Recepten algemeen

15x wat kun je maken met een foodprocessor

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen een keukenmixer, keukenmachine, blender, staafmixer etc. Een foodprocessor is de Amerikaanse benaming van een keukenmachine. Ik vind het een heel handig apparaat want hij verwerkt namelijk voedsel op heel veel verschillende manieren. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag op wat kun je maken met een foodprocessor.

Wat is een foodprocessor?

In het verleden heb ik al eens een uitgebreid artikel geschreven over de voornaamste verschillen tussen de meest voorkomende keukenapparaten. Een foodprocessor is er hier een van en dit apparaat wordt ook altijd met meerdere opzetstukken geleverd. Van groente hakken, deeg snijden, raspen (fijn en grof) maar ook dunne plakjes maken… Soms is een keukenmachine zo uitgebreid dat je er een citruspers of eiwitklopper bij krijgt. Dan is je foodprocessor echt een handige alles-in-een apparaat en zeker de investering waard. Maar wat kun je dan allemaal maken met een foodprocessor? Ik gebruik hem voor de meest lekkere en uitlopende recepten. Check hieronder maar liefst 15 soorten recepten om te maken met deze keukenmachine.


15x Wat kun je maken met een foodprocessor?

(klik op de foto om rechtstreeks naar de recepten te gaan)


1. Bananabread

Het antwoord op de hamvraag: wat doen we met overrijpe bananen? Die verwerken we natuurlijk in een bananenbrood! Lekker, vaak gezond, heerlijk als tussendoortje en nog met best wat vitamines ook! En daarbij zijn de grote mengkom en scherpe mesjes van de keukenmachine onmisbaar. (Niet voor niets is bananabread de favoriet van de dietist.)


2. Baked Oats

Okee, voor een kleine eenpersoons portie Baked Oats maken gebruik ik ook geen foodprocessor – want dat is gewoonweg teveel schoonmaak. Maar voor een meerdere porties of een heel gezin is de ruime kom van de foodprocessor ideaal, zeker als je geen blender in huis hebt.


3. Bliss Balls

Deze zogehete ‘Bliss Balls’ zijn echte kleine vitamine bommetjes! Vaak gemaakt van gemalen noten, fruit of andere superfoods. Je kunt ze invriezen, in de koelkast bewaren en makkelijk in je handtas meenemen. Wie lust er wel nog een balletje?


4. Energierepen met quinoa en chocolade

Lekkere en gezonde tussendoortjes zijn altijd prima om te maken. Deze energierepen met quinoa en chocolade bind je samen met een smeuïge pasta uit de foodprocessor.


5. Guacamole

Zo’n foodprocessor is ook heel handig om zelf guacamole mee te maken. Vaak zit er een pulseer knop op om je groenten ‘grof’ te hakken. Maar je kunt de keukenmachine ook even flink laten draaien om tot een gladde avocado dip te komen.


6. Gratins van aardappel of groenten

Met de opzet schijf voor dunne plakjes maken is een mandoline compleet overbodig. Maak heerlijke fijne dunne plakjes groenten voor een ratatouille. Of ga voor een verrukkelijke aardappel gratin met kaas uit de oven.


7. Hartige taart of Quiche deeg

Wist je dat een foodprocessor ook gebruikt kan worden voor deeg maken? Met name deegsoorten die ‘koud’ dienen te blijven en je daarom liever met de messen ‘snijd’ in plaats van kneed met een mixer. Denk bijvoorbeeld aan korstdeeg of hartige taart of quiche deeg.


8. Hummus

Alleen al als je veel en vaak zelf hummus wilt maken, dan is een foodprocessor een must! De grote kom, krachtige motor en scherpe messen zijn perfect om je hummus gerust 5 – 10 minuten te laten draaien tot een fluweelzachte kikkererwten dip.


9. Carrot Cake en Corn Bread

Een taart vullen met geraspte stukje wortel? Jazeker, daarom is deze Carrot Cake thuis ook grote favoriet. Net als courgette of ananas verwerken in een maisbrood.


10. N’ice Cream

Bevroren producten zijn altijd lastig om te verwerken want het is immers vaak keihard. Een foodprocessor bevat over het algemeen een krachtige motor en vlijmscherpe messen. Wat bevroren fruit, groenten of ijsblokjes vermalen is dan ook vaak geen probleem. Ze zijn dan ook de ideale partner voor het maken van N’ice Cream, je weet wel, gezond ijs van bevroren plakjes banaan 🙂


11. Notenpasta

Pindakaas kent iedereen wel, maar wist je dat je ook heerlijk broodbeleg kunt maken van andere soorten noten? Deze laat je dan gerust 10 minuten draaien in een keukenmachine (foodprocessor) tot je er een smeuïge notenpasta van krijgt. Absoluut onmisbaar in dit lijstje met 15x wat kun je maken met een foodprocessor.


12. Rasp een regenboog

Eet dagelijks een regenboog aan groenten en fruit en je blijft lekker gezond. Wil je hardere groenten en fruit zoals bijvoorbeeld wortels, uien, appel, radijsjes, venkel etc even snel raspen voor een kleurrijke salade, beleg of bijgerecht? Dat gaat met een foodprocessor echt super snel! Ook even snel prei, uien of bloemkool in stukjes hakken voor in de groentesoep? Geen probleem!


13. Smoothie Bowls

Net als de N’ice Creams zijn de smoothie bowls inmiddels ook niet meer weg te denken uit onze keukens. Veelal met andere stuks fruit, maar ook met (bevroren) groenten en meer. Maak een lekkere ijskoude maar romige smoothie bowl om de dag mee te beginnen!


14. Vegaburgers

Laat het vlees eens een dagje staan en ga voor een echte vega burger! En als die ingredienten samen mengen en kneden doe je heel eenvoudig met een foodprocessor. Alleen nog even met de hand tot een ronde schijf vormen en afbakken. Wij maakten bijvoorbeeld een rode bietenburger met geitenkaas creme, maar ook een eiwitrijke groene spliterwtenburger met blauwe kaas. Welke lijkt jou het lekkerst?


15. Zanddeeg voor appeltaart of uitsteek koekjes

En tot slot, kun je de foodprocessor ook gebruiken om snel het zanddeeg voor koekjes of appeltaart in elkaar te draaien. Of ja, eigenlijk snijden met de twee grote messen. Niets kloppen dus, gewoon knop aan en 1 minuut laten sta je koekjes in een vorm te drukken.


Tot zo ver 15 dingen waar ik graag mijn foodprocessor voor gebruik. Kende jij al deze toepassingen al, of heb je misschien zelf nog een goede tip om een keukenmachine bij te gebruiken? Deel het met ons in de comments hieronder!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met 15x wat kun je maken met een foodprocessor?

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago