Wij houden wel van een portie borrelen in casa di Betty! En met een paar simpele bereidingen zet je een overheerlijke Tel Aviv Style borrelplank op tafel! Je kunt veel dips natuurlijk kant en klaar in de winkels kopen, maar zelfgemaakt is toch het allerlekkerst!

Borrelen met pita en meer

Eerder dit jaar schreef ik al over het Borreltijd kookboek van Susan Aretz en het inspireerde mij om thuis ook aan de slag te gaan met een Tel Aviv Style borrelplank! Denk daarbij aan gebakken pita chips, lekkere rauwkost en natuurlijk overheerlijke dips die hun oorsprong in het Midden Oosten vinden. Veel recepten hiervoor staan namelijk al (jaren) gewoon op deze website, dus ik bedacht om er een aantal te combineren tot een mooie plank voor bij de borrel! Heerlijk om te delen en om van te genieten!

Nog meer lekkere Tel Aviv style recepten

Naast deze verrukkelijke Tel Aviv style borrelplank hebben wij nog meer recepten geïnspireerd op deze stad! Laat je verleiden tot het Midden Oosten en geniet bijvoorbeeld van deze aardappel ‘latkes‘ die traditioneel tijdens Chanoeka gegeten worden. ( en die kun je ook in een zoete aardappel variant maken). Maar een eigengemaakte ‘muhammara’ dip met granaatappel en walnoten is ook een mooie aanvulling op deze borrel! En wat dacht je dan van deze romige yoghurt dip genaamd “Labneh‘. Het afgelopen jaar kom ik ook op steeds meer plekken in Nederland de bekende ‘Sabich‘ tegen: een pitabroodjes met aubergine, ei en hoemoes!


Print

Tel Aviv style borrelplank

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zet een overheerlijke Tel Aviv Style borrelplank op tafel! Je kunt veel dips natuurlijk kant en klaar in de winkels kopen, maar zelfgemaakt is toch het allerlekkerst! Serveer pita broodjes chips met dips zoals hummus en baba ganoush en je feestje is compleet!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: borrel of voorgerecht
  • Cuisine: Midden-Oosterse

Ingredients

Scale

Voor de tahin borrelboter:

  • 75 gram ongezouten roomboter,
  • 25 gr tahin
  • 13 gr (Tomasu) sojasaus

Voor de baba ganoush:

  • 1 aubergine,
  • 25 gram tahin (sesampasta),
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst,
  • 1 el citroensap,
  • 0,5 tl komijn
  • zout & peper,
  • olijfolie extra vierge
  • eventueel: paar blaadjes verse munt of peterselie

Voor de hummus:

  • 200 gr kikkererwten uit blik of zak
  • 0.5 grote biologische citroen
  • 1 kleine teen knoflook
  • 0.5 tl gemalen komijn
  • 0.5 tl zout
  • 50 gram tahin (sesampasta)
  • 0.5 el olijfolie extra vierge
  • optioneel: 1 eetlepel harissa

Voor de pita chips:

  • 5 grote pita (of shoarma) broodjes
  • 3 el za’atar
  • 0.5 tl sumak
  • 0.5 tl zout
  • extra vierge olijfolie

Voor erbij:

  • groene olijven
  • snack paprika’s
  • snack komkommers
  • kerstomaatjes
  • plakjes gedroogde worst naar smaak

Instructions

  1. Maak als eerste het recept voor de tahin borrelboter klaar. Stop in een klein borrel of tapas schaalte en deze dient namelijk goed uit te harden in de koelkast.
  2. Daarna ga je de aubergines grillen in de oven en het recept voor baba ganoush maken. Stop in een klein schaaltje en bewaar daarna afgedekt in de koelkast.
  3. Vervolgens ga je ook nog aan de slag met het maken van de hummus kikkererwten dip. Voor een snelle borrelplank gebruik je kikkererwten uit blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken. Let op! die laatste zul je alleen een avond van tevoren al moeten voorweken en een paar uur voor je de borrelplank gaat maken moeten voorkoken met bakingsoda. Zie hiervoor het complete recept voor hummus maken. Erg lekker is overigens om voor het serveren een lepel harissa in het midden van je schaaltje hummus te plaatsen. Geeft ook meteen een beetje pit!
  4. Tot slot maak je de pita chips in de oven klaar. Deze kunnen namelijk zowel warm als koud gegeten worden.
  5. Beleg een groot dienblad met de schaaltjes met borrelboter, baba ganoush en hummus. Serveer de pita chips in een separate kom. En rangschik de rauwkost en worst er om heen. Dit mag eventueel ook in kommetjes geplaatst worden of leg gewoon om de dips heen op het dienblad.

Eet smakelijk!

Notes

Voor het samenstellen van deze borrelplank voor 3-4 personen heb ik de ingrediënten voor de smeersels gehalveerd. Zo bereid je dus kleinere porties van elke dip en boter, maar alles samen maakt een grote borrelplank. Ben je met meer personen, of wil je graag voorbereiden voor 2x een Tel Aviv Style borrelplank, doe dan de ingrediënten x 2 voor deze recepten – of maak het voltallige originele recept klaar.

BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met deze Tel Aviv style borrelplank!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago