Ontbijt Recepten

20x Recepten voor zelf brood deeg maken

Vers gebakken brood is het allerlekkerste dat er is! Maar schuilt er in jou een echte thuisbakker? Met deze 20x recepten voor zelf brood deeg maken ga ik het een stukje makkelijker voor je maken. Bak nu eenvoudig zelf brood, bolletjes en meer in eigen keuken!

Zelf brood deeg maken voor broodjes, bolletjes etc

Het weekend is voor mij de ideale gelegenheid om eens lekker uit te pakken met homemade brood, bolletjes etc. Het grootste nadeel van zelf brood maken is immers de lange rijstijd en daardoor voorbereiding.. tenzij je een eenvoudig platbrood gaat maken. Maar als iedereen lekker ligt uit te slapen, vind ik het heerlijk om beneden aan de slag te gaan met homemade brooddeeg! Hieronder deel ik dan ook 20 recepten voor zelf brood maken, van platbrood, tot normale broden met gist, maar ook bolletjes, zoete broodjes en meer. Dit zijn brood deeg recepten om met de hand te kneden of met behulp van een keukenmixer met deeghaak. In sommige gevallen zelfs geschikt voor in de broodbakmachine. Maar stuk voor stuk lekkere recepten om van te genieten!

Desembrood maken

Als je hier een kijkje komt nemen voor zuurdesem brood recepten dan wil ik je graag even doorverwijzen naar een ander pagina. Te beginnen met het maken van je eigen zuurdesem starter. Desembroden bakken zijn namelijk een hoofdstuk apart en je vind hier al onze recepten voor desembrood terug.


20x Brood Deeg Recepten voor zelf brood maken

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Platbrood met slechts 3 ingrediënten

Het meest makkelijke recept om brood te maken en dat met slechts 3 ingrediënten. Niet voor niets wordt platbrood in zoveel landen als bijgerecht geserveerd. En door de broden in te kwasten met een sesam-tijm olie worden ze zelfs nog lekkerder van smaak!


2.Frans witbrood (uit de broodbakmachine)

Het recept voor een super makkelijk Frans brood uit de broodbakmachine. In gedachten mag je van mij nog steeds een wandelingetje maken vanaf de camping, naar de Franse bakker. Maar in plaats van een baguette onder je arm, zet je nu de broodbakmachine aan voor een heerlijk Frans witbrood. En ja, je kunt dit recept ook mixen met een keukenmixer, een uurtje laten rijzen in de vorm en gewoon afbakken in de oven.


3. Bruine Bolletjes (van volkorenmeel)

Deze volkoren bruine bolletjes zijn heerlijk als ontbijt, lunch of bij de soep. Gemaakt met volkorenmeel dus beter voor je dan een wit zacht bolletje uit de winkel! Mijn ultieme weekend broodjes voor kaas en vleeswaren.


4. Breekbroodjes

Deze kleine broodjes die aan ‘elkaar’ zitten worden ook wel breekbrood of borrelbroodjes genoemd. Het zijn heerlijk kleine zachte bolletjes met een krokante topping van bijvoorbeeld sesamzaadjes, pompoenpitten of maanzaad. En deze breekbroodjes zijn makkelijk om te maken en gaan heel goed samen met bijvoorbeeld kruidenboter, voor bij de soep etc.


5. Traditionele Scones

Dit recept voor traditionele Britse scones maak je in een handomdraai klaar! Er komt geen gist, uitgebreid kneden of urenlang rijzen van het deeg aan te pas. Je zet deze high tea broodjes in nog geen half uur op tafel en serveert ze natuurlijk met clotted cream en jam of lemon curd.


6. Subway Broodjes

Voor de liefhebbers van de broodjes van Subway: Maak nu zelf je ‘Subway Rolls’ ! Ik heb deze broodjes met regelmaat afgehaald, maar nu kun je dus lekker zelf thuis aan de slag. Maak een Italian Subway Broodje, beter bekend als de B.M.T, belegd met vleeswaren, kaas en rauwkost (zie recept)! Deze mogen absoluut niet onbreken in dit overzicht voor zelf brood deeg maken.


7. Brioche Brood

Wil jij eens zelf brioche brood maken? Ik heb maar liefst 2 recepten voor je! Namelijk voor een klassieke brioche brood met gist. Let op deze moet wel enkele uren rijzen! Maar ook een super snelle variant met bakpoeder! Dit Franse brood is zo zacht van smaak en verrukkelijk met een beetje boter.


8. Hartige Scones met Kaas

Wist je dat je ook heerlijke hartige scones met kaas kunt maken? Het zijn geweldige kaasbroodjes voor de lunch of voor bij de soep en meer! En tevens een leuk variatierecept voor een high tea.


9. Surinaamse Roti plaat

De Surinaamse roti plaat is eigenlijk ook een soort platbrood en eentje die onmisbaar is bij Surinaamse kip masala. Ik maakte een eenvoudige roti plaat van kikkererwtenmeel (binnenkort online) en dat geeft hem een mooie oranje kleur.


10. Kwarkbrood met appel en rozijnen

In dit lijstje met 20x brood deeg recepten moet ik ook dit overheerlijk zoet brood recept met jullie delen. Kwarkbrood met appel en rozijnen, ook wel een kwarkbol genoemd bij de bakker, is gewoonweg een heerlijk zoet brood voor bijvoorbeeld Pasen. Of elke andere dag dat je er zin in hebt.


11. Glutenvrije broodjes met lijnzaad

Speciaal voor de gevoelige buikjes of diegenen die wat meer low carb willen eten maak je bijvoorbeeld deze glutenvrije broodjes met lijnzaad en hennepzaad uit het kookboek #Fitmom.


12. Hefezopf – Luxe Vlechtbrood

Als je ooit eens in een bakkerij in Zwitserland bent geweest dan ben je zeker de befaamde vlechtbroden (binnenkort online) genaamd Zopf (= vlecht) of Hefezopf (= vlecht met gist) tegengekomen. Het is een boterzacht witbrood dat ook wel ‘Butterzopf’ genoemd door de hoeveelheid boter in het deeg verwerkt. Uiteraard kun je het deeg nog meer op smaak brengen met bijvoorbeeld vanille, kardemom of zelfs citroen, net wat jij wilt.


13. Chocoladebrood (uit de broodbakmachine)

Dit chocoladebrood is niet zo heel zoet van smaak, maar echt een aanrader voor in het weekend. Het is een zacht witbrood met stukjes chocolade er in. Heerlijk voor met een beetje boter of zelfs nutella. Of serveer een (half) plakje chocoladebrood voor bij de koffie.


14. Witte Puntjes (zoals voor puddingbroodjes)

Liefhebbers van banketbakkersroom zullen dit typisch Hollandse gebakje vast en zeker al kennen. Ik ging namelijk aan de slag met zelf Puddingbroodjes maken. Deze zachte witte puntjes met gele room zijn ook bekend als roombroodjes en is een guilty pleasure van velen!


15. Naan – Indiaas platbrood

Dit Indiase platbrood is een bijgerecht voor bij heel veel Indiase gerechten op deze website. In de basis heb je bloem, gist en yoghurt nodig en je maakt bakt daarna deze indiase platbroden lekker makkelijk in de koekenpan! Ik maakte dan ook drie variatie recepten voor zelf naan maken. Namelijk een naturel variant, eentje met knoflook en een gevulde versie met kaas.


16. Kaneelbroodjes

Voor mij gaan er geen feestdagen voorbij zonder kaneelbroodjes – ook wel Cinnabons genoemd ! Mijn oma serveerde deze al van kleins af aan tijdens bijvoorbeeld de paasbrunch. En deze zachte zoete broodjes met kaneel passen goed bij het ontbijt, lunch of gewoon voor bij de koffie en thee! Een van mijn favoriete recepten voor zoete broodjes maken.


17. Low Carb Brood (Glutenvrij)

Dit glutenvrije low carb brood maak je in slechts een paar minuten klaar. Met ei, amandelmeel en lijnzaad als basis pof je het beslag op in de magnetron en maak er een plakje brood van dat perfect in je Atkins of Keto dieet past!


18. No Knead Bread (Brood zonder kneden)

Dit recept voor no knead bread is heel eenvoudig te maken, het bestaat ook slechts uit 4 ingrediënten. Als je brood gaat maken zonder kneden dan moet je wel rekening houden met een rijstijd van 12 – 16 uur (Overnight brood zeg maar) maar het resultaat is echt lekker!


19. Maisbrood (Cornbread)

De eerstvolgende keer dat thuis de barbecue aan gaat, doen we lekker alsof we op vakantie in Amerika zijn. Ga je bijvoorbeeld pulled pork of ander slow cooked vlees maken, dan moet je eigenlijk ook meteen dit maisbrood met courgette erbij maken. Cornbread is super lekker en ik doe er zelfs nog een courgette doorheen voor extra vezels en vitamientjes.


20. Notenbrood met rozijnen (Glutenvrij)

Dit homemade notenbrood met rozijn en pompoenpitten is absoluut niet moeilijk om te maken en zet je in een mum van tijd in de oven. Dit glutenvrije brood is een gezond en voedzaam ontbijt of tussendoortje. Daarnaast is dit recept ook nog eens glutenvrij!


BONUS: Lijnzaad Crackers

Voor diegenen die eens liever crackers eten in plaats van een sneetje brood. Deze lijnzaadcrackers zijn een heerlijke variatie en ook nog eens glutenvrij!


Tot zo ver 20x recepten voor zelf brooddeeg maken. Ga dus thuis zelf aan de slag met het bakken van hele broden, bolletjes, scones en meer. Daarnaast hebben we natuurlijk nog heel veel recepten voor en met brood, maar ook die je kunt maken met kant-en-klaar deeg, zoals bijvoorbeeld vers croissant deeg of bagels.

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een de slag wilt gaan met het zelf bakken van brood. Met deze 20x recepten voor zelf brood deeg maken ga je vast iets lekkers kunnen vinden!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago