Deeg recepten

Indiase Chapati (platbrood) maken

Bij een Indiase curry mag een stuk platbrood niet ontbreken. Naan is wellicht de bekendste broodsoort, maar maak ook eens kennis met de chapati! Een dun Indiaas platbrood dat bestaat uit slechts 3 ingrediënten waaronder volkorenmeel!

Zelf Indiase Chapati platbrood maken

De chapati staat ook wel bekend als Indiase roti of phulka . Indiase Chapati is een platbrood dat over het algemeen van volkoren meel gemaakt wordt. Het is heel dun en steviger dan het zachte en dikkere Indiase naan en het lijkt misschien nog wel het meeste op een tortillawrap. Wat juist zo bijzonder is aan dit brood is dat er geen gist of bakpoeder aan wordt toegevoegd. Chapati kun je dan ook beleggen als wrap, maar het fijnste is om er stukje van te scheuren en dit als opscheplepel voor bijvoorbeeld een Indiase curry, rijst of vlees te gebruiken. 

volkorenmeel
zout toevoegen
en water
door elkaar roeren
knedenen bal vormen
na het rusten
porties kneden
tot een bol deeg
uitdrukken tot platbrood
2 minuten bakken
per kant
insmeren met boter

Waar serveer je Indiase Chapati platbrood bij?

En als je dan die heerlijke volkoren Indiase chapati platbroden hebt gebakken, dan wil er natuurlijk ook een typisch Indiaas gerecht bij maken. Neem gerust eens een kijkje bij deze recepten voor je Indiaas platbrood bij serveert:


Print

Indiase Chapati (platbrood) maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Chapati is een Indiaas platbrood gemaakt van volkorenmeel. Er wordt geen gist of bakpoeder aan toegevoegd dus dit is een soort brood wrap in zijn puurste vorm. Chapati kun je dan ook beleggen als wrap, maar het fijnste is om er stukje van te scheuren en dit als opscheplepel voor bijvoorbeeld curry, rijst of vlees te gebruiken. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + rusten
  • Cook Time: 32 minuten
  • Total Time: 1 uur en 45 minuten
  • Yield: 8 stuks 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale

Basisrecept chapati deeg:

  • 300 gram volkoren tarwemeel
  • ½ tl. zout
  • 250 ml. lauwwarm water
  • blok roomboter, voor het bestrijken

Extra:

  • deegroller
  • deegkrabber
  • koekenpan of pannenkoekenpan
  • theedoek

Instructions

  1. Meng het volkorenmeel met het zout in een kom. Giet vervolgens het water erbij en roer even goed door met een lepel. Kneed daarna het deeg heel goed met het hand bij elkaar tot het samenhangend en soepel is (Niet meer dan 5 minuten hoor).
  2. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het chapati deeg op kamertemperatuur 60 minuten rusten.
  3. Bestuif een werkblad met een beetje gewone bloem en stort hier het deeg op uit. Kneed nog een laatste paar keer goed door en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een bal.
  4. Verwarm een koekenpan op middenhoog vuur. Gebruik geen olie of boter.
  5. Met behulp van je handpalm druk je een bal uit tot een dun rond plat brood. Gebruik liever geen deegroller want als het deeg te dun is bakt deze heel erg krokant (lees: hard) Leg de lap deeg in de koekenpan en bak 2 minuten aan elke kant. Je kunt tussentijds met een spatel in het midden drukken, door de warmte zal de chapati ook wat gaan ‘op-poffen’.
  6. Schep de Indiase volkoren roti uit de pan op een bord en gebruik het blok boter om de bovenzijde direct in te smeren. Door de warmte zal de boter smelten, intrekken en de chapati flexibeler maken om bijvoorbeeld op te rollen.
  7. Hou de versgebakken chapati warm onder de vochtige theedoek, tot je de overige stukken deeg hebt gebakken etc. en aan tafel gaat.

Eet smakelijk!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Indiase chapati platbrood van volkorenmeel.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

2 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

4 dagen ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

5 dagen ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

1 week ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

1 week ago

Thaise Gele Curry met Vis en Bloemkool

Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…

1 week ago