Weet jij de verschillen tussen quiche en hartige taart? Deze taarten zijn ideale gerechten voor restjes groenten en er zijn zo veel verschillende mogelijkheden. Ik leg je uit wat het verschil is tussen quiche en hartige taart en heb maar liefst 15 + recepten voor je op een rijtje gezet!
Het verschil tussen een quiche of hartige taart is minimaal. Ik denk dat er ook genoeg mensen zijn die denken dat het ook gewoonweg hetzelfde is. Ik was zelf ook jarenlang in die veronderstelling. Maar inmiddels ben ik er achter dat er zijn toch wel een paar essentiële kleine verschillen inzitten. Op deze website vind je maar liefst 15 quiche en hartige taart recepten terug en die ga ik uiteraard ook even voor je op een rijtje zetten!
Een quiche is een open hartige taart, gemaakt met een bodem van zanddeeg. Dit deeg is wat steviger en brokkeliger dan bijvoorbeeld bladerdeeg. Je maakt een quiche door simpelweg een springvorm te bekleden met bakpapier en hier een lap zanddeeg in te plaatsen. Als bodem en met een opstaande rand. De vulling voor een quiche is altijd een mix van eieren en room, die je lekker luchtig opklopt. Daarna voeg je (voorgegaarde) groenten, vis of vlees toe aan de mix en schenk uit op de zanddeeg bodem in de springvorm. De bovenkant laat je dus onbedekt of open.
Een hartige taart lijkt daarbij heel veel op een quiche, maar kan en mag zowel met zanddeeg als bladerdeeg gemaakt worden. Bladerdeeg is wat vetter en zachter van structuur en daarbij hoeft de vulling dus ook niet per se eieren of room te bevatten. Daarnaast kan een hartige taart ook met een gesloten of dichte bovenkant zijn. Dit ziet je in Engeland bijvoorbeeld heel vaak. Je hebt in dag geval vaak een dubbele portie deeg benodigd om na het vullen een extra lap zanddeeg of bladerdeeg op de bovenkant te plaatsen. En vaak worden en dan ook nog wat extra stukjes deeg met een koekjesuitsteker gestoken en bovenop de hartige taarten ter decoratie aangebracht.
Tja, dat is eigenlijk gewoon een ‘omgekeerde‘ (appel)taart. Waarbij je vulling dus eerst in de springvorm gaat en daarna een lap zanddeeg (of bladerdeeg) bovenop wordt geplaatst. Van de tarte tatin is de versie met appel natuurlijk het meest bekend. Het recept is ooit als foutje ontstaan, maar zorgde wel voor heerlijk gekarameliseerde appels. Maar je kunt deze omgekeerde taarten ook lekker hartig van smaak maken met bijvoorbeeld uien of rode bieten en is dus een leuk alternatief voor hartige taart maken. Deze recepten krijg je er van mij als bonus bij!
(klik op de foto om rechstreeks naar de recepten te gaan)
2. Quiche met zoete aardappel, bloemkool en pompoen
3. Italiaanse quiche met pesto en mozzarella
4. Pompoen quiche met spinazie en geitenkaas
5. Boerenkool quiche met cranberry compote
6. Italiaanse quiche met courgette en zongedroogde tomaten
7. Hartige taart met champignons, prei en blauwe kaas
8. Hartige taart met zalm en prei in bladerdeeg
9. Hartige taart met groene groenten
10. Italiaanse Hartige kaas taart
11. Indiase currytaart met doperwtjes
12. Hartige taart met vis (Fish Pie)
13. Hartige vierkazen taart met Port
14. Hartige taart met asperges, ham en geitenkaas
15. Mini Brie taartjes met vijgen en pecannoten
16. Tarte tatin met appel (glutenvrij en vegan)
17. Tarte tatin met tomaat en sjalotjes
18. Tarte tatin met rode bietjes en geitenkaas
Tot zo ver alle ins en outs over de verschillen tussen quiche en hartige taart! Ik hoop dat jullie net zo veel zullen genieten van deze recepten als wij. Enne als je het een keertje door elkaar haalt is dat helemaal niet erg hoor!
groetjes, Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met een van deze quiche of hartige taart recepten!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…