Bijgerechten

Koreaanse Kimchi maken (met verschillende groenten)

Wij zijn thuis helemaal fan (lees: verslaafd) aan kimchi! Kimchi zijn gefermenteerde groenten die boordevol goede bacteriën voor de buik zitten.  Het is pittig, zout, tikkeltje zoet maar gewoonweg zo lekker dat je het gewoonweg eens zelf moet proeven. Daarnaast is Koreaanse kimchi maken niet moeilijk en kun je het in zoveel verschillende gerechten laten terugkomen. Een pot Kimchi in je koelkast is een aanwinst voor je gerechten en voor je buik!

Wat is Koreaanse Kimchi?

Als er een Koreaans gerecht is dat wereldwijd bekend en befaamd is, dan is het wel kimchi! Het zijn groenten die gefermenteerd worden in een sausje van o.a. zout, vissaus, knoflook, gember en Gochugaru (gedroogde Koreaanse chilipepers). De versie met Chinese kool (Baechu kimchi) is ronduit de bekendste Koreaanse kimchi, en is vergelijkbaar met mijn recept hieronder. Maar je kunt ook een snelle kimchi maken met bijvoorbeeld komkommers als basis (Oi Kimchi) of radijsjes (Kkakdugi kimchi). Mijn favoriete homemade KIMCHI is een combinatie van verschillende groente soorten zoals Chinese kool, wortel, prei, bosui en radijsjes. Zo proef je bij elke hap weer iets anders en daarnaast geven de verschillende groeten ook textuur en steeds een andere (stevige) bite. Wat heb je er verder voor nodig? Grote bakken of saladeschalen voor het mengen, weckpot(ten) en een beetje geduld!

Wil je meer leren over fermenteren en zelf zuurgoed maken? Dan is dit boek een echte aanrader! Daar staat tevens ook het recept in voor het maken van Polderkimchi met witlof.

Recepten met kimchi en zuurgoed maken

Wist je dat Koreaanse kimchi eigenlijk weinig calorieren bevatten maar wel lekker veel vitamines en mineralen? Wij serveren de gefermenteerde groenten dan ook vooral als groente bijgerecht voor de lunch of het avondeten. Die zelfgemaakte Koreaanse kimchi of polderkimchi is verrukkelijk tussen een tosti met kip of ham of roerbak het mee door je boerenomelet. Maar mijn kimchi is ook een heerlijke topping voor deze vegan bao broodjes en voor op de Korean Fried Chicken van TSFC in Utrecht. Binnenkort zal ik nog veel meer lekkere recepten met kimchi op deze site delen. Want de mogelijkheden hiermee zijn eindeloos! Check hier maar liefst 10x recepten om met kimchi te maken!


Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Koreaanse Kimchi maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kimchi zijn gefermenteerde groenten die boordevol goede bacteriën voor de buik zitten.  Het is pittig, zout, tikkeltje zoet maar gewoonweg zo lekker en past bij heel veel (Aziatische) gerechten. Deze Koreaanse kimchi maak je o.a. met Chinese kool, wortel, prei, bosui en gochugaru gedroogde chilipepers. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 1 pot met inhoud 2 Liter 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Fermenteren
  • Cuisine: Koreaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 Chinese kool (ca 800900 gram)
  • 200 gram wortels
  • 34 bosuien
  • 1 bosje radijsjes
  • 1 kleine prei
  • 2 el geraspte knoflook
  • 2 el geraspte gember

Voor het inmaakvocht:

  • 1 el. ketan rijstmeel (optioneel) *
  • 100 ml water (optioneel) *
  • 5 el. Koreaanse ‘Gochugaru‘ gedroogde chili poeder *
  • 2 el. sojasaus
  • 2 el. vissaus
  • 2 tl. suiker
  • ½ geschilde peer, geraspt
  • 2% zeezout (ca 30 gram)

Extra:

  • fijne rasp (bijv. microplane)
  • steriele inmaakpot 2 liter **
  • wegwerp handschoentjes (horeca)

Instructions

  1. Halveer de Chinese kool, laat de aanzet er aan spoel de bladeren goed uit onder de koude kraan om evt. zand te verwijderen. Leg de helften plat neer en snijd in de lengte in  3 – 4 repen. Draai daarna een kwartslag en snijd repen van 3 cm dikte. Het zullen haast vierkantjes kool worden. Verplaatst de kool naar een (of twee) ruime mengscha(a)l(en).
  2. Stop het ketanmeel en water in een klein pannetje en verwarm dit tot een papje. Dit duurt een paar minuten en je dient te blijven doorroeren. Zet daarna apart om af te koelen. Deze stap is overigens optioneel, maar zorgt ervoor dat het vocht een beetje indikt.
  3. Maak de wortel, ui , bosui, radijsjes en prei schoon. Snijd de wortel in dikke schuine reepjes. Snijd de bosui in stukken van 3 -4 cm lang. Snijd de radijsjes in plakjes of partjes. Snijd de prei in ringen. Meng alle gesneden groenten bij elkaar en weeg dit af – zonder de kom heb je ongeveer 1500 gram totaal benodigd.
  4. Je weegt nu 2% zout af op basis van netto gewicht van deze groenten, in dit geval is dat dus 30 gram. Strooi dit over de groenten.
  5. Pel de knoflook, schil de gember en rasp beiden boven de mengkom(men). Voeg de sojasaus, vissaus, suiker, geschilde peer en rijstmeelpapje toe. Ook deze verhoudingen zijn op basis van 1500 gram groenten. Vermeer of verminder dus waar nodig. Trek nu handschoenen aan en kneed licht (lees: masseer) alles zachtjes maar goed door elkaar. Laat daarna de kom 30 minuten staan tot het geheel begint te slinken.
  6. Stop nu steeds een handje van de kimchi in de weckpot. Druk tussendoor steeds goed aan. Vul de pot echter niet tot de rand, hou iets van 4-5 cm vrij ivm gasvorming en uitzetten. Wat je eventueel over hebt stop je dus in een 2e pot(je). Maak de bovenrand van de weckpot(ten) goed schoon met keukenpapier.
  7. Sluit vervolgens de pot(ten) en laat de kimchi gedurende 10-14 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Laat dan geregeld (lees: elke dag) de overdruk ontsnappen door de pot even te laten ‘sissen’ en druk daarna de groenten met een lepel even goed omlaag terug het vocht in. Door het fermentatie proces en het zout zal er steeds meer ‘vocht’ in de pot komen. Begin na 10 dagen met proeven, vind je de smaak goed verplaats dan de pot naar de koelkast want daar blijft hij weken tot maanden houdbaar.

Eet smakelijk!

Notes

* Vervang het rijstmeel papje uit stap 2 en (een deel van) de Koreaanse ‘Gochugaru‘ gedroogde chilipeper poeder door 5 volle eetlepels Koreaanse ‘Gochujang‘ rode peper pasta. Deze is al ingedikt met rijstmeel en voegt zo ook nog meer smaak toe.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het zelf maken van Koreaanse kimchi met kool en wortel.

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago