Bijgerechten

Gepofte (zoete) aardappel maken

Op deze website vind je heel veel recepten met aardappels en zoete aardappels. Wij Nederlanders staan immers bekend als ‘aardappeleters’, dus we krijgen er blijkbaar geen genoegen van! Met onderstaand recept kun je dan ook zelf gepofte (zoete) aardappels in de oven klaar maken! Dat wordt smullen!

Grote (zoete) Aardappels poffen in de oven

Je kunt dit recept maken met zowel een grote, beetje kruimige aardappel. Gebruik in dat geval het liefste de aardappelsoorten Bintje, Sante of Maritiema, beter bekend als pofaardappels. Maar je kunt voor dit recept dus ook een grote zoete aardappel poffen in de oven! Simpelweg inwikkelen in alumiumfolie en laat de oven het werk doen. Je kunt je aardappels vooraf extra smaak meegeven door ze in te smeren met olie en kruiden, of leg een klontje boter en een geplette knoflook in de verpakking. Alles kan en mag natuurlijk. Maar het lekkerste vind ik om de gepofte (zoete) aardappel na het bakken te serveren met bijvoorbeeld roomkaas of kruidenkaas of zelfs kruidenboter bovenop. Die smelt dan lekker een beetje door de aardappel en maakt het geheel heerlijk romig. Enne, normaliter eet ik de schil niet op. Het kan wel, maar ik schraap hem liever uit.

Nog meer recepten met gepofte (zoete) aardappel

En als je hierna eenmaal weet hoe je zelf gepofte zoete aardappel uit de oven kunt maken, heb ik een aantal verrukkelijke recepten voor je in petto! Onze Nanda ging bijvoorbeeld aan de slag met deze Gepofte zoete aardappel met boerenkool en feta, maar ook een gepofte aardappel met huttekase en avocado! Vis en aardappels zijn ook een van mijn favoriete combinaties, dus probeer ook eens mijn gepofte aardappel met asperges & zalm! Of combineer met Mexicaanse smaakmakers en maak deze Tex Mex style gepofte zoete aardappel met guacamole! En wist je dat een gepofte zoete aardappel ook een fantastisch ontbijt maakt? Lekker met ei, kaas en spek! Check hier nog veel meer lekkere recepten met zoete aardappels. Enjoy!


Print

Recept: Gepofte (zoete) aardappel maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wij Nederlanders staan niet voor niets bekend als ‘aardappeleters’. Met dit recept kun je dan ook zelf gepofte (zoete) aardappels in de oven klaar maken! Gebruik een grote, beetje kruimige aardappel en pof deze in aluminium folie gaar in de oven. Serveer met bijvoorbeeld een lepel creme fraiche of kruidenboter.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 45 – 60 min.
  • Total Time: 1 uur en 5 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 grote ronde kruimige (zoete) aardappels
  • olijfolie
  • peper & zout
  • optioneel: (verse) kruiden naar wens
  • 4 grote stukken aluminium folie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hete lucht).
  2. Boen de aardappels schoon onder stromend water. Prik ze met een vork rondom in .. of  snijd ze kruislings in, niet door (!) en plaats elke aardappel op een stuk folie, met het ‘kruis’ naar boven.
  3. Besprenkel elke aardappel met 1 -2 theelepels olie en breng op smaak met peper en zout. Eventuele kruiden kan ook. Wrijf met je handen de aardappel rondom in (ook in het kruis). Vouw daarna het folie langs de aardappel omhoog, knijp en vouw de aardappel nauw sluitend dicht met de folie.
  4. Plaats de pakketjes op een bakplaat en pof de aardappels in het midden van de oven gedurende 50 – 70 minuten. Zoete aardappels zijn vaak rond 50 minuten al klaar.
  5. Vouw voorzichtig de folie open aan de bovenkant. Je kunt de aardappels in het folie serveren of verplaats naar een serveer bord. Een ‘ingekruisde’ aardappel kun je een vork bovenop iets prakken en daar een flinke eetlepel creme fraiche, roomkaas of kruidenboter op leggen. Serveer direct!

Eet smakelijk, Groetjes, Betty

Notes

Uiteraard kun je ook gepofte aardappel op de barbecue maken! De voorbereiding is natuurlijk hetzelfde. De garingstijd is afhankelijk van de barbecue. Bij een temperatuur tussen 160 – 200 graden laat ik de aardappels meestal een uurtje liggen. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf een gepofte (zoete) aardappel wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago