Print

Recept: Zelf Mango Chutney en Tomaten Chutney maken

Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. 

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 1 medium weckpot 1x
  • Category: Dips, dressings, sauzen
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten mangochutney

  • 2 rijpe mango’s
  • 3 sjalotjes
  • 50 ml. witte wijnazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el. bruine suiker
  • 2 el. gembersiroop
  • 4 cm. verse gember
  • Een halve rode peper
  • Olijfolie om te bakken

Ingrediënten tomaten chutney:

  • 400 gram trostomaten
  • 2 grote witte uien
  • 50 ml. rode wijnazijn
  • 2 el. bruine suiker
  • 2 el. gembersiroop
  • 4 cm. verse gember
  • Olijfolie om te bakken
  • Zout en peper

Instructions

Bereidingswijze mangochutney:

  1. Snij de ui in halve ringen, de knoflook en rode peper heel fijn en de mango in plakken. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak daarin de ui totdat hij glazig wordt. Voeg vervolgens de knoflook, mango en rode peper toe en verwarm deze nog een paar minuten mee.
  2. Roer de witte wijnazijn, bruine suiker en gembersiroop door de ui en mango. Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.
  3. En ook hier geldt: voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Zet het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Roer tussendoor regelmatig. Als de chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de mango chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Voor de tomatenchutney:

  1. Snij je de uien fijn en de tomaten in kleine blokjes. Verwarm 2 el. olijfolie in een ruime hapjespan en bak de uien daarin op middelhoog vuur totdat ze glazig worden.
  2. Voeg de tomaten toe en na een paar minuten ook de rode wijnazijn, bruine suiker en gembersiroop. Roer alles goed door elkaar. Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.
  3. Voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Zet het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Roer tussendoor regelmatig. Als de tomaten chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. 

Serveer TIP: Deze mango chutney en tomaten chutney kun je serveren bij bijvoorbeeld nacho chips of een kaasplankje. Maar ook passen ze supergoed bij het recept voor Indiase vegetarische samosa’s die binnenkort ook online komen!

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda