Ben jij ook fan van de zoete aardappel? Deze smakelijke knol komt hier dikwijls voorbij voor de lunch, dus zette ik 15 heerlijke zoete aardappel recepten voor jullie op een rijtje! Eet smakelijk alvast!

Lunchen met zoete aardappel

Als er een product is dat hier dikwijls voorbij komt tijdens de lunch, dan is het wel de zoete aardappel. Heerlijk romig en vezelrijk. Naast dat de zoete aardappel Vitamine C, foliumzuur en calcium bevat, is het ook nog eens een mooie vervanger van brood, pasta of rijst. En krijg je er een minder hoge suikerpiek van dan van gewone aardappels en de romige smaak past goed in heel veel lunch gerechten. Reden genoeg om deze 15x zoete aardappel recepten te gaan uit proberen!

15x Zoete aardappel recepten

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Gepofte zoete aardappel maken

Heb je ooit aardappels gepoft in de oven? Het is een heerlijke manier om de zachtere zoete aardappel te bereiden. Heerlijk met een schep roomkaas of kruidenboter. Tip: prak de binnenkant een beetje fijn met een vork na het bakken en top af met jouw favoriete (gegrilde) groenten en smaakmakers! Echt een mooie basis voor heel veel recepten hier op de site.


2._Latkes (zoete aardappel koekjes)

Dankzij Yotam Ottolenghi en Jigal Krant is de Joodse keuken hot! Deze (zoete) aardappel pannenkoekjes Latkes genoemd – moesten wij natuurlijk zelf ook eens uitproberen en werden grote fan! En ze zijn eigenlijk best makkelijk om te maken!


3. Chocoladebrood met zoete aardappel

Dit recept voor chocoladebrood met zoete aardappel is drie-dubbel-en-dwars-genieten. Voor de vulling en romigheid gebruik je zoete aardappel en voor hem af te toppen met fruit, noten en chocolade maak je zo een overheerlijk ontbijt, lunch of tussendoortje!


4. Gepofte zoete aardappel ontbijt

Dit is een van onze favoriete weekend gerechten. De aardappels kun je ook een avond van tevoren al poffen in de oven, maar op een langzame zondagmorgen schuif ik ze gewoon sochtends al in de oven. Dit gepofte zoete aardappel ontbijt top je af met avocado, uitgebakken bacon en een eitje. Met stip een favoriet brunch of lunch gerecht met zoete aardappel!


5. Geroosterde spruitjes salade met zoete aardappel

Een lauwwarme salade met lekker veel groente is altijd lekker als lunch en zo ook deze geroosterde spruitjes salade met zoete aardappel! Je kunt de groente uiteraard thuis al voorbakken en op het werk warmde ik ze nog even een beetje op door ze een paar minuten in het tosti ijzer te leggen. Maak je bordje met sla vast op en voeg daarna de gegrilde warme groente toe. Dat wordt genieten!


6. Zoete aardappel salade (TexMex style)

De Hollandse aardappel salade is zeer geliefd bij bijv. de barbecue! Maar je kunt er ook een gezondere variant met extra groenten op maken. Deze zoete aardappel salade met zwarte bonen en mais is daar het voorbeeld van! Dat wordt smullend dus!


7. Hummus Bowl met zoete aardappel

Tijdens mijn eerste zwangerschap at ik bijna dagelijks ‘iets’ met hummus tijdens de lunch. Dat was mijn craving zeg maar, maar en ook meteen de basis voor diverse hummus bowls die al op de site voorbij kwamen,. Maar deze Hummus Bowl met zoete aardappel is zeker favoriet want die zit boordevol vitamientjes en gezonde frieten. Wat wil je nog meer voor de lunch?


8. Hartige Wafels met zoete aardappel

Deze dame maakt regelmatig gepofte zoete aardappels in de oven. De ene keer gebruiken we deze voor het avondeten, soms voor het ontbijt, maar de leftovers kan ik weer gebruiken om bijvoorbeeld zelf zoete aardappel wafels van te maken. Na het grote succes van hartige pancakes met aardappel puree bedacht ik dan ook deze hartige wafels met zoete aardappel.


9. Taco’s met zoete aardappel

TexMex streetfood is altijd een lekkere optie voor de lunch of halverwegee je werkdag. Dus deze taco’s met zoete aardappel en feta en amandelsalsa passen dan ook perfect thuis in dit rijtje met 15x zoete aardappel recepten voor de lunch!


10. Toast van zoete aardappel met gezonde toppings

Wist je dat zoete aardappel plakken heel eenvoudig te ‘toasten’ zijn? Simpelweg in een broodrooster en daarmee zet je een hele gezonde en glutenvrije broodje op tafel. Serveer de zoete aardappel toasts met gezonde toppings voor de lunch.


11. Gepofte zoete aardappel met avocado (TexMex style)

En die gepofte zoete aardappel kun je natuurlijk op meerdere manieren vullen hoor! Deze Tex Mex style gepofte zoete aardappel met guacamole, zwarte bonen en geitenkaas maakt namelijk ook een overheerlijke lunch! Niet voor niets hoort hij thuis in dit rijtje met 15x favoriete zoete aardappel recepten!


12. Zoete aardappel gratin

Dit is zo’n heerlijk ovenschotel met dunne plakjes aardappel! Deze zoete aardappel gratin wordt namelijk overgoten met room en kaas en afgebakken in de oven! Daarnaast geven die dunne plakjes aardappel een mooi speels en kleurrijk effect als je ze op deze manier over elkaar heen legt! I love it!


13. Zoete aardappelsoep met linzen

Vooral op een frisse lentedag is een warme soep een prima lunch maaltijd! Deze zoete aardappel soep met linzen is hartverwarmend en vult tevens lekker! Een aanrader dus!


14. Gepofte zoete aardappel met gegrilde asperges

Dit is echt zo’n heerlijk voorjaars recept! Binnenkort breekt het asperge seizoen namelijk weer aan en dan kun je de witte asperges maar beter lekker vaak op het menu zetten! Ik maakte deze gepofte zoete aardappel met gegrilde asperges voor de lunch. Top hem lekker af met wat gerookte zalm en een zacht gekookt of zelfs gepocheerd eitje!


15. Zoete aardappel friet (uit de oven)

En tot slot mogen de zoete aardappel frietjes uit de oven natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje! Dit recept is grote favoriet op de site en mag best een keertje voor tijdens de lunch! Heerlijk met een (vegan) mayonaise, lekker dippen in guacamole of een van onze hummus recepten!


Ben jij ook grote fan van zoete aardappel? Deel jouw favoriete gerecht met ons in de comments hieronder. Check hier in ieder geval nog meer recepten met zoete aardappel voor ontbijt, lunch of diner.

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze zoete aardappel recepten wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago