Vegetarische Hoofdgerechten

Gele Curry met jackfruit (vegan) – uit Jackfruit kookboek

Jackfruit is zo lekker veelzijdig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is vegan en het recept komt uit het Jackfruit Kookboek van Jessica Lek. Naast de jackfruit zijn de gele linzen onmisbaar om hier een romig en volwaardige avondmaaltijd van te maken!

Over Jackfruit – het Kookboek !

De afgelopen jaren plaatste ik al een aantal recepten met jackfruit op deze website. Deze vrucht uit o.a. Thailand vind je tegenwoordig in blikken bij de Toko of koop van het merk Fairtrade Original bij de grote supermarkten. De neutrale smaak van jackfruit en die vlezige structuur maakt hem ideaal als vervanging voor pulled chicken of pulled pork. En je kunt hem dus op heel veel manier kruiden, marineren, koken, stoven of bakken! Zoveel verschillende manier dat Jessica Lek zelfs een heus jackfruit kookboek heeft uitgebracht! Ik ging thuis aan de slag met o.a het cover recept, namelijk een overheerlijke vegan gele curry met jackfruit!

Het Jackfruit kookboek is ook ontstaan in samenwerking met Fairtrade Original en geeft je meer dan 30 verrassende recepten uit heel veel verschillende wereldkeukens! Niet alleen deze Indiase gele curry met jackfruit, maar ook pasta recepten met jackfruit, Tex Mex gerechten met jackfruit en Aziatische dumplings of bao buns. De prachtige foto’s bij de gerechten zorgen er tevens voor dat kiezen nogal moeilijk wordt, want je wilt alles meteen proeven! Dus voor diegenen die, net als ik, dol zijn op jackfruit is dit een geweldig kookboek om gewoonweg het beste en meeste uit de jackfruit te kunnen halen.


Heb je deze al in huis?


Nog meer recepten met mungbonen en linzen

Peulvruchten zijn niet alleen heel lekker, maar bovenal ook heel gezond om (veelal vegetarische) gerechten mee te maken. Krijg je geen genoegen van deze gele curry met jackfruit en gele mungbonen of linzen? Probeer dan ook zeker nog een van onze andere recepten met linzen in de hoofdrol:

Eet smakelijk!


Print

Recept: Gele Curry met jackfruit (vegan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze romige gele curry met jackfruit is vegan en heeft een Indiaas tintje! De curry pasta maak je eenvoudig zelf met oa. gember en mosterdzaad. En de curry zit boordevol vezels van het jackfruit, aubergine en mungbonen. Een eiwitrijke maaltijd met een licht pittig tintje.

Ingredients

Scale
  • 1 blik Jackfruit (Fairtrade Original – 550 gram)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 aubergine, in blokjes van 1 x 1 cm
  • 250 ml groenten bouillon
  • 500 ml kokosmelk
  • 150 gr gele mungbonen (of groene of gele linzen)
  • optioneel: 4-6 curry bladeren
  • 400 gr sperziebonen
  • 5 el kokosolie
  • 50 gram pistachenoten, grofgehakt
  • 4 el hennepzaad
  • 1 (kaffir) limoen

Voor de curry pasta:

  • 1 el mosterdzaad,
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gemberwortel, geschild
  • 2 cm kurkumawortel, geschild
  • 2 limoenblaadjes
  • halve tl zout
  • halve tl crushed chili peppers
  • 4 el zonnebloemolie

Extra:

  • vijzel
  • braadpan 24 cm
  • koekenpan of wok
  • extra kookpan(en) tbv koken van groenten enof rijst

Instructions

  1. Maak als eerste de curry pasta: kneus de mosterdzaadjes in de vijzel. Voeg vervolgens de gember, kurkuma en knoflook toe en maal het geheel tot fijne pulp. Schenk er de olie bij en roer goed door.
  2. Giet het blik jackfruit af, spoel goed af en laat uitlekken. Scheur de jackfruit met je handen uit elkaar en stop in een kom. Meng hier de curry pasta doorheen en breng het geheel op smaak met het zout en de chili vlokken.
  3. Verhit 3 eetlepel kokosolie in een ruime hapjespan en bak hierin de ui glazig gedurende 2-3 minuten. Voeg de aubergines toe en bak het geheel 5 minuten. Voeg daarna de jackfruit toe en draai het vuur naar middelhoog. Roerbak gedurende 6 minuten.
  4. Blus het geheel daarna af met bouillon en giet de kokosmelk erbij. Voeg nu direct de mungbonen en curry bladeren toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur nu laag en kook de curry zachtjes gaar gedurende 35 minuten of tot de bonen uit elkaar vallen. (Tip: voeg tussentijds eventueel extra water toe om niet geheel droog te laten koken).
  5. Ondertussen kook of blancheer je de sperziebonen. Ik gebruikte diepvries sperziebonen en kookte deze 8 minuten in water. Giet daarna af en laat goed uitlekken. Verhit vervolgens een koekenpan met 2 eetlepels kokosolie en laat goed heet worden. Voeg de uitgelekte boontjes toe en roerbak in een paar minuten op hoog vuur tot lekker knapperig zijn.
  6. Serveer de gele curry met de sperziebonen. Ter garnering geef je er de pistachenoten, hennepzaad en  partjes limoen bij. Erg lekker met gekookte (zilvervlies) rijst en/of naanbrood.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

  • Het originele recept vraagt om 2 cm verse kurkumawortel, deze kon ik niet vinden dus heb ik vervangen door 1 eetlepel kurkuma poeder welke standaard in de kruidenla ligt. Vijzel eerst de overige ingrediënten voor de pasta en voeg daarna pas het poeder toe. Vijzel het dan nogmaals door.
  • Daarnaast heb ik dit recept ook eens met gedroogde groene linzen gemaakt in plaats van de mungbonen (want die liggen ook niet overal in de schappen) en dat is ook een aanrader.

Let op! Bij het kopen van gedroogde bonen (mung of linzen) goed op dat deze in slechts een half uurtje te bereiden zijn. Sommige merken gedroogde bonen dien je ook nog een nachtje voor te weken en dat kost je dus een extra dag bereidingstijd.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan gele curry met jackfruit gaat maken!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago