Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze Franse Galette met champignons en kastanjes proberen. Lekker met prei, geitenkaas en honing is dit een verrukkelijk vegetarisch hoofdgerecht om van te smullen en ideaal voor een dagje zonder vlees!

Wat is een galette?

Galette is een benaming uit de Franse keuken en geeft een ronde platte deegvorm aan met vulling die zowel hartig als zoet kan zijn. Het deeg dat hiervoor gebruikt wordt is vaak een korstdeeg, maar bladerdeeg of (crepe)beslag kan ook. Ze danken hun rustieke vorm en uiterlijk aan het feit dat ze niet in een ronde vorm worden gebakken, maar bijvoorbeeld vrij op de bakplaat in de oven. En er zit GEEN romige vulling van eieren of slagroom in zoals bij een quiche. Ik had nog een doosje voorgekookte kastanjes in huis te hebben en besloot daar deze hartige galette met champignons en kastanjes van te maken. Een heerlijk gerecht dat perfect bij nog wat koude en natte dagen past.

Nog meer heerlijke recepten voor galette

Deze heerlijke hartige galette met champignons en kastanjes zou je zomaar eens tijdens een vakantie in Bretagne kunnen tegenkomen. De streek staat namelijk bekend om de galette met zowel hartige als zoete vulling. Wist je dat ze daar de boekweit pannenkoeken ook een galette noemen? Omdat ze deze namelijk ook naar binnen over de vulling heel vouwen. Probeer daarom ook eens dit recept voor een Bretonse boekweitpannenkoek met ham, ei en spinazie. Of ga voor Nanda’s vakantierecept voor Galette Campagnard met aardappels en camembert. Daarnaast is deze zoete galette met appel en frangipane ook een aanrader!


Print

Galette met champigons en kastanjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Die Fransen weten wel hoe je snelle en makkelijke hartige taarten maakt. Deze galette met champignons en kastanjes is dan ook een regelrechte aanrader om een keertje te maken. Lekker met prei, geitenkaas en honing is dit een verrukkelijk vegetarisch hoofdgerecht om van te smullen. 

Ingredients

Scale

Voor het galette deeg:

  • 125 gram bloem
  • 50 gram boekweitmeel
  • 125 gram KOUDE roomboter
  • snufje zout
  • 23 el. KOUD water
  • 1 eidooier, voor het bestrijken

Vulling:

  • 250 gram kastanje champigons
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram voorgekookte kastanjes
  • 1 el. gedroogde Provencaalse kruiden
  • 2 el. slagroom
  • 1 el. cognac
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 12 el. honing
  • peper & zout
  • roomboter, voor het bakken

Extra:

  • foodprocessor
  • huishoudfolie
  • bakpapier

Instructions

  1. Maak als eerste het deeg voor de galette. Stop hiervoor bloem, boekweitmeel, boter en zout in de foodprocessor en laat draaien. Tussentijds voeg je lepel voor lepel het koude water toe en laat opnemen tot het deeg zicht samenpakt tot een bal. Pak het deeg in huishoudfolie en plaats in de koelkast om 1 uur te laten koelen.
  2. Boen de champignons schoon en snijd in plakken. Pel en snipper de ui. Snijd de prei in de lengte doormidden en spoel goed uit onder de koude kraan om evt. zand te verwijderen. Snijd de prei daarna in halve ringen. Pel de knoflook en pers deze uit.
  3. Verwarm een hapjes pan of koekenpan op medium vuur en bak de uien en knoflook glazig in 2 -3 minuten. Voeg de champignons en de prei toe en bak deze ook 4-5 minuten mee. Verbrokkel de voorgekookte kastanjes boven pan, voeg de Provencaalse kruiden toe en bak mee al omscheppend gedurende 2 minuten. Blus af met de slagroom en cognac,, breng op smaak met zout en peper, schep nog een laatste keer goed om en zet daarna het vuur uit en laat een klein beetje afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (165 hetelucht). Leg een baklaat vast klaar en plaats een stuk bakpapier op het aanrecht.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en druk met de hand of met een deegroller uit op het bakpapier. Gebruik gerust wat extra bloem op de roller en probeer een ronde lap van een halve cm dikte te maken. Trek het vel bakpapier daarna van het aanrecht op de bakplaat.
  6. Schep nu de gebakken groenten over de deeglap maar houd zo’n 2 -3 cm van de rand vrij. Verkruimel de geitenkaas over de groenten en sprenkel de honing er overheen.
  7. Vouw nu voorzichtig de vrije rand van het deeg naar binnen, over de groenten heen, tot een galette vormt. Kwast de bovenkant van het deeg in met een losgeklopte eierdooier en bak de hartige galette met champignons en kastanjes in het midden van de oven gedurende 45 minuten.
  8. Laat de galette altijd een beetje afkoelen voor je hem van de bakplaat haalt. Het deeg is zeer kruimelig en valt uit elkaar. Je kunt de hartige galette lauwwarm of afgekoeld eten.

Eet smakelijk!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse hartige galette met kastanjes en champignons wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago

Homemade Kippensoep

Een homemade kippensoep maken is altijd lekker! Zeker in deze tijd van het jaar dat…

2 weken ago