Bijgerechten

Kalkoenvulling maken (Turkey Stuffing)

Ga jij tijdens de feestdagen een hele kalkoen braden? Dan wil je natuurlijk een heerlijk zachte vulling die tevens extra smaak aan het vlees geeft. In Amerika wordt er veelal een ‘Turkey Stuffing’ gemaakt op basis van (oud) stokbrood, boter, gebakken groenten en kruiden. Natuurlijk zijn er inmiddels honderden variaties voor kalkoenvulling maken, maar ik deel in ieder geval een goed basisrecept en variaties met je.

Waarom zelf kalkoenvulling maken?

Het is niet verplicht om een kalkoen te vullen alvorens deze te bakken. Maar het wordt er wel lekkerder van. Door een smeuïge en smaakvolle vulling toe te voegen droogt de vogel minder snel uit en kunnen alle sappen ook lekker opgenomen en vastgehouden worden. Zelf kalkoenvulling maken is niet moeilijk en je kunt echt alle kanten op. Hoewel mijn basisrecept voor ‘Turkey stuffing’ hartig van smaak is, kun je hem natuurlijk wel uitbreiden met zoete ingrediënten zoals cranberry, sinaasappel, appeltjes en meer.

Op en top kerst is een kalkoen vulling met kastanjes! Deze dien je dan wel eerst nog even te poffen in de oven en kun je dan heerlijk verwerken in je kerstrecepten.

Verschil tussen ‘stuffing’ en ‘dressing’

Hoewel we allemaal al eens van ‘Stuffed Turkey‘ of ‘Turkey Stuffing‘ hebben gehoord (Thank you Friends!) zijn er echt twee verschillende soorten manieren om dit te maken. De vochtige kalkoenvulling gebruik je om de holte van een kalkoen mee te vullen (= stuffing). Deze worden dan samen gebakken in de oven. Je kunt er echter ook voor kiezen om het zompige broodmengsel in een ovenschaal te stoppen en apart in de oven te bakken. Dan serveer je de kalkoenvulling als ‘dressing’: een los bijgerecht voor je gebraden kalkoen. 

Nog meer heerlijke Thanksgiving recepten

Ik heb mijn Turkey Stuffing gemaakt voor een kalkoen die wij met Thanksgiving maakten. Maar dit is ook een gerecht die zeker tijdens aankomende Kerst of Pasen op tafel kan staan. Een grote kalkoen voed vele monden dus is uitstekend om te serveren tijdens een groot familiediner! Naast een gebraden kalkoen met kalkoenvulling heb ik nog meer heerlijke Thanksgiving recepten voor je op de site staan:


Print

Recept: Kalkoenvulling maken (Turkey Stuffing)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Onderstaande ‘Turkey stuffing’ recept is genoeg voor een kalkoen van 5 kilo. Pas de hoeveelheden aan bij een kleinere of grotere vogel. De vochtige ‘Turkey Stuffing’ gebruik je om de holte van de kalkoen mee te vullen voor het braden van de vogel. Je kunt er echter ook voor kiezen om onderstaande stuffing in een ovenschaal te stoppen en in de oven te bakken. Dan serveer je de kalkoenvulling als ‘dressing’: een los bijgerecht voor je gebraden kalkoen. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: vanaf 30 minuten – tot 1.5 uur
  • Yield: 810 personen 1x
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 afbak Franse stokbroodjes – samen 300 gram *
  • 125 gram roomboter
  • 1 grote ui (of 2 kleintjes), gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne ringetjes
  • 1 wortel, in blokjes gesneden
  • 4 el. peterselie, fijngehakt
  • 2 el tijmblaadjes
  • 2 el salieblad, fijngehakt
  • 2 eieren
  • 900 ml afgekoelde kippenbouillon

(* je kunt ook 1 grote Franse baguette – liefst 1 dag oud- gebruiken voor dit recept)

Extra:

  • braadpan
  • ovenschaal 30x20 cm (optioneel)
  • garde

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de afbak-stokbroden in de lengte in 4 plakken , draai op hun kant en snijd in 4x repen (totaal 16 repen van 1 cm dikte). Snijd hier vervolgens blokjes van. Spreid het brood uit over de bakplaat en bak krokant in 20 minuten. Laat daar na iets afkoelen.
  3. Smelt ondertussen de roomboter in een ruime braadpan. Bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij en wortel zachtjes aan gedurende 6 minuten. Voeg daarna de peterselie, tijm en salie toe en bak dit mee gedurende 2 minuten. Draai het vuur uit en voeg de krokante stukken stokbrood toe en schep goed om. Je kunt bij deze stap ook eventuele andere smaakmakers (zie notes) er doorheen scheppen.
  4. Kluts de eieren in een ruime kom en schenk in delen de afgekoelde bouillon erdoor. Meng hier het broodmengsel doorheen en laat 5-10 minuten staan. Het vocht wordt nu geabsorbeerd door het brood. Je kalkoenvulling is nu klaar voor gebruik en kan dus rechtstreeks in de holte van de kalkoen gestopt worden. Deze ‘turkey stuffing’ bakt dan mee gedurende de gehele bereidingstijd van de vogel.
  5. Maar….. Je kunt ook het volgende doen: Vet een ovenschaal (30×20) in met een beetje extra roomboter of olie. Stop hier het brood-groentemengsel in en overgiet met het ei-bouillonmengsel. Dek de ovenschaal af met aluminumfolie en bak 45 minuten in een oven van 175 graden (160 hetelucht). Verwijder de folie en bak de bovenkant nog een extra 15 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Serveer deze ovenschaal met ‘dressing‘ als los bijgerecht op tafel, naast de gebraden kalkoen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Bovenstaand recept is een eenvoudig basis recept voor de kalkoenvulling maken. Maar je kunt hem helemaal naar wens uitbreiden met luxe ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld ook toe – mag ook een mix zijn van:

  • 50 gram gehakte walnoten of pecannoten, wel vooraf even droog roosteren in een koekenpan
  • 50 gram gewelde cranberry of rozijnen
  • 50 gram gedroogde tomaten, op olie, uitgelekt
  • 50 gram olijven, in ringen gesneden
  • vervang een deel van de bouillon door 100 – 200 ml sinaasappelsap of cranberrysap
  • 100 gram uitgebakken magere spekreepjes, ontbijtspek of bacon
  • 1 hele appel, geschild en in blokjes
  • handje gepofte kastanjes, in stukken gesneden
  • kruiden of specerijen, naar wens (bijv. kaneel, kruidnagel, paprikapoeder, basilicum)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met kalkoen vulling maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago