Cake recepten

Glutenvrije citruscake met blauwe bessen

Is deze taart geen plaatje om te zien? Ook voor de gevoelige buikjes kun je een overheerlijke taart op tafel zetten en dit taartje is een ode aan citrusvruchten! Deze glutenvrije citruscake met blauwe bessen en pistache is namelijk om van te smullen. Met een vleugje limoncello en limoenen maakt dit een heel bijzondere cake. Top hem af met een limoen-yoghurt glazuur en het feest is helemaal compleet!

Citroen is een alleskunner in de keuken

Het gezegde luid niet voor niets: “A lemon a day, keeps the doctor away“. De citroen is is supergezond, zit boordevol vezels en is gewoonweg een erg lekkerre smaakmaker in deze glutenvrije citruscake. Citroen is een echte alleskunner in de keuken: geschikt als vervanger van koffie, als smaakmaker voor salades, conserveermiddel voor bijvoorbeeld homemade jam. Maar mijn favoriete bereiding is toch wel in taarten en gebak, zoals deze glutenvrije citruscake. Datzelfde kan ook gezegd worden over zijn kleine broertje: de limoen die ook een glansrol krijgt in het recept.

Zelf glutenvrije citruscake maken

Dit recept voor een glutenvrije citruscake met blauwe bessen kwam ik tegen op de blog van I Like Ur Food, de blog van Inge die altijd wel een scheutje alcohol toevoegt aan het eten. Een scheutje liefde noemen we dat ook wel. Deze glutenvrije citruscake met blauwe bessen wordt heerlijk op smaak gebracht met verse limoenen en limoncello. Dat laatste is nog zo’n fantastisch product dat je met citroenen kunt maken. Het resultaat is een fluweelzachte cake met heerlijke citrussmaken. En voor de liefhebbers heb ik natuurlijk nog veel meer lekkere cake recepten en combinaties in petto! Deze glutenvrije citruscake is natuurlijk slechts een van onze heerlijke glutenvrije baksels. Check hier nog meer glutenvrije (bak) recepten.

Nog meer recepten met polenta

In dit recept gebruik je het glutenvrije polenta (meel) als basis voor de glutenvrije citruscake. Dit is een fijngemalen meel van mais en in Italie en omstreken wordt hier regelmatig een stevige pap van gemaakt ter vervanging van bijvoorbeeld aardappelpuree of pasta. Wil je dus eens een hartig recept hiermee uitproberen? Maak dan eens deze polenta met gebakken Italiaanse groenten en creme fraiche klaar! Ook heel lekker is deze pap van polenta met gebakken champignons, groene asperges en krokante kikkererwten! Onze Nanda maakte tevens deze in de oven gebakken polenta met groeten. In griekenland gebruikt men o.a. maisgries om een lekkere zoete versnapering te maken, genaamd Halva cake! Al deze recepten zijn vegetarisch en om van te smullen!


Print

Recept: Glutenvrije Citruscake met blauwe bessen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit taartje is een ode aan citrusvruchten! Deze glutenvrije citruscake met blauwe bessen en pistache is namelijk om van te smullen. Met een vleugje limoncello en limoenen maakt dit een heel bijzondere cake. Top hem af met een limoen-yoghurt glazuur en het feest is helemaal compleet!

  • Author: ILikeUrFood Blog
  • Prep Time: 20 min + 1 uur wachten
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 2 uur en 20 minuten
  • Yield: 16 personen 1x
  • Category: Cake
  • Method: bakken
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Ingrediënten citruscake:

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram kristalsuiker
  • 150 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 150 gram polenta (fijn maismeel)
  • 1 theelepel wijnsteenpoeder (=glutenvrije bakpoeder)
  • 3 limoenen (liefst biologisch)
  • 150 ml limoncello
  • 3 eetlepels vloeibare honing

Ingrediënten topping:

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels poedersuiker (of iets meer om het glazuur dikker te maken)
  • 100 gram blauwe bessen
  • 50 gram gepelde pistachenoten, grofgehakt

Extra: 

  • Springvorm, doorsnede 24 cm
  • bakpapier
  • keukenmixer
  • klein  (steel)pannetje

Instructions

  1. Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn (haal ze hiervoor minstens 30 minuten van tevoren uit de koelkast). Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Bekleed de  springvorm met bakpapier en vet eventueel de opstaande rand in met boter.
  2. Klop de boter met de suiker en amandelmeel tot een luchtig mengsel. Klop in een separate kom de eieren met 2 eetlepels Griekse yoghurt los. Meng deze vervolgens met een vork voorzichtig door het beslag. Ten slotte meng je de polenta met het bakpoeder en voeg dit ook aan het beslag toe. Roer voorzichtig door.
  3. Rasp de schil van de limoenen en pers deze vervolgens uit. Houdt 2 eetlepels limoensap apart. Vermeng de rest van het sap en rasp door het beslag. Meng dit goed door elkaar en giet het cakebeslag in de springvorm.
  4. Bak de cake gedurende 30 minuten op 180 graden (160 hetelucht). Verlaag daarna de oventemperatuur naar 160 graden (145 hetelucht) en nog eens 30 minuten extra, of totdat de cake gaar is. Dit kan je testen door een satéprikker er in te steken en te kijken of deze er schoon uitkomt.
  5. Vervolgens ga je een limoncello-siroop maken: Doe de limoncello met de honing in een sauspan en breng deze aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur laag en laat je de siroop nog 5 minuten verder pruttelen zodat de siroop iets indikt. Als de cake klaar is, haal je deze uit de oven, en met een satéprikker prik je hier vervolgens 20 gaatjes in aan de bovenkant van de cake. Vervolgens giet je de siroop over de cake en laat deze intrekken. Laat de glutenvrije citroencake in de springvorm afkoelen.
  6. Daarna maak je het glazuur voor de taart. Meng 250 ml Griekse yoghurt met 5 eetlepels gezeefde poedersuiker. De wilt een beetje stroperig glazuur krijgen, dus niet te vloeibaar. Voeg dus gerust een extra eetlepel poedersuiker toe. Roer als laatste de 2 achtergehouden eetlepels limoensap toe. Giet het glazuur over de taart en laat eventueel een beetje aan de zijkanten er van af druipen.
  7. Maak de glutenvrije citruscake af door de blauwe bessen en gehakte pistachenoten op het glazuur te verspreiden. Zet de taart in de koelkast zodat het glazuur (in circa 1 uur) hard kan worden. Serveer deze glutenvrije citruscake met blauwe bessen taart op kamertemperatuur (dus haal hem 30 minuten voor het serveren uit de koelkast)

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Hi Nasira,

      je zou bijvoorbeeld wat citroen limonade siroop kunnen gebruiken.
      Of maak een eigen mengsel van bijvoorbeeld vers uitgeperste citroen met een lepelje honing.

      Eet smakelijk in ieder geval.

  • Net de taart gemaakt, helaas totaal mislukt! ? Ik heb behoorlijk war taarten bak ervaring en heb het recept gevolgd maar taart is veel te nat en stort daardoorvin elkaar. Ik hoopte het nog te kunnen redden met glazuur en versiering maar de hoeveelheden voor de glazuur kloppen ook niet? Heb al stuk minder yoghurt genomen en veel, heel veel meer poedersuiker maar glazuur is ook veel te vloeibaar, waardoor de taart nu helemaal in stort.. ik ga m een andere keer nog eens proberenmet wat aanpassingen want de smaak is welgied!

    • hi Mariska,

      dat is jammer om te horen! Hij is bij ons namelijk goed uit te oven gekomen, maar inderdaad het 'glazuur' was niet uitgehard. Maar dat was prima. Ben blij dat je de smaak wel top vond! P.s je kunt altijd overwegen een deel van het amandelmeel te vervangen door een ander glutenvrij meel. Dat zou hem ook minder vochtig moeten maken.

      • Ik denk dat ik weet wat er mis is gegaan... bij de ingrediënten voor de cake staat 150ml Limoncello. Bij de ingrediënten voor de topping staat nog een keer 150ml Limoncello. Ik dacht dus dat er in totaal 300ml Limoncello nodig was, waarvan 150ml in de cake zelf! Ik heb vermoedelijk gedacht dat ‘de rest van het sap’ ook de 150ml Limoncello betekende. Maar nu vermoed ik dat het een foutje bij de ingrediëntenlijstbis en dat je de Limoncello alleen nodig hebt voor de topping. Dat zou verklaren waarom de cake zo nat was... ik ga het nu jog eens proberen!

  • Hallo Betina, de cake is zonder de Limoncello inderdaad prima gelukt.. ? Voor het glazuur heb ik 1 el yoghurt genomen en de 2 el limoensap maar toen had ik maar liefst 250 gr poedersuiker nodig om het nog enigszins stroperig te krijgen... ? Ik trap er met glazuur maken elke keer weer in, je hebt maar heel weinig vocht nodig.. als ik m nóg een keer maak zal ik de yoghurt eens weg laten en het alleen met poedersuiker en beetje limoensap (of Limoncello!) proberen! ?

    • Hi Mariska,
      dank je wel voor het laten weten, want dan kunnen de anderen hier ook mee aan de slag. En houdt er rekening mee dat een amandelmeelcake altijd een stuk vochtiger is dan normale cake. Het is een 'vetter' product en je mist de binding van gluten uit een normale bloem en cake recept.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago