Vis Recepten

Hartige taart met vis (Fish Pie)

Zet eens een hartige taart op het (kerst)menu! Deze Britse Fish Pie is een prachtige dikke hartige taart met vis en een romige vulling met doperwtjes, wortel en aardappels. Dit is een echte smeuïge winterse taart om te delen met het gezin maar ook bijzonder leuk om te maken! Tot het moment van aansnijden is het echt een verrassing wat je binnen aantreft namelijk!

Een hartige vistaart maken

Als er een ding is dat ik steevast bij Harrods in Londen haal, dan zijn het wel ‘meat pies‘. Kleine hartige taartjes met gesloten bovenkant en met een vleesvulling. Ik weet dat deze er ook zijn met een vulling van zachtgegaarde vis. Met het oog op de feestdagen besloot ik dan ook om een gesloten hartige taart met vis te maken. Puur om jullie te inspireren met een bijzonder gerecht met vis. Enne, die taart ziet er ook nog eens mooi uit op tafel! In deze Fish Pie gebruik ik mijn gouden driehoek van wortel, doperwtjes en aardappels die in veel ovenschotels terugkomen. Het zijn groenten die wij namelijk standaard in huis hebben en die beide kinderen ook graag eten. Maar je ziet deze combinatie ook terug bij het maken van deze shepherds pie met lamsvlees, maar is ook lekker in deze cottage pie met rundergehakt! Ja die Britten weten wel hoe je een geweldige ovenschotel maakt!

In Engeland is men tevens dol op gefrituurde vis en friet. Deze Fish ‘n Chips zijn inmiddels wereldwijd bekend en geliefd en maak je ook eenvoudig zelf klaar.


Verschil Hartige taart en Quiche

Weet jij wat het verschil is tussen een hartige taart of quiche? In dit blogartikel leg ik dat even haarfijn uit en dan begrijp je meteen waarom dit geen quiche met kabeljauw genoemd kan worden. Neemt niet weg dat dit recept een heel fijne is om van te smullen! Voor de vulling maak ik een soort bechamelsaus van room, bloem, slagroom en bouillon. Het is een lekkere dikke romige saus die de vis en groenten lekker bij elkaar brengt en elke hap zacht op de tong maakt. Misschien ben je nog op zoek naar een bijzonder recept met vis voor de feestdagen? dan gaat deze hartige taart met vis het uitstekend doen! Serveer de Fish Pie als hoofdgerecht met een kleine groene salade erbij! Ook lekker als aperitief of hoofdgerecht voor de feestdagen: een hartige taart met zalm en prei, waar iedereen een puntje van krijgt. Krijgen jullie ook zo’n zin in Kerst?


Print

Recept: Hartige taart met vis (Fish Pie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 40 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vis
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr kruimige aardappels, geschild en in kleine blokjes.
  • 200 gr wortel, in kleine blokjes
  • 200 gr doperwtjes
  • 500 ml kruidenbouillon
  • 1 laurierblad
  • 500 gr kabeljauwfilet
  • 250 ml slagroom
  • 3 bosuien, in dunne ringen
  • 75 gr roomboter
  • 75 gr bloem
  • 1 biologische citroen (rasp & sap)
  • 5 gr dille (of peterselie), fijngehakt
  • 10 plakjes ‘hartige taartdeeg’ (diepvries)
  • 1 ei
  • olijfolie

Extra:

  • 2 kleine kookpannetjes met deksel
  • bolzeef
  • deegroller
  • springvorm 24 cm doorsnede
  • bakpapier
  • appelboor

Instructions

  1. Verwarm een scheutje olie in een kleine kookpan en bak hierin de blokjes wortel en aardappel gedurende 5 minuten op medium hoog vuur aan. Voeg de doperwten, samen met de bouillon en laurierblad toe en breng aan de kook gedurende 20 minuten. Giet daarna de groenten af, maar vang de bouillon op. Verwijder het laurierblad en laat beiden afkoelen.
  2. Ondertussen snijd je de kabeljauw in stukken van 2 -3 cm. Stop de kabeljauw in een separaat kookpannetje en giet hier de slagroom bij. Verwarm de room en laat de vis 5 minuten zachtjes mee koken. Giet de vis af door de bolzeef maar vang de room op. Laat beiden afkoelen.
  3. Nu dien je een 50-50 mengsel van room en bouillon te maken. Dus bij ca 250 ml slagroom giet je 250 ml bouillon. Roer het geheel goed door elkaar en laat volledig afkoelen. De rest van de bouillon heb je niet meer benodigd – is wel lekker om uit een kopje op te drinken overigens!
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier. Haal nu tevens de plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer en laat in de volgende 10 minuten ontdooien op het aanrecht.
  5. Verwarm in het kookpannetje deze keer de roomboter. Wacht tot deze gesmolten is en voeg de bloem toe. Je maakt nu een ‘roux’ door deze twee tot een papje te roeren terwijl het rustig aanbakt gedurende 2-3 minuten. Let op! je roux dient niet te bruin te bakken!
  6. Blus de roux af met de afgekoelde (!) bouillon & slagroommengsel. Breng het geheel nu aan de kook en laat een paar minuten doorkoken tot het begint in te dikken. Zet dan het vuur uit. Daarna breng je de roomsaus op smaak met sap & rasp van de citroen en voeg je ook de fijngehakte dille (of peterselie) toe. Proef de vulling en breng eventueel op smaak met peper en zout. Tot slot roer je de gare groenten en vis door deze saus.
  7. Leg 6 plakken hartige taartdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die een paar cm groter is dan de springvorm. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm en vorm een kleine opstaande rand. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.
  8. Schep nu de visvulling op de bodem en strijk glad met een lepel. Leg de overige 4 lapjes hartige taart deeg op elkaar en rol ook deze uit tot een lap groot genoeg om de Fish Pie mee af te dekken. Druk met de appelboor een gaatje in het midden van de Fish Pie zodat de warmte kan ontsnappen. Kwast de bovenkant in met een geklutst ei en bak de taart gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant dient goudbruin te zijn gekleurd. Serveer direct en geef er eventueel nog een kleine groene salade bij.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor hartige taart met vis – ook wel een Fish Pie genoemd.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago