde paprika bij maken. Van origine een streetfood gerecht dat op straat werd verkocht. Check ook deze video van SooperChef voor een recept.

bron foto: SooperChef Youtube

5. Baba Ganoush

Nog een veel voorkomende dip in de Egyptische keuken is Baba Ganoush, gemaakt van geroosterde aubergines. Het lijkt heel veel op het maken van hummus maar dan met zacht geroosterd vruchtvlees van aubergines. Veelal worden hummus en baba ganoush samen aangeboden met pita of platbrood tijdens de lunch, als borrelhapje of als voorgerecht.


6. Shakshuka

De naam van dit gerecht is letterlijk een ‘mengsel’ in het Arabisch, maar het staat garant voor een heerlijk Afrikaans en Midden-Oosters ontbijt. Bij Shakshuka pocheer je als het ware eieren in een groentensaus. De klassieker bestaat uit tomaten, paprika, komijn en zelfs blokjes van een feta achtige kaas. Maar er zijn inmiddels ook variaties met enkel groene groenten of linzen en andere peulvruchten denkbaar.


7. Falafel

Hoewel wij in Nederland falafel als vegetarisch alternatief voor vlees, of snack gebruiken, staat deze in Egypte juist als ontbijt op tafel. De kikkererwten balletjes worden heerlijk op smaak gebracht met komijn, koriander en een beetje rode peper voor de pit en voornamelijk geserveerd met Techina (tahin sesampasta) en een portie couscous. Een heel goede manier om de dag te beginnen, al zeg ik het zelf.


8. Bamya (Okra)

Okra is een typisch Afrikaanse groente en ook in Egypte zijn ze er dol op. Het is een ideale groente voor in stoof gerechten met vlees of serveer in een rijke tomatensaus met ui en knoflook. Bamia of Bamya is de Arabische naam voor Okra en het is een groente die al van oudsher tot de klassieke gerechten uit de Egyptische keuken behoort. Check hier ons recept voor groentestoof met okra.


9. Kofta en Kebab

Hoewel het een luxe product is, vind je door heel Egypte vlees op het menu en dan met name van de grill. Veelal lamsvlees, maar ook andere soorten worden gebruikt. Denk aan gehaktstaven die ‘Kofta’ worden genoemd. Of blokken vlees aan een spies, die dan weer ‘Kebab‘ heten. Het is altijd zo ontzettend lekker door de vele kruiden, specerijen en gegrilde rooksmaak. Wij als barbecue liefhebbers konden dit zeker waarderen, dus de Egyptische Mixed Grill mag zeker niet ontbreken in dit lijstje.

Buurland Griekenland staat bij de Nederlanders wellicht het meest bekend om de Mixed Grill en ook hier zijn er meerdere overeenkomsten. Neem bijvoorbeeld dit recept voor keftedes maken, dat zijn ook een soort kofta maar dan in tomatensaus.


10. Shawarma

Eigenlijk net als in Nederland wordt Shawarma of Shoarma in Egypte ook gezien als regelrechte streetfood. Grote stukken gekruid vlees op een grote verticale spies, waar vervolgens kleine stukjes van af ‘gescheerd’ worden en gebakken. Uiteraard geserveerd op een pitabroodje is dit een liefhebber van velen. Het verschil zit hem met name in de soort(en) vlees die gebruikt wordt en de samenstelling van kruiden. Voor de liefhebber: neem een kijkje bij ons recept voor een shoarma salade met knoflooksaus.


ZOETE GERECHTEN


11. Kunefe

Dit is zo’n gerecht dat je gewoonweg moet proeven om te kunnen geloven. Kunefe is een heel bekend dessert in het Midden-Oosten. Het bestaat uit krokante engelenhaar noedels gevuld met een Afrikaanse soort mozzarella kaas, rozenwater als smaakmaker en eventueel geserveerd met gehakte pistachenoten als topping. Het is een van mijn persoonlijke favoriete desserts en Sabine (Ohmyfoodness) heeft er een makkelijk recept voor.


12. Baklava

Dit is een gerecht dat waarschijnlijk iedereen in Nederland wel kent en dat volop verkrijgbaar is bij Turkse of Marokkaanse winkels. Dit gebakje van filodeeg met gehakte noten zoals pistache of walnoten en overgoten met een siroop, is mierzoet met een liefhebber van velen. Wil je zelf baklava maken? Check dan zeker even dit recept voor een variant met een dikke laag pistachenoten.


13. Basbousa

Nog zo’n heerlijke zoete versnapering is Basbousa. Het is een griesmeelcake die een beetje weg heeft van de Griekse ‘Halva’ cake. Het is een ‘doordrenkte’ cake en wordt veelal in vierkantjes of ruitjes gesneden. De bekendste smaakmakers in dit gebakje zijn dus tarwegries, maar ook amandelen en soms gerapte kokos. Maar denk ook aan smaakmakers zoals oranje bloesem of rozenwater. Serveer je homemade basbousa met een kopje muntthee of zelfs koffie.


14. Ghorayeba

Dit is een makkelijk Egyptisch zandkoekje met ghee in plaats van roomboter. Het blijkt dat je dit koekje in de omliggende landen ook tegenkomt, soms is de uitspraak alleen een beetje anders. Maar deze kleine brosse maar zachte Ghorayeba (of Ghraybeh, Ghoriba of Qurabiya) koekjes zijn te herkennen door de ronde vorm, lichte kleur en nootje bovenop gedrukt. Check hier het recept om zelf te maken.


15. Roz Bel Laban

Wist je dat ze in Egypte ook graag zoete rijstepap als ontbijt of tussendoortje eten? Het is relatief goedkoop en je hebt er voor de rest weinig bij nodig. Breng hem op smaak met een beetje suiker er overheen gestrooid, maar rozijntjes of gehakte noten, zoals amandelen en pistache, doen het ook heel goed. Bestrooi met een snufje kaneel en nootmuskaat en maak het helemaal luxe door er een lepeltje rozenwater of oranje bloesem water aan toe te voegen. Je serveert dit ontbijt uiteraard met een kopje munt thee.

Tip van Betty: probeer ook eens de Turkse rijstpudding genaamd Sütlaç!


Je kunt je voorstellen dat mijn vakantie in Egypte zeer smakelijk is verlopen omdat wij sowieso al grote fan waren van deze bekende gerechten uit de Egyptische keuken. Ken jij al deze gerechten al, of heb je een persoonlijke favoriet? Deel het met ons in de comments hieronder!

Eet smakelijk en groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een van deze 15x gerechten uit de Egyptische keuken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago