Mama & Kind

Hoe laat je kinderen meer groenten en fruit eten

Het is de vraag die ouders van jonge kinderen wel vaker bezig houdt en ik hoop dat ik je met dit artikel kan voorzien van tips en recepten inspiratie over hoe je kinderen meer groenten en fruit laat eten. Daarnaast geef ik je ook tips voor gezonde (voorverpakte) snacks voor kinderen.

Een kind kopieert graag zijn ouders

Wij ouders zijn het grootste voorbeeld en leerschool voor onze kleine kinderen. Het is dan ook een gegeven dat een kind graag zijn ouders kopieert. Ga dus altijd gezamenlijk aan tafel, want als jij eet, doet je kind ook graag mee. Maar neem je kind ook mee in het hele proces van eten. Begin samen een moestuintje of kruidentuintje in de vensterbank en laat zien hoe eten groeit. Ga samen boodschappen doen. Laat je kind bijvoorbeeld 1x per week bedenken wat er gegeten gaat worden. Maak het eten samen klaar door je kind bijvoorbeeld groenten te laten wassen, snijden, in de pan te laten roeren en helpen bij het tafeldekken en opdienen er van. Dit hele proces maakt je kind alvast enthousiast in aanloop naar het eetmoment.

Het aanbieden van groenten en fruit

Daarnaast is het noodzaak om groente en fruit de normaalste zaak van de dag te laten worden. Zo wordt bij ons het ontbijt eigenlijk altijd gecombineerd met fruit (zie recepten suggesties hieronder). Geven wij bij de lunch altijd iets van rauwkost bij de boterham. Denk aan snoeptomaatjes, kleine worteltjes, plakjes of reepjes komkommer of zelfs paprika reepjes. Zo krijgt het kind alvast een voorsprong op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Maar vergeet ook de snack momenten niet! Kinderen hebben vaak tussen de drie hoofdmaaltijden door nog wel trek, dus maak gerust een kommetje gesneden fruit of rauwkost klaar. Of scroll even naar beneden voor een lijst met overheerlijke en gezonde(re) tussendoortjes voor kinderen.


Hoe laat je kinderen meer groenten en fruit eten?

(klik op de afbeeldingen om rechtstreeks naar het recept te gaan)


Ontbijt

Stel een voedzaam ontbijt van granen, eiwitten en fruit samen voor een goed begin van de dag! Havermoutpap is hier thuis de grote favoriet, want die kun je in 1001 variaties klaarmaken. Maar een smoothie met fruit is ook een goede manier om kinderen meer fruit en soms zelfs ‘verstopte’ groenten te laten eten. Deze recepten zijn in ieder geval altijd ‘goed’ bij ons thuis en papa en mama genieten er zeker ook heerlijk van!


Poffertjes met banaan


10x Havermoutpap


15x Gezonde smoothies


Bananasplit ontbijt


Ontbijtmuffins met appel


Homemade granola (in plaats van cruesli)


7x Smoothie bowls (koud)


Lunch

Of de lunch nu thuis, onderweg, op school of op de opvang genoten word.. ik denk dat de boterham hier 9 van de 10 keer centraal staat. Wissel hier lekker veel af en serveer niet alleen vleeswaren of kaas. Er zijn tegenwoordig zoveel vegetarische en gezondere broodbeleg te krijgen. En vergeet er niet standaard iets van groenten bij te geven. Een kleurrijke gevulde broodtrommel spreekt ook zekere aan, dus probeer ook eens een van deze recepten voor de lunch!


Boerenomelet


5x Bento Box


Grote paddenstoel rood met witte stippen


Kaas muffins met asperges en ham


Hummus met pompoen


Regenboog pannenkoeken


Doperwten pesto spread


Diner

Het avondeten is vaak de grootste uitdaging om kinderen groenten te laten eten. Dat is ook een van de redenen waarom ik mijn kids gedurende de dag al beetje bij beetje van groente tussendoor voorzie. Dan hebben ze alvast een kleine voorsprong. Maar ‘s avonds zijn er ook prima manieren om groeten te verstoppen in sauzen voor de pasta of lasagna. Maar ook in bijvoorbeeld soepen en in wraps.


Spaghetti Meatballs


Rijstmuffins met groene groenten


Wraps met krokante kip


Groentefriet van wortel, pastinaak en knolselderij


Groentensoep met balletjes


Lasagna Bolognese met lekker veel groenten


Vegetarische pizza’s met lekker veel groenten


Tussendoortjes

Ik vraag aan mijn driejarige dochter gedurende de dag of ze nog even iets wil ‘knabbelen’ of snacken. De ene keer krijgt ze groenten, dan fruit, maar af en toe ook een voorverpakt kidsproof tussendoortje. Door deze variatie zegt ze bijna altijd wel ja. Dit zijn mijn favoriete voorverpakte snacks, ook voor onderweg:


Bananen bonbons


Gezonde chocolademousse met avocado


Kiwi Lollys


Chocoladebrood met zoete aardappel


Watermeloen pizza


7x Bananabread


Tot slot

Met bovenstaande recepten en tips hoop ik dat het jou ook gaat lukken om je kinderen meer groenten en fruit te laten eten. Mocht je zelf nog leuke tips hebben om te delen met de rest? Laat de tip dan hieronder in de reacties achter!

Heel veel succes papa’s en mama’s! Maar bovenal eet smakelijk!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze tips om je kinderen meer groenten en fruit te laten eten er weer bij wilt pakken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Hartige taart met groene groenten

Het is weer Meatless Monday en oh my... Deze hartige taart met groene groenten proeft…

2 dagen ago

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 53 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

5 dagen ago

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

6 dagen ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

7 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

1 week ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

1 week ago