De winter is natuurlijk DE tijd van het jaar om stamppot op tafel te zetten. En omdat het nog eventjes duurt voor de lente gaat beginnen, zette ik 10x stamppot recepten op een rijtje, die de afgelopen jaren reeds op de blog zijn verschenen. Je zult blij verrast staan van de smaakcombinaties!

Lekkere Hollandse recepten

Als er een ding is waar de Nederlandse keuken bekend om staat, dan is het wel onze voorliefde voor groenten en dan met name de aardappel! Stamppotten zijn onlosmakend verbonden met ons land en deze site staat dan ook bol van de stamppotten en lekkere Hollandse recepten.

Varieer met stamppot maken

Stamppot is niet alleen lekker makkelijk te maken. Je gooit letterlijk alles in 1 pan en prakt het bij elkaar. Maar er valt zo veel mee variëren! Je kunt er natuurlijk een rookworst bij serveren of draadjes vlees. Pulled Pork bleek ook een succes nummer en anno 2020 is de vegetarische stamppot ook een blijver! Varieer er dus lekker op los tijdens stamppot maken en eet smakelijk alvast!


10x Stamppot Recepten:

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Witlof stamppot met piccalily

Ik hou we van een lekker zuurtje of pickles bij mijn stamppot. Deze witlof stamppot maak je dan ook helemaal af met piccalily en zilveruitjes! Met recht een heerlijk winters recept om van te genieten!


2. Hete Bliksem (Stamppot met appels)

Hete Bliksem is een traditioneel Hollandsch stamppot recept. De variant met appels is een tikkeltje zoet, maar kan een liefhebber dan ook erg waarderen. Traditoneel geserveerd met een rookworst in plakjes, maar wist je dat pulled pork hier ook zooo lekker bij is?


3. Boerenkool stamppot met zoete aardappel en hazelnoten

Speciaal voor de vegetariërs onder jullie: een Boerenkoolstamppot met zoete aardappel. En met smaakmakers zoals feta, zoete uien en gebakken hazelnoten, heb je een heerlijk bite te pakken.


4. Sukadelappen met hutspot van bospeentjes

Stoofvlees past natuurlijk perfect bij deze tijd van het jaar! En deze sukadelappen passen bij semi-zoete aardappelstamppotten. Een hutspot met gestoofde sukadelappen is dan ook een combinatie die niet stuk kan. En het bij 1x opscheppen houden zal nog wel eens een probleem kunnen worden.


5. Zilte Stamppot met lamsoor en ijskruid

Tijdens een bezoek aan ons geliefde eiland Texel, kwam ik in aanraking met zilte groente. Tegenwoordig kun je bijv. Lamsoor gewoon in de supermarkt vinden en dat is een goede zaak. Voor liefhebbers dus een zilte stamppot met lamsoor en ijskruid, geserveerd met een stukje witvis. Dit stamppot recept zal het ook heel goed in de zomer doen!


6. Italiaanse Stamppot met zoete aardappel

Tijdens een Meatless Monday zet je dit heerlijke vegetarische recept voor Italiaanse stamppot met zoete aardappel op het menu.  Met o.a. tomaatjes, mozzarella en pesto, maak je een verbluffende twist op de Hollandsche pot. Lekker is het sowieso! De vleesliefhebber kan er bijvoorbeeld wat uitgebakken spekjes of krokante Italiaanse ham bij serveren.

7. Bietjes stamppot met pompoen

Nog zon overheerlijke vegetarische stamppot is deze kleurrijke variant met rode bietjes en geroosterde pompoen. Maak de stamppot af met geitenkaas en je hebt een heerlijk, vullende vegetarische maaltijd.


8. Blote Billetjes in het gras (met snijboon)

Ik kreeg al heel veel leuke reacties van lezers, toen er een recept voor ‘Blote Billetjes in het Gras’  online kwam. Het is simpelweg een snijbonenstamppot met witte bonen. Jullie konden er wel om lachen gelukkig! Het liefst serveer ik hier gebakken kabeljauw en boterjus bij. Maar met plakjes rookworst is hij ook verrukkelijk!


9. Prei stamppot met 3 kazen

Prei is zo’n groente waar ik zelf jammer genoeg te weinig mee kook. Maar maak er eens deze prei stamppot mee en je zult blij verrast worden. Heerlijk op smaak gebracht met 3 kazen en een mosterd jus! Lekker hollands dus!


10. Pittige Zuurkool Stamppot

En tot slot de grote favoriet van mijn echtgenoot: dankzij zijn deels-Indonesische komaf, hoort er zelfs in de stamppot een beetje pit! Deze pittige zuurkool stamppot met rookworst en spekjes is niet voor amateurs. Het biedt wel een mooi contrast met zuurkool, wat door veel mensen vaak als ‘muffig’  wordt ervaren. Maar geloof mij: deze combinatie is om bij te watertanden!


Tot zo ver onze 10x stamppot recepten. Ik hoop dat jullie hier heel veel lekkere inspiratie uit kunnen halen voor  tijdens de koude winterdagen! Maar uiteraard vind je naast deze nog veel meer lekker stamppot recepten op de site! Mocht je een van deze recepten uitgeprobeerd hebben, laat je ons dan weten wat je er van vond?

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als een van deze 10x stamppot recepten wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago