Deze dame is dol op aardappels en de zoete aardappel is daarbij helemaal favoriet! Hij leent zich uitstekend voor klassieke aardappel recepten zoals deze zoete aardappel gratin uit de oven met room en kaas!

Zoete aardappels met room en kaas gratineren

Dat zoetje is gewoonweg heel lekker en een mooi contrast in klassieke aardappel recepten. Daarnaast bevat zoete aardappel veel beta-caroteen, dat is goed voor je weerstand EN je ogen en vind je ook terug in wortels! Maar omdat ik die laatste niet zo vaak eet, ga ik wat vaker voor de zoete aardappel optie bij mijn maaltijden. Tijdens de feestdagen spotte ik diverse verschillende kleuren zoete aardappel in de schappen, denk aan de normale oranje uitvoering maar dus ook gele\witte en paarse zoete aardappel. Het leek mij dan ook heel leuk om hier een mooi kleurrijk gegratineerd ovengerecht van te maken met bijvoorbeeld room en kaas!

Een beetje geïnspireerd door de film Ratatouille besloot ik om hem in deze mooie ronde waaiervorm te bakken. Maar bovenal is de smaak combinatie in dit recept voor zoete aardappel gratin erg lekker! Serveer hem als bijgerecht bij je favoriete stukken vlees, vis of gevogelte. Of simpelweg met een lekkere salade.

Nog meer recepten met zoete aardappel

Heb jij al wel eens zoete aardappel gegeten? Ik vind de smaak echt zo lekker en maak er dus regelmatig heerlijke recepten mee om van te smullen! Naast het recept voor deze zoete aardappel gratin kan ik je deze zoete aardappel frietjes ook aanraden! Maar wat dacht je van een gepofte zoete aardappel als ontbijt met ei, spek en kaas? Oeh la la! Tijdens een avondje TexMex doen deze vegetarische taco’s met zoete aardappel en feta vele mondjes van verbazing open vallen. En hoe klinkt een gezond chocoladebrood met zoete aardappel als basis je in de oren? Heerlijk met notenpasta, nog meer chocolade en granaatappel pitjes! Geniet heerlijk van die zoete aardappel dus! (Check hier ook 10x zoete aardappel recepten op een rijtje!)

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze zoete aardappel gratin er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!

Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Zoete aardappel gratin

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze dame is dol op aardappels en de zoete aardappel is daarbij helemaal favoriet! Hij leent zich uitstekend voor klassieke aardappel recepten zoals deze zoete aardappel gratin uit de oven met room en kaas!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 15 min.
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo zoete aardappels (liefst in oranje, geel en paars mix)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • ½ (groente) bouillon blokje
  • 3 el water
  • 200 ml kookroom
  • 30 gr geraspte kaas

Extra:

  • ovenschaal of ovenvaste koekenpan
  • mandoline of foodprocessor
  • aluminiumfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Vet een ruime ovenschaal of ovenvaste koekenpan in met wat olie.
  2. Schil de zoete aardappels. Gebruik vervolgens een mandoline (of foodprocessor met ‘plakjes’ rasp) om dunne ronde  plakjes van 2 mm dikte te snijden van de aardappels.
  3. Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in de ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Schuif in het midden van de oven en bak de zoete aardappelplakjes gedurende 40 minuten voor.
  4. Ondertussen pel je de knoflook en pers deze uit. Ris de kruiden van de takjes en hak fijn.
  5. Verwarm in een klein steelpannetje 3 el water, verkruimeld bouillon blokje, knoflook en kruiden. Zet daarna het vuur lager en en schenk de kookroom erbij. Hou gedurende 2-3 minuten net niet tegen de kook aan. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  6. Haal de ovenschaal of pan uit de oven, verwijder de folie en schenk hier het (afgekoelde) roommengsel overheen. Probeer zoveel mogelijk te verdelen. Tot slot bestrooi je het geheel met de geraspte kaas.
  7. Schuif daarna de schaal weer terug in de oven, zonder folie dus, en bak nog een extra 20 minuten af. Serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf deze zoete aardappel gratin wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago