Voor deze Meatless Monday maakte ik een zeer smaakvolle Italiaanse aubergine stoofpot met stokbrood. Neem even de tijd om de stoofpot lekker zachtjes te laten stoven. Daardoor vermengen de smaken van de aubergine en tomaten goed met elkaar en is hij nog lekkerder!
Italiaanse keuken
Dat ik gek ben op de Italiaanse keuken is volgens mij wel een understatement. Heerlijk, die enorme variatie aan pasta’s, soepen, vleesgerechten en pizza’s niet te vergeten. En zo ontdekte ik afgelopen zomer in Italië deze aubergine stoofpot. Het stoofpotje doet een beetje denken aan caponata maar is toch weer heel andere en is zowel warm als koud heel lekker. Ondanks dat het 38 graden Celsius was buiten, genoot ik in de schaduw op het terras van die stoofpot met een lekker glas rode wijn ernaast. En daar had ik nu met dit heerlijk lenteweer ook wel weer zin in. Dus ik ben de keuken ingestapt en volgens mij heb ik de smaak aardig weten te evenaren!
Nog meer vegetarische Italiaanse gerechten
Ik serveerde deze Italiaanse aubergine stoofpot met stokbrood, maar je kunt er bijvoorbeeld ook je favoriete pasta of gebakken aardappels bij serveren. Zoek je meer inspiratie voor vegetarische, Italiaanse gerechten? Niet alleen dit Italiaanse stoofpotje is een aanrader. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze heerlijke Italiaanse piadina’s met gegrilde groenten en deze gevulde aubergine rolletjes met tomatensaus. Heerlijk voor de Meatless Mondays (of later in de week!).
Recept: Italiaanse aubergine stoofpot
Voor deze Meatless Monday maakte ik een zeer smaakvolle Italiaanse aubergine stoofpot met stokbrood. Neem even de tijd om de stoofpot lekker zachtjes te laten stoven. Daardoor vermengen de smaken van de aubergine, tomaten en olijven goed met elkaar en is hij nog lekkerder! Ook erg lekker met pasta overigens!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 45 min.
- Total Time: 1 hour
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 1 aubergine
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram zwarte olijven
- Blikje tomatenpuree (70 gram)
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 groentebouillonblokje
- 2 el. balsamico-azijn
- 1.5 tl. gedroogde oregano
- peper & zout
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- Olijfolie om te bakken
- Evt. stokbrood om erbij te serveren
Instructions
- Snij de aubergine in blokjes en de ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook alvast uit. De olijven snij je in dunne ringen.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime hapjespan op middelhoog vuur. Bak de aubergine en ui totdat de aubergine lichtbruin begint te kleuren. Schep vervolgens de tomatenpuree, olijven en knoflook in de pan en bak een minuutje mee.
- Giet de tomatenblokjes in de pan, samen met 500 ml. water, het bouillonblokje, balsamico-azijn en oregano. Roer goed door.
- Zet het vuur laag en laat dit gerecht gedurende 45 minuten zachtjes stoven. Roer tussendoor regelmatig door. Snij ondertussen het stokbrood alvast in stukken.
- Aan het einde van de stooftijd vermaal je flink wat peper boven de pan, breng eventueel op smaak met zout en schep nog even door. Serveer de aubergine stoofpot met de Parmezaanse kaas eroverheen verdeeld en het stokbrood ernaast.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf deze Italiaanse aubergine stoofpot wilt gaan maken!
Geef een reactie