Hummus is een recept dat bij mij niet meer weg te denken is uit de keuken. Tijdens de lunch gebruik ik hummus vaak als vega broodbeleg, maar je kunt er nog veel meer lekkere dingen en variaties mee maken! Check dan ook gauw 10x recepten met hummus ter inspiratie! Je kunt hiervoor zelf aan de slag gaan met hummus maken, of koop een goede kant-en-klare hummus in de supermarkt of Libanese buurtwinkel.

Wat is hummus?

Hummis is hip en hot! Niet alleen in de straten van Tel Aviv, maar inmiddels ook bij menig restaurants in Nederland. Hummus is een puree op basis van o.a. kikkererwten, sesampasta (tahin of techina), knoflook en citroen, die veelal als spread of dip wordt gebruikt. Hummus (ook wel: humus, hoummous, choemus of hoemoes) vindt zijn oorsprong in de Libanese keuken en wordt over het algemeen met pita brood of platbrood gegeten. Maar ook in het noorden van Afrika staat de kikkererwtendip veelal op tafel. Op de website heb ik de afgelopen jaren best wel wat recepten hiermee gedeeld, dus hoog tijd om eens 10x heerlijke recepten met hummus op een rijtje te zetten voor jullie!

Wat kun je met kikkererwten maken?

Dit kikkererwten zijn dus een van de twee hoofdbestanddelen van hummus. Sesampasta ‘tahini’ is de andere en die tezamen vormen de basis van hoemoes! Je kunt hier niet alleen de traditionele dip van maken, maar je kunt je hummus ook ‘pimpen’ met extra groenten, vlees en diverse kruiden. In Tel Aviv zullen ze misschien lachen als je vertelt dat je rode bieten met de kikkererwten pureert, maar lekker en voedzaam is het wel! Varieer er dus gerust op los met een van onderstaande hummus recepten! Gebruik je hummus als vegan broodbeleg, besmeer er je pitabroodjes of pizza’s mee. Scheur een stukje platbrood af en dip in de hummus. Of pak helemaal uit met een super deluxe hummus bowl – om te delen met anderen.


10x Recepten met hummus

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1.Basisrecept voor hummus maken

Elke hummus recept, hummus bowl of hummus dip maken begint met een goed basis recept! Ik geef je met liefde mijn basis recept voor hummus maken want dit is gewoonweg de lekkerste uit eigen keuken!


2. Hummus bowl met zoete aardappel

Dit is een gerecht waarbij de kikkererwtendip letterlijk centraal staat! Met een tikkeltje groene kleur en daar omheen allemaal heerlijke groenten om te dippen! Een zeer gezonde hummus bowl met zoete aardappel, avocado, komkommer en spinazie!


3. Hummus bowl met geroosterde Aubergine

Hou jij van lekker platbrood scheuren en daar je hummus dip met ‘oplepelen’ ? Dan is dit gerecht voor jou! Vul een diep bord met de kikkererwten dip, maak een kuiltje in het midden en top af met zachtgegaarde aubergines, augurken en pijnboompitten! Oeh la la!


4. Hummus met pompoen

Op deze zomerse dagen houden we ook wel van een lekker zomers kleurtje op tafel! Deze fel oranje hummus dankt zijn kleur aan geroosterde pompoen! Het maakt een heerlijke romige kikkererwten dip met de notige smaken van pompoen!


5. Pizza met hummus en falafel

Hummus op een pizza? Jazeker! het is namelijk een uitstekende vegan eiwitrijke vervanger voor kaas. Deze pizza met falafel en hummus besmeerde ik met rode bieten hummus en liet dus ook de tomatensaus achterwege. Die wil je gewoonweg ook proeven!


6. Hummus Bowl met pulled chicken

Dit gerecht was echt mijn grote favoriet om af te halen bij Juuls Hummus in Utrecht. Een hummus bowl met pulled chicken! Inmiddels maak ik de kip zelf klaar in de slowcooker, dus kon zelf een heerlijke variatie voor deze op de site zetten! Deze mocht absoluut niet ontbreken in dit lijstje met 10x recepten met hummus!


7. Hummus met rode biet

Jaa daar hebben we hem! Een homemade hummus met rode bieten! Een tikkeltje zoet van smaak maar wel lekker op smaak gebracht met Arabische kruiden. Dit is een bijzonder hummus recept, maar eentje die ik maar al te graag op brood smeer of bij de borrel als dip serveer! Ben heel benieuwd wat jij er van vindt?


8. Hummus Bowl met courgette & falafel

Dit gerecht kwam tot stand op een zomse avond dat ik eigenlijk niet zo heel veel zin had in koken. Ik pakte simpelweg wat groenten uit de groentelade van de koelkast om op te maken, en bakte er heerlijk falafelballetjes bij. In deze hummus bowl kwamen vervolgens alle smaken goed samen en maakte een heerlijke vegan maaltijd voor 2!


9. Pita met Falafel, hummus en gegrilde groenten

Dit gerecht is best bekend in de Libanese keuken en je komt het dan ook bij diverse streetfood of hummus tentjes tegen. Een platbrood besmeert met hummus, falafel en gegrilde groenten. Pita falafel ook wel! Het recept voor deze ‘sabich met aubergine en ei‘ is overigens ook een aanrader hoor!


10. Hummus bowl met champignons

En tot slot nog een humm .Hummus bowl met champignons! Dit recept komt binnenkort nog online! Maar zeg eens eerlijk: een romige kikkererwtendip met pittige gebakken champignons klinkt toch heel goed? Met een kneepje citroen om alle smaken lekker samen te brengen!


Tot zo ver 10x recepten met hummus om van te smullen! Zijn jullie ook enorm fan van deze kikkererwten dip? Ik hoor dan ook graag welke van deze recepten jouw favoriet is! Heb je nog tips of aanvullingen hierop? Deel ze dan even in de comments hieronder!

Dank je wel! Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als aan de slag wilt gaan met een van deze 10x recepten met hummus maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago