Dit recept voor traditionele Britse scones maak je in een handomdraai klaar! Er komt geen gist, uitgebreid kneden of urenlang rijzen van het deeg aan te pas. Je zet deze high tea broodjes in nog geen half uur op tafel. Maar iets zegt me dat ze het tijdens het weekend ontbijt ook uitstekend zullen gaan doen!

Traditionele Britse Scones maken

Denk je aan een High Tea? Dan denk je uiteraard ook aan traditionele scones maken! Deze heerlijke Britse broodjes zet je echt in een handomdraai op tafel. En ik zeg hier met nadruk broodjes want traditionele Britse scones zijn namelijk niet heel zoet. Scones kunnen zowel warm als koud worden gegeten en worden uiteraard geserveerd met roomboter, aardbeien jam of een lekkere romige clotted cream. Ze worden traditioneel geserveerd tijdens de afternoon tea, eventueel met nog wat sandwiches en andere zoete versnaperingen. Maar ik wil je bij deze vast waarschuwen want van deze fijne scones blijf je eten!

Engeland is de bakermat voor high tea’s en eten van scones! Tijdens een citytrip naar London is een afternoon tea bij The Ritz dan ook een aanrader!

Lichte en zachte scones maken

Het gemakkelijke recept voor deze zachte Britse broodjes is afkomstig van de website ByAndreaJanssen.nl. Deze maand doe ik namelijk weer mee met de foodblogswap en kook daarbij een recept van iemand anders! Dankzij haar beschrijving en tips kon ik in een mum van tijd deze lichte en zachte scones maken. Zelf heb ik alleen nog 1 eetlepel suiker toegevoegd aan het deeg omdat ik ze anders iets te ‘zoutig’ vond, maar ze zijn gewoon super lekker! Op Andrea’s website kom je overigens nog veel meer lekkere high tea recepten tegen hoor! Van belegde ‘sandwiches’ tot diverse (weekendbrunch) bakrecepten. Dus neem hier zeker even een kijkje als je wat inspiratie op wilt doen!

Nog meer high tea broodjes om van te smullen

Niet alleen deze traditionele scones zijn om van te smullen hoor! Wij hebben nog veel meer lekkere recepten om van te genieten tijdens een high tea of afternoon tea. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 3x High Tea sandwiches ? Daarnaast zijn hartige kaas broodjes ofwel hartige scones met kaas ook een aanrader voor bijvoorbeeld een kopje soep. Deze verrukkelijke blueberry muffins met krokante topping zijn bedoeld om je high tea aan te vullen met nog meer lekkers. Maar ook lekker om te maken: deze super snelle Lemonade scones met slechts 4 ingrediënten!


Print

Recept: Traditionele Scones

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor traditionele Britse scones maak je in een handomdraai klaar! Er komt geen gist, uitgebreid kneden of urenlang rijzen van het deeg aan te pas. Je zet deze high tea broodjes in nog geen half uur op tafel. Maar iets zegt me dat ze het tijdens het weekend ontbijt ook uitstekend zullen gaan doen!

Ingredients

Scale
  • 2 grote eetlepels KOUDE roomboter
  • 140 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel suiker (optioneel)
  • ½ theelepel zout
  • 120 ml KOUDE melk
  • 1 eetlepel melk bestrijken

Extra:

  • grove rasp
  • bakpapier
  • houten lepel
  • koekjes uitsteker 56 cm diameter

Instructions

  1. .Rasp de roomboter met behulp van een grove rasp boter. Plaats op een bordje of kommetje en zet die minimaal 15 minuten in de diepvries.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden (220 hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Stop de bloem, bakpoeder, (suiker) en zout in een kom en meng goed door elkaar heen.  Voeg vervolgens de ijskoude boter toe en kneed, of eigenlijk wrijf, met je vingers tot een licht kruimelig deeg.
  4. Schenk dan de ijskoude melk erbij en roer met een houten lepel tot een zacht (beetje nat) deeg.
  5. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en schep hier het deeg op.  Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg steeds dubbel in plaats van te kneden. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer. Druk het deeg vervolgens in een rechthoekige plak van ongeveer 15 bij 10 cm (dat is circa 2 cm dik).
  6. Gebruik de uitsteker om vervolgens rondjes uit het deeg te drukken. Niet draaien, maar echt in een keer drukken. Leg de rondjes scones deeg voorzichtig op een bakplaat. Probeer totaal 10 stuks er uit te krijgen. Je restjes deeg pak je bij elkaar, vouw het deeg weer 4 – 5 keer, tot een rechthoekige plak en steek van het restant deeg nog één of twee scones uit.
  7. Bestrijk de bovenkant van de scones met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de traditionele Britse scones direct of afgekoeld.

Eet smakelijk!

Notes

In het oorspronkelijke recept van Andrea wordt geen suiker gebruikt. Ik voegde deze wel toe om de smaak van het deeg wat meer in balans te brengen ivm het zout.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze Traditionele Scones!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hi Miriam,

    dat kan meerdere redenen hebben, vrees ik. Bij bakken is het van belang dat alle ingredienten kamer temperatuur hebben, dus ook de boter en de melk.
    En als je de gist aan hebt gemaakt met de koud of te heet water dan verliest het ook zijn werking. Werk dus altijd met lauw warm water.
    Zoals je op mijn foto's kunt zien rijzen de scones bij ons wel goed.
    In ieder geval succes en ik hoop dat het een volgende beter gaat.
    groetjes, Betty

  • Perfect recept! Ze staan nu in de oven, het worden echt beauties! Dank je wel voor dit recept!

    Groetjes,

    Lotte

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago